Metrowiec – przepis na wyjątkowe ciasto

robienie ciasta
Anjelika Gretskaia/Getty Images
Źródło: Moment RF
Ciasto metrowiec jest wspaniałe! Dlaczego tak sądzimy? Po prostu uwielbiamy desery, które łączą ze sobą różne struktury. Metrowiec to połączenie dwóch wilgotnych warstw z kremową masą i intensywnie czekoladową polewą. Sprawdź przepis krok po kroku i przekonaj się, że mamy rację.

Przyjęło się mówić, że metrowiec, podobnie jak popapraniec, jest ciastem, którego przygotowanie to czasochłonne zajęcie. Można się z tym zgodzić, ale tylko wtedy, gdy wszystko zechcemy zrobić jednego dnia. Jeśli jednak proces przygotowania rozłożymy na 2 elementy, jest szansa, że zmienimy zdanie i metrowiec będzie pojawiał się częściej niż tylko od święta.

Polecamy jednego dnia, np. wieczorem, upiec dwa ciasta, które są elementami składowymi metrowca. W kolejnym dniu zostanie tylko ich połączenie, przełożenie kremem i polanie czekoladą. A skąd nazwa? Odpowiednio "skomponowany" metrowiec może mieć nawet metr długości!

Ciasto metrowiec - przepis krok po kroku

Poniżej oddzielne listy składników i sposoby wykonania wszystkich elementów tworzących metrowiec: dwóch biszkoptów, budyniowej masy i czekoladowej polewy. Na samym końcu instrukcja połączenia ich wszystkich.

Składniki na jasny biszkopt:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 4 duże jajka
        • pół szklanki ciepłej wody
          • pół szklanki oleju
            • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
              • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cytrynowego
                • szczypta soli

                  Sposób przygotowania jasnego biszkoptu:

                  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
                    1. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać, odstawić na bok.
                      1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski i ubić lub utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę.
                        1. Następnie stopniowo dolewać olej, wodę i aromat, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia wszystkich składników.
                          1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta.
                            1. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 12 x 36 cm wysmarować masłem i oprószyć delikatnie mąką pszenną.
                              1. Przelać do keksówki ciasto i piec około 45 minut w temperaturze 170 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

                                Składniki na ciasto kakaowe:

                                Takie jak do pierwszego, ale 3 łyżki mąki pszennej zastąpić 3 łyżkami przesianego kakao. Przygotowywanie i pieczenie - wszystko tak samo, jak powyżej.

                                Składniki na masę budyniowo – maślaną:

                                • 3 szklanki mleka
                                  • pół szklanki cukru
                                    • 3 łyżki mąki pszennej
                                      • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
                                        • sok z połowy cytryny
                                          • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki/spirytusu
                                            • 250 g masła w temp. pokojowej

                                              Sposób przygotowania masy budyniowej:

                                              1. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem.
                                                1. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką pszenną, skrobią, sokiem z cytryny i ekstraktem na gładką, puszystą masę bez grudek.
                                                  1. Zmiksowaną masę przelać do wrzącego mleka i gotować do zgęstnienia, podobnie jak budyń.
                                                    1. Odstawić, całkowicie wystudzić. Można przykryć folią, tak by dotykała powierzchni budyniu - dzięki temu nie powstanie kożuch.
                                                      1. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać masę budyniową, w trzech - czterech turach, cały czas miksując.

                                                        Składniki i sposób przygotowania polewy:

                                                        • 200 g czekolady gorzkiej
                                                          • 150 ml śmietanki
                                                            1. Śmietankę podgrzać na małym palniku.
                                                              1. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać, odstawić na 2-3 minuty. Wymieszać do powstania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego.

                                                                Wykonanie całego metrowca

                                                                1. Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm.
                                                                  1. Układać je na przemian i smarować masą kremową. Jedna kromka ma "stać" za drugą na długiej tacy/desce, ich spoiwem ma myć masa budyniowa.
                                                                    1. Na koniec polać polewą czekoladową.
                                                                      1. Metrowca kroić po skosie – jeden kawałek powinien obejmować 3 kromki.

                                                                        Sprawdź też przepisy na inne pyszne desery:

                                                                        Ciasto z agrestem - najlepsze, proste przepisy

                                                                        Domowe lody agrestowe - przepis krok po kroku

                                                                        Ciasta i desery z kultowych filmów

                                                                        Zobacz video: Ekspresowe placuszki z syropem klonowym, czyli idealne niedzielne śniadanie

                                                                        Autor: Diana Ryściuk

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości