Jabłka najpyszniejsze są jesienią
Nie od dziś wiadomo, że jabłka oprócz tego, że są pyszne, to też są bardzo zdrowe. Lubimy jednak o tym przypominać i dzielić się kolejnymi przepisami z ich wykorzystaniem. To doskonały dowód na to, jak wiele mają zastosowań.
Jabłka są wszechstronne. Przyspieszają metabolizm, zawierają sporo błonnika i witamin, w tym C, E, K i witamin z grupy B. Mają dobry wpływ na układ pokarmowy - zmniejszają zaparcia i przyspieszają metabolizm. Poza tymi wymienionymi, posiadają jeszcze wiele innych właściwości korzystnych dla organizmu, o których więcej przeczytacie tu. Tymczasem przejdźmy już do niezwykle prostego, pysznego przepisu.
Przepis na jabłka pieczone z cynamonem
Składniki:
- 3-4 jabłka pokrojone na części ze skórką lub bez
 - sok wyciśnięty z jednej cytryny
 - olej kokosowy
 - 1,5-2 łyżki cynamonu
 - opcjonalnie cukier (lub kokosowy, stewia, erytrytol)
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - szczypta startego imbiru
 - skrobia ziemniaczana - opcjonalnie, do zagęszczenia konsystencji
 - sok jabłkowy - do polania na wierzch
 - szczypta soli do wydobycia głębi smaku
 
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać i pokroić na drobne plasterki.
 - Owoce włożyć do ceramicznego/żaroodpornego naczynia, po kolei dodawać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
 - Jabłka z dodatkami przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni na około 45 minut pod przykryciem i kolejne 10 minut bez folii.
 - Tak upieczone jabłka najlepiej smakują na ciepło z gałką ulubionych lodów waniliowych. Smacznego!
 
Zobacz także:
- Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?
 - Dania z jabłkami na śniadanie, obiad i deser. Niezawodne przepisy Katarzyny Bukowskiej
 - Jabłka kandyzowane na patyku i w cukrze - czyli jak umilić sobie nadchodzącą jesień
 
Zobacz wideo: Czas na polskie jabłka. Przepisy Kasi Bukowskiej
.
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images