Czekoladowe szaleństwo: trufle, babeczki i pralinki z marcepanem. Oto przepisy mistrza czekolady

Czekoladowe słodycze
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Trufle z gorzkiej czekolady i konfitury różanej, babeczki z kremem czekoladowym i migdałami oraz czekoladowe pralinki z marcepanem - takie pyszne słodkości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN jeden z najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników Janusz Profus.

Trufle z gorzkiej czekolady i konfitury różanej

Składniki na trufle z gorzkiej czekolady:

  • 150 g śmietanki 30 proc.
    • 50 g miodu
      • 360 g gorzkiej czekolady 64 proc.
        • 50 g miękkiego masła
          • 80 g konfitury różanej

            Jak przygotować trufle z gorzkiej czekolady:

            Śmietankę i miód musimy zagotować w rondelku. Po zagotowaniu dodajemy konfiturę różaną i połamaną na kostki czekoladę, odstawiamy na 5 minut. Wszystkie składniki w rondelku mieszamy na jednolitą masę tak by była gładka i jednolita. Do masy dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzoną masą napełniamy rękaw cukierniczy i formujemy wyciskając małe kulki na tacy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wyciśniętą masę pozostawiamy na co najmniej dwie, trzy godziny w lodówce w celu zastygnięcia masy. Uformowane i zastygnięte trufle obtaczamy w kakao przy pomocy widelczyków, ściągając widelczykami nadmiar kakao.

            Babeczki z kremem czekoladowym i migdałami

            Składniki na babeczki z kremem czekoladowym i migdałami:

            • 125 g miękkiego masła
              • 165 g cukru
                • 2 jajka
                  • 190 g mąki pszennej
                    • łyżeczka proszku do pieczenia
                      • 125 ml mleka
                        • 90 g gorzkiej czekolady 64 proc.
                          • 40 g kakao

                            Dekoracja:

                            • migdały krojone w płatki lub słupki
                              • papilotki do foremek

                                Krem:

                                • 125 ml śmietanki 30 - 36 proc.
                                  • 70 g masła
                                    • 250 g czekolady gorzkiej 64 proc.

                                      Jak przygotować babeczki z kremem czekoladowym i migdałami:

                                      Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C. Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do rondelka i cały czas mieszając, rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Masło i cukier przekładamy do dużej miski i mikserem ubijamy ją na puszystą kremową masę. Pojedynczo dodajemy jaka, cały czas ubijając. Następnie dodajemy mąkę przesianą razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i ubijamy na niskich obrotach. Dodajemy roztopioną czekoladę oraz mleko i dokładnie mieszamy szpatułką. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki wyłożonymi papierowymi papilotkami. Pieczemy 20-25 min. Studzimy na kratce. Całkowicie wystudzone babeczki smarujemy kremem, można użyć rękawa cukierniczego. Dekorujemy płatkami migdałów.

                                      Krem: wszystkie składniki kremu przekładamy do metalowej miski i podgrzewamy w kąpieli wodnej, mieszając aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie ubijamy mikserem na puszysty krem.

                                      Ostudzone babeczki dekorujemy kremem według własnego pomysłu.

                                      Czekoladowe pralinki z marcepanem

                                      Składniki na czekoladowe pralinki z marcepanem:

                                      • 100 g masy marcepanowej
                                        • 180 g gorzkiej czekolady 64 proc.

                                          Jak przygotować czekoladowe pralinki z marcepanem:

                                          Czekoladę gorzką pokruszoną w kostki rozpuszczamy w rondelku w kąpieli wodnej. Jeśli chcemy, aby czekoladki pięknie połyskiwały, upewniamy się, że rozgrzeje się do 45-48 st. C. Gdy czekolada rozpuści się, temperujemy ją. W misce za pomocą łopatki mieszamy i studzimy czekoladę do 31-32 st. C. Odstawiamy roztopioną czekoladę.

                                          Przygotowujemy silikonową foremkę na pralinki. Bierzemy silikonowy pędzelek i smarujemy ścianki foremki cienką warstwą czekolady. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Wyjmujemy i nakładamy drugą warstwę w podobny sposób. Wstawiamy z powrotem do lodówki.

                                          Zagniatamy masę marcepanową i formujemy masę w kuleczki w zależności od wielkości foremki na pralinki. Wyjmujemy czekoladowe pralinki z lodówki i wypełniamy przygotowaną masą marcepanową. Wstawiamy ponownie do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

                                          Roztapiamy jeszcze raz pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmujemy pralinki z lodówki i przygotujemy z roztopionej czekolady "wieczka" – zakrywające ich wierzch. Rozprowadzamy masę przy pomocy łopatki silikonowej. Jeszcze raz wkładamy pralinki do lodówki, aż do ostatecznego stężenia.

                                          Wyjmujemy foremkę silikonową z pralinkami i delikatnie wyciągamy pralinki i wykładamy je na talerzyk. Opcjonalnie praliny dekorujemy temperowaną białą czekoladą (proces jej przygotowania jest taki sam jak w przypadku czekolady gorzkiej, ale temperatura schłodzenia wynosi 28 st. C).

                                          Zobacz także:

                                          Ciasto ucierane ze śliwkami. Jesienny przepis idealny

                                          Cereal milk latte, czyli kawa i śniadanie w jednym. To prawdziwy hit TikToka

                                          Przetwory z gruszek – jesienne przepisy, które warto wypróbować

                                          Przepisy: Janusz Profus

                                          Autor: Izabela Dorf

                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana