Dania z jabłkami na śniadanie, obiad i deser. Niezawodne przepisy Katarzyny Bukowskiej

Katarzyna Bukowska
Katarzyna Bukowska
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Sezon na jabłka rozpoczęty. Skorzystaj z przepisów Katarzyny Bukowskiej na racuszki z jabłkami i kefirem, orientalnego indyka oraz szarlotkę.

Racuszki z jabłkami i kefirem

Składniki na racuchy:

  • ¼ kostki masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 400 g gęstego kefiru
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak przygotować racuchy?

  1. Masło roztapiamy (w garnuszku lub w mikrofalówce) i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  2. W dużej misce mieszamy ze sobą dokładnie jajka, cukier i sól. Dodajemy kefir, mieszamy ponownie. Do mokrych składników trafiają również starte na grubych oczkach tarki jabłka, marchewka (starta na drobnych oczkach) i skórka z wyparzonej we wrzątku pomarańczy (starta na najdrobniejszych oczkach). Mieszamy.
  3. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę, sodę i proszek do pieczenia, po czym dodajemy do masy w drugiej misce i łączymy bardzo krótko, tylko do czasu aż nie widzimy dużych grudek mąki. W tym momencie dobrze byłoby odstawić ciasto na około pół godziny.
  4. Następnie zaczynamy smażenie. Racuszki można smażyć na suchej patelni na niewielkim ogniu (na złoto z obu stron), albo dodać na patelnię odrobinę masła i dopiero wykładać masę. Placuszki smażone na tłuszczu będą miały bardziej chrupiące brzegi.
  5. Podajemy na ciepło z cukrem pudrem, lukrem pomarańczowym, roztopioną gorzką czekoladą, z owocami albo same – są tak pyszne, że dodatki nie są obowiązkowe.
Racuchy
Racuchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News

Orientalny indyk z jabłkami

Składniki na indyka z jabłkami:

  • ½ kg mięsa z piersi indyka (ewentualnie kurczaka)
  • ok.4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1-2 ostre papryczki chilli
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 6-7 gałązek selera naciowego
  • ½ kg kwaskowatych, twardych jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • do podania - ryż basmati, natka kolendry, sezam

Jak przygotować indyka z jabłkami?

  1. Mięso kroimy w cienkie paski i wkładamy do naczynia, w którym będzie się marynowało. Obrany kawałek imbiru siekamy drobniutko lub ścieramy go na tarce wprost do mięsa, to samo robimy również z papryczkami chilli. Dolewamy także sos sojowy i odstawiamy tak przygotowanego indyka na około 1-2 godziny. Pod koniec marynowania mięsa zajmujemy się resztą składników.
  2. Selera naciowego kroimy w plasterki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie ósemki lub półplasterki. Mieszamy z sokiem z cytryny i wracamy do mięsa.
  3. Indyka odsączamy z marynaty i podsmażamy na oleju na dużej patelni lub woku. Ważna uwaga przy smażeniu mięsa - gdy już trafi na patelnię i dotyka jej powierzchni nie mieszamy go, nie obracamy co chwilę, tylko dajemy mu się przysmażyć. Do podsmażonego indyka dodajemy selera naciowego i smażymy jeszcze chwilkę. Następnie na patelnię wlewamy bulion (drobiowy lub warzywny), sos słodko-ostry, zalewamy szklanką wody wymieszaną z kostką rosołową, dolewamy sos słodko-ostry i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  4. Po tym czasie dokładamy jabłka i dusimy jeszcze kilka minut. Jabłka nie mogą zbytnio zmięknąć. Marynatę, w której przebywało mięso mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną, wlewamy na patelnię i mieszamy aż sos zgęstnieje. Indyk najlepiej smakuje z ryżem, posypany świeżą kolendrą i podprażonym sezamem.
Indyk z jabłkami
Indyk z jabłkami
Źródło: Mateusz Jagielski/East News

Szarlotka po amerykańsku

Składniki na szarlotkę:

  • 125 g masła
  • 100 g smalcu
  • 400 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 kg kwaskowatych jabłek (np. kortland, gala, jonagold, granny smith)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mielonych migdałów (zamiennie - 1 1/2 łyżki mąki)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta mielonych goździków

Jak przygotować szarlotkę?

  • Z zimnego masła pokrojonego w kostkę, smalcu, mąki, cukru i soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Tłuszcz wcieramy w mąkę, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Następnie zagniatamy ciasto w kulę. Jeżeli mamy z tym problem możemy dodać 1-2 łyżki lodowatej wody. Ciasto dzielimy na 2 części (2/3 porcji i 1/3 porcji). Każdą z części formujemy w kształt dysku, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.
  • W tym czasie szykujemy jabłka - obieramy je, kroimy w ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Mieszamy z sokiem z cytryny, mielonymi migdałami, brązowym cukrem i przyprawami.
  • Wracamy do ciasta. Większy dysk wałkujemy na wielkość formy do pieczenia (idealna będzie ceramiczna forma o wyższych brzegach) zostawiając około 2 cm zwisającego ciasta. Ciasto wkładamy do naczynia i wałkujemy mniejszą porcję. Gdy będzie miała średnicę formy wycinamy z niej paski.
  • Jabłka układamy na cieście w formie i dekorujemy paskami z ciasta. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180oC na około godzinę. Jeżeli ciasto zbytnio się przypieka od góry luźno okrywamy je folią aluminiową.
Szarlotka
Szarlotka
Źródło: Mateusz Jagielski/East News

Zobacz także:

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości