Przepisy kulinarne

Czekoladowe szaleństwo: trufle, babeczki i pralinki z marcepanem. Oto przepisy mistrza czekolady

Przepisy kulinarne

Autor:
Izabela
Dorf
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Trufle z gorzkiej czekolady i konfitury różanej, babeczki z kremem czekoladowym i migdałami oraz czekoladowe pralinki z marcepanem - takie pyszne słodkości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN jeden z najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników Janusz Profus.

Trufle z gorzkiej czekolady i konfitury różanej

Składniki na trufle z gorzkiej czekolady:

  • 150 g śmietanki 30 proc.
  • 50 g miodu
  • 360 g gorzkiej czekolady 64 proc.
  • 50 g miękkiego masła
  • 80 g konfitury różanej

Jak przygotować trufle z gorzkiej czekolady:

Śmietankę i miód musimy zagotować w rondelku. Po zagotowaniu dodajemy konfiturę różaną i połamaną na kostki czekoladę, odstawiamy na 5 minut. Wszystkie składniki w rondelku mieszamy na jednolitą masę tak by była gładka i jednolita. Do masy dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzoną masą napełniamy rękaw cukierniczy i formujemy wyciskając małe kulki na tacy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wyciśniętą masę pozostawiamy na co najmniej dwie, trzy godziny w lodówce w celu zastygnięcia masy. Uformowane i zastygnięte trufle obtaczamy w kakao przy pomocy widelczyków, ściągając widelczykami nadmiar kakao.

Babeczki z kremem czekoladowym i migdałami

Składniki na babeczki z kremem czekoladowym i migdałami:

  • 125 g miękkiego masła
  • 165 g cukru
  • 2 jajka
  • 190 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 90 g gorzkiej czekolady 64 proc.
  • 40 g kakao

Dekoracja:

  • migdały krojone w płatki lub słupki
  • papilotki do foremek

Krem:

  • 125 ml śmietanki 30 - 36 proc.
  • 70 g masła
  • 250 g czekolady gorzkiej 64 proc.

Jak przygotować babeczki z kremem czekoladowym i migdałami:

Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C. Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do rondelka i cały czas mieszając, rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Masło i cukier przekładamy do dużej miski i mikserem ubijamy ją na puszystą kremową masę. Pojedynczo dodajemy jaka, cały czas ubijając. Następnie dodajemy mąkę przesianą razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i ubijamy na niskich obrotach. Dodajemy roztopioną czekoladę oraz mleko i dokładnie mieszamy szpatułką. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki wyłożonymi papierowymi papilotkami. Pieczemy 20-25 min. Studzimy na kratce. Całkowicie wystudzone babeczki smarujemy kremem, można użyć rękawa cukierniczego. Dekorujemy płatkami migdałów.

Krem: wszystkie składniki kremu przekładamy do metalowej miski i podgrzewamy w kąpieli wodnej, mieszając aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie ubijamy mikserem na puszysty krem.

Ostudzone babeczki dekorujemy kremem według własnego pomysłu.

Czekoladowe pralinki z marcepanem

Składniki na czekoladowe pralinki z marcepanem:

  • 100 g masy marcepanowej
  • 180 g gorzkiej czekolady 64 proc.

Jak przygotować czekoladowe pralinki z marcepanem:

Czekoladę gorzką pokruszoną w kostki rozpuszczamy w rondelku w kąpieli wodnej. Jeśli chcemy, aby czekoladki pięknie połyskiwały, upewniamy się, że rozgrzeje się do 45-48 st. C. Gdy czekolada rozpuści się, temperujemy ją. W misce za pomocą łopatki mieszamy i studzimy czekoladę do 31-32 st. C. Odstawiamy roztopioną czekoladę.

Przygotowujemy silikonową foremkę na pralinki. Bierzemy silikonowy pędzelek i smarujemy ścianki foremki cienką warstwą czekolady. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Wyjmujemy i nakładamy drugą warstwę w podobny sposób. Wstawiamy z powrotem do lodówki.

Zagniatamy masę marcepanową i formujemy masę w kuleczki w zależności od wielkości foremki na pralinki. Wyjmujemy czekoladowe pralinki z lodówki i wypełniamy przygotowaną masą marcepanową. Wstawiamy ponownie do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Roztapiamy jeszcze raz pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmujemy pralinki z lodówki i przygotujemy z roztopionej czekolady "wieczka" – zakrywające ich wierzch. Rozprowadzamy masę przy pomocy łopatki silikonowej. Jeszcze raz wkładamy pralinki do lodówki, aż do ostatecznego stężenia.

Wyjmujemy foremkę silikonową z pralinkami i delikatnie wyciągamy pralinki i wykładamy je na talerzyk. Opcjonalnie praliny dekorujemy temperowaną białą czekoladą (proces jej przygotowania jest taki sam jak w przypadku czekolady gorzkiej, ale temperatura schłodzenia wynosi 28 st. C).

Zobacz także:

Ciasto ucierane ze śliwkami. Jesienny przepis idealny

Cereal milk latte, czyli kawa i śniadanie w jednym. To prawdziwy hit TikToka

Przetwory z gruszek – jesienne przepisy, które warto wypróbować

Autor:Izabela Dorf

Przepisy: Janusz Profus

Pozostałe wiadomości