Przepisy kulinarne

Uczestnicy programu "MasterChef" w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zakończyła się rywalizacja o "złotego fartucha"?

Przepisy kulinarne

Autor:
Magdalena
Brzezińska
Dziś gotują dla nas uczestnicy „MasterChefa”
Dzień Dobry TVNDziś gotują dla nas uczestnicy „MasterChefa”

Program "MasterChef" już od 10 lat dostarcza wyjątkowych emocji wszystkim miłośnikom wyszukanych potraw, oryginalnych przepisów i kuchennej rywalizacji. Kucharze, którzy brali udział w dotychczasowych edycjach kulinarnego show, odwiedzili studio Dzień Dobry TVN i po raz kolejny udowodnili, że gotowanie to ich prawdziwa pasja.

Odcinek specjalny 10. edycji programu "MasterChef"

Jubileuszowa edycja programu "MasterChef" bez wątpienia przyniesie wiele niespodzianek zarówno fanom formatu, jak i stającym do rywalizacji śmiałkom, którzy stoczą walkę o tytuł najlepszego kucharza. W pierwszym odcinku 10. sezonu kulinarnego show ustąpią oni jednak miejsca swoim poprzednikom.

W specjalnym odcinku utalentowani kucharze z wcześniejszych edycji dobrali się w czteroosobowe drużyny po to, by rozpocząć niełatwe zmagania o symboliczną statuetkę zwycięzcy oraz czek na wybrany cel charytatywny.

W niebieskim zespole znaleźli się znani z 6. edycji "MasterChefa" Natalia Gmyrek, Matteo Brunetti, Damian Sobek, Mateusz Güncel. Drużynę czerwoną reprezentowali uczestnicy 7. sezonu, czyli Krzysztof Bigus, Mateusz Krojenka, Martyna Chomacka, Laurentiu Zediu. Szeregi żółtej grupy zasilili z kolei bohaterowie 9. edycji telewizyjnego show: Tomasz Skobel, Karolina Źródłowska, Rafał Fidyt, Sylwia Garska-Chmarycz. Zielone fartuchy przywdziali Justyna Christiansen, Mariusz Komenda, Anna Łempicka, Magdalena Waś, którzy wystąpili w 8. sezonie programu "MasterChef".

Uczestnicy programu "MasterChef" w kuchni Dzień Dobry TVN

Uczestnicy czterech różnych edycji programu "MasterChef" spotkali się również w kuchni Dzień Dobry TVN, by rywalizować o nagrodę specjalną, czyli "złotego fartucha". Opowiedzieli o swoich niezawodnych przepisach na niedzielny obiad, mieli także szansę pochwalić się nieprzeciętnym talentem kulinarnym. Martyna Chomacka, Magdalena Waś, Sylwia Garska-Chmarycz i Matteo Brunetti przyrządzili tradycyjne potrawy, które często zobaczyć można na polskich stołach. Znalazły się wśród nich mizeria, gotowane ziemniaki i pieczony kurczak. Każde z przygotowanych dań miało wyjątkowy charakter. Matteo Brunetti upiekł też oryginalne ciasto, które jego zdaniem może uwodzić słodkim smakiem nie tylko podczas niedzielnego popołudnia. Ostatecznie okazało się, że każdy z kucharzy zasłużył na wyróżnienie, dlatego Paulina Krupińska i Damian Michałowski z przyjemnością wręczyli swoim gościom specjalne fartuchy, upamiętniające ich wizytę w studiu Dzień Dobry TVN.

Przepis na sernik z ricotty

Składniki:

  • 200g herbatników;
  • 100g masła;
  • 500g ricotty;
  • 4 jajka;
  • 200g cukru;
  • 200g śmietany 30%;
  • Skórka z 1 cytryny
  • 400g malin;
  • 100g biała czekolada.

Przygotowanie:

  1. 1Zblendować herbatniki i połączyć je z rozpuszczonym masłem.
  2. 2Ubić jajka z cukrem.
  3. 3Dodać ricottę, ubić.
  4. 4Dodać śmietanę, skórkę z cytryny i ubić.
  5. 5Herbatnikami wyłożyć foremkę, formując tym samym spód do sernika.
  6. 6Dodać masę.
  7. 7Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 30 minut.
  8. 8Wyciągnąć, poczekać, aż się ostudzi.
  9. 9Udekorować malinami i tartą białą czekoladą.

Zobacz także:

Jest pierwszą certyfikowaną kobietą bacą na świecie. "To moje życie, moja pasja"

Michał Kempa o nowym sezonie "Mam Talent": "Intensywne bardzo doznanie"

Czekoladowe szaleństwo: trufle, babeczki i pralinki z marcepanem. Oto przepisy mistrza czekolady

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Autor:Magdalena Brzezińska

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości