Ciasto chatka Baby Jagi lub Puchatka

przygotowywanie ciasta
Ciasto chatka Baby Jagi
Źródło: Ana Rocio Garcia Franco/Getty Images
Chatka Baby Jagi, zwana też chatką Puchatka to ciasto na bazie sernika o oryginalnym wyglądzie. Jego forma może sprawiać wrażenie trudności w przygotowaniu, ale wystarczy odrobina cierpliwości, aby zrobić naprawdę pyszny deser. Sprawdź przepis.

Chatka Baby Jagi (Puchatka)

Do przygotowania tego deseru potrzebnych będzie tylko kilka składników, trochę zabawy z jadalną konstrukcją i kilka godzin jej umacniania się w lodówce. Chatka Baby Jagi nie wymaga pieczenia. Składniki i przepis krok po kroku – poniżej.

Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Twaróg warto zmielić dwukrotnie, aby pozbyć się grudek. Gotowy sernik w wiaderku będzie odpowiedni tylko wtedy, jeśli będzie naprawdę dobrej jakości. Polewa z poniższego przepisu jest idealna. Szybko się ją robi i doskonale tężeje, dzięki czemu nie kruszy się podczas krojenia. Podczas formowania, gdy chatka jeszcze nie zastygła, można ją poprawiać. Po zastygnięciu zmiana kształtu nie będzie już możliwa.

Chatka Baby Jagi - przepis

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego, zmielonego
    • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
      • 1 szklanka cukru pudru
        • 1 łyżka kakao, czubata
          • 1/2 łyżeczki ekstraktu lub ziarenek laski wanilii

            Składniki na idealną polewę kakaową:

            • 100 ml śmietanki kremówki 30%
              • 100 g gorzkiej czekolady
                • 30 g mlecznej czekolady

                  Dodatkowo 36 szt. herbatników maślanych, mogą być pełnoziarniste. Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Masło ucierać przez chwilę. Dodać przesiany cukier puder i ponownie zmiksować.
                    1. Następnie dodawać twaróg po łyżeczce i cały czas miksować.
                      1. Masę podzielić na dwie części (masy białej powinno być troszkę więcej).
                        1. Do masy białej dodać wanilię. Do mniejszej części serowej dodać przesiane kakao i w ten sposób stworzyć masę ciemną.
                          1. Folię aluminiową rozłożyć i układać herbatniki: jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć. Herbatniki układać szerszą częścią obok siebie (środkowy pas herbatników możesz ułożyć wzdłuż węższej strony).
                            1. Na herbatniki wyłożyć ciemną masą, zostawiając około 3-4 łyżki.
                              1. Układać kolejne warstwy herbatników w identycznym ułożeniu.
                                1. Wykładać biała masę. Na środku za pomocą łyżeczki lub worka cukierniczego zakończonego szeroką końcówką zrobić pasek z masy ciemnej.
                                  1. Chwycić jeden bok folii aluminiowej i drugi i złożyć ciasto w trójkąt, lekko dociskając. Ciasto dokładnie zawinąć folią i włożyć do lodówki na minimum kilka godzin.
                                    1. Śmietankę mocno podgrzewać, ale nie gotować. Następnie dodać kawałki czekolady i mieszać do ich rozpuszczenia. Gotową polewę lekko ostudzoną, wylać delikatnie na wierzch ciasta i zostawić do zastygnięcia.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło: ilovebake.pl

                                      Źródło zdjęcia głównego: Ana Rocio Garcia Franco/Getty Images

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana