Domowe, własnoręcznie zrobione ciastka w większości przypadków wyprzedzają pod względem jakości wszelkie sklepowe propozycje. Tutaj mamy pewność, jakie składniki zostały użyte do ich przygotowania. Nasza propozycja na dziś to proste ciastka czekoladowo-orzechowe, które nie wymagają pieczenia.
Przepis na czekoladowo-orzechowe ciasteczka bez pieczenia
Składniki na około 24 nieduże ciasteczka:
- 3 szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka masła orzechowego gładkiego,
- 2 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki kakao bez dodatku cukru,
- 1/2 szklanki miękkiego masła,
- 1/2 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być łyżeczka cukru z wanilią).
Jak zrobić czekoladowo-orzechowe ciasteczka bez pieczenia? Sposób przygotowania krok po kroku
- Do miski wsypać płatki owsiane i połączyć z masłem orzechowym.
- Na małym ogniu w garnku połączyć cukier i kakao w taki sposób, aby nie było grudek.
- Następnie dodać masło, mleko oraz ekstrakt waniliowy.
- Całość doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu. Gotować jeszcze przez minutę, a potem mieszać szpatułką. Masa powinna osiągnąć temperaturę ok. 110 st. C.
- Do masy dodać masło orzechowe i płatki owsiane, wszystko połączyć szpatułką.
- Dużą deskę lub talerz wyłożyć papierem do pieczenia.
- Łyżką wykładać porcje masy i delikatnie rozpłaszczać.
- Ciasteczka wstawić do lodówki na 25-30 minut, aby się schłodziły i dobrze zastygły.
- Po tym czasie powinny już być gotowe, więc smacznego!
Zobacz także:
- Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Metrowiec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Zemsta teściowej. Przepis na pyszne ciasto krok po kroku
Zobacz wideo: Stworzył ranking górskich szarlotek
Autor: Adrian Adamczyk
podziel się: