przepis na ciasto

    To ciekawe desery na nadchodzącą wiosnę z wykorzystaniem lodów. Sprawdź, jak je przygotować w domu z autorskich przepisów włoskiej kucharki. 

    Keks to wilgotne ciasto podawane na świątecznym stole. Najpopularniejszy jest keks z bakaliami. Gronem wiernych miłośników może pochwalić się również keks z jabłkami. Sprawdź, jak przygotować to ciasto z okazji Wielkanocy.

    Ciasto rafaello bez pieczenia to świetny sposób na szybki, domowy i co najważniejsze, pyszny deser. W naszej kuchni dzielimy się jego najprostszą wersją. Sprawdź przepis krok po kroku.

    Ciasta o nietypowych nazwach, jak "Słodka teściowa" czy "Makowa panienka" często są mało znanymi i pysznymi deserami, które warto spróbować zrobić. Nie są trudne, a zachwycają smakiem i połączeniem składników. Sprawdź nasz przepis na słodką teściową!

    Pyszne ciasto na czekoladowym spodzie z delikatną chmurką na wierzchu, to właśnie Pijana Zakonnica. Jest tak samo niezwykłe w smaku, jak niezwykła jest jego nazwa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zjawiskowe ciasto, którym zaskoczysz wszystkich gości. Jest prostsze w wykonaniu, niż może Ci się wydawać!

    Chatka Baby Jagi, zwana też chatką Puchatka to ciasto na bazie sernika o oryginalnym wyglądzie. Jego forma może sprawiać wrażenie trudności w przygotowaniu, ale wystarczy odrobina cierpliwości, aby zrobić naprawdę pyszny deser. Sprawdź przepis.

    Uwielbiamy pyszne potrawy o nietypowych nazwach. Ciasto, które zostało nazwane "zemstą teściowej" zdecydowanie można zaliczyć do tej wyjątkowej kategorii. Nie jest najprostsze na świecie, ale warte wysiłków. Sprawdź przepis krok po krok.

    Tradycyjny polski wypiek kojarzony z Wigilią – zawijany makowiec, gości niemal w każdym domu. Szybkie i proste ciasto możesz przygotować również na inne okazje. W zależności od podania, może być pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub głównym ciastem na rodzinnym przyjęciu. Do przygotowania makowca możesz użyć także gotowej masy makowej. Jak przygotować makowiec na kruchym spodzie i makowiec japoński? Sprawdź prosty przepis.

    Ciasto shrek to delikatne ciasto na biszkoptowym spodzie, z zieloną galaretką i zielonym budyniem. Wypiek jest pracochłonny, ale można także wykorzystać wersję prostszą, z gotowymi biszkoptami. Ciasto shrek na biszkoptach smakuje nie tylko najmłodszym, choć najczęściej przygotowywane jest na dziecięce przyjęcia.

    Kruche ciasto z wiśniami to pyszny i oryginalny deser. Oczywiście kruche ciasto dość często gości na polskich stołach, ale chętniej wykorzystuje się do niego takie owoce, jak jabłka czy truskawki. Tymczasem równie smaczne jest z dodatkiem wiśni. Można przygotować ciasto w wersji klasycznej (z kruszonką) lub nieco słodsze - z pianką lub z budyniem. Każda z tych opcji gwarantuje, że otrzymamy bardzo smaczny wypiek!

    Ciasto metrowiec jest wspaniałe! Dlaczego tak sądzimy? Po prostu uwielbiamy desery, które łączą ze sobą różne struktury. Metrowiec to połączenie dwóch wilgotnych warstw z kremową masą i intensywnie czekoladową polewą. Sprawdź przepis krok po kroku i przekonaj się, że mamy rację.

    Z okazji Dnia Dziecka do naszej kuchni zaprosiliśmy Ulę Stępniak, specjalistkę, która od dziesięciu lat prowadzi swoją autorską pracownię cukierniczą, a w Internecie uczy, jak robić ciasta i torty. Poznaj jej przepisy na słodkości, które możemy przygotować nie tylko dla dzieci, ale też z dziećmi!

    Ciasto o nazwie na co dzień kojarzonej z czymś zupełnie innym jest naprawdę wyjątkowe i pyszne. Popapraniec ma w sobie wszystko — i chyba stąd ta oryginalna nazwa. Składa się z trzech różnych biszkoptów, masy budyniowej, kwaśnego dżemu i czekoladowej polewy. Takie połączenie to świetny pomysł na deser łączący wiele smaków. Sprawdź przepis i sposób przygotowania popaprańca krok po kroku.

    Dzień Mamy to wyjątkowa okazja do spotkań, rozmów i wspólnego biesiadowania. Nie ma nic lepszego niż świeżo pieczona kawa podana z szarlotką, blokiem czekoladowym czy ulubionym kakaowym ciastem o nazwie "Murzynek". Sprawdź niezawodne słodkie przepisy cukierniczki Uli Stępniak.

    Miodownik to ciasto, którego najważniejszym składnikiem jest miód. Bywa nazywany ciastem czeskim, ale i w wielu regionach Polski miodownik jest tradycyjnym wypiekiem – na polskiej liście produktów tradycyjnych znajduje się miodownik z Jaszczowa na Lubelszczyźnie. Jest praktyczny, ponieważ można go przygotować wcześniej. Po upieczeniu należy odczekać około tygodnia, aby smaki się połączyły.

    Strucla jabłkowa to pyszne, kruche, wielowarstwowe ciasto, które możesz podawać na zimno lub na ciepło i posypywać cukrem pudrem, a nawet polewać śmietaną.

    Choć krokiety nie są typowo polską potrawą, na przestrzeni lat zdążyły zadomowić się w naszej kulinarnej tradycji. W wielu domach krokiety z mięsem są nieodłącznym daniem podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Proste w wykonaniu naleśnikowe paszteciki można przyrządzać na wiele sposobów.

    Sernik nowojorski lub ciasto kokosowe to idealny pomysł na weekendowe świętowanie. Za to ciastka owsiane zabierzesz ze sobą do pracy czy dasz dzieciom jako przekąskę do szkoły. Poznaj przepisy na słodkie wypieki, które podbiją serca całej rodziny.

    Jarek Wist jest nie tylko wokalistą swingowym, który z powodzeniem wprowadził na scenę retro-pop, lecz i pasjonatem kultury włoskiej. Tym razem zamiast na scenie, dał spektakularny występ w kuchni. O co chodzi?

    Nie masz pomysłu na obiad? Skorzystaj z prostych i ciekawych pomysłów Andrzeja Polana. Zobacz, jak przygotować paellę z kurczakiem i królikiem, szarpaną wieprzowinę oraz ciasto bujane.

    Roladki z kurczaka z młodymi porami, musztardą francuską i mozzarelą. Fasolka szparagowa z pomidorami malinowymi i chrupiącymi grzankami. Na deser - ciasto jogurtowe ze świeżymi borówkami. Zobacz, jak rodzinny obiad przygotowuje szefowa kuchni Beata Kartowicz.

    To ostatnia wizyta Piotra Kucharskiego w kuchni Dzień Dobry TVN w tym sezonie. Na osłodę rozstania przygotował więc: sernik z koziego sera z sezonowymi owocami, biszkopt w szklankach i bezglutenowe ciasto z czereśniami. Pokazał również prosty sposób na drylowanie wiśni lub czereśni, kiedy nie posiadamy drylownicy. A może Ty masz lepszy? Podziel się nim!

    Przygotowanie ciast: biszkoptowego, kruchego i drożdżowego potrafi sprawić nam wiele trudności. Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy prowadzącą programy kulinarne Marietę Marecką, aby podpowiedziała, jak przygotować te problematyczne wypieki.

    W kuchni Dzień Dobry TVN doszło do szalonego połączenia smaków i osobowości. Operator Dzień Dobry TVN Paweł Gosk i jurorka MasterChefa Ania Starmach przygotowali dla nas: krem z buraka z malinami i rozmarynem, pstrąga z chili i imbirem oraz ciasto czekoladowe z serem pleśniowym.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy finalistkę 2. edycji MasterChefa Dianę Volokhovą. Przygotowała dla nas desery świata: czerwony aksamit z Kanady, wiedeński strudel jabłkowy z ciasta filo oraz truskawkowo-cytrynową napoleonkę.

    Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie, dlatego Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN słodkości, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z jabłkami w roli głównej. Mogliśmy skosztować: zupę z papryki i jabłek, schab smażony z sosem ze śmietanki i jabłek oraz ciasto z jabłkami.

    Dziś Marcin Meller pojawił się w studiu wyjątkowo nie w roli prowadzącego program. Wraz z siostrą Katarzyną przejęli stery w kuchni Dzień Dobry TVN i przygotowali tradycyjne potrawy ze stołu Mellerów. Wszystkie przedstawione w programie receptury zostały zawarte w książce kucharskiej Katarzyny "W kuchni mamy i córki", gdzie znajdziemy przepisy na dania poznane podczas podróży po świecie oraz rodzinne anegdoty.