Chatka Baby Jagi (Puchatka)
Do przygotowania tego deseru potrzebnych będzie tylko kilka składników, trochę zabawy z jadalną konstrukcją i kilka godzin jej umacniania się w lodówce. Chatka Baby Jagi nie wymaga pieczenia. Składniki i przepis krok po kroku – poniżej.
Twaróg warto zmielić dwukrotnie, aby pozbyć się grudek. Gotowy sernik w wiaderku będzie odpowiedni tylko wtedy, jeśli będzie naprawdę dobrej jakości. Polewa z poniższego przepisu jest idealna. Szybko się ją robi i doskonale tężeje, dzięki czemu nie kruszy się podczas krojenia. Podczas formowania, gdy chatka jeszcze nie zastygła, można ją poprawiać. Po zastygnięciu zmiana kształtu nie będzie już możliwa.
Chatka Baby Jagi - przepis
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego, zmielonego
- 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kakao, czubata
- 1/2 łyżeczki ekstraktu lub ziarenek laski wanilii
Składniki na idealną polewę kakaową:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g mlecznej czekolady
Dodatkowo 36 szt. herbatników maślanych, mogą być pełnoziarniste. Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Sposób przygotowania:
- Masło ucierać przez chwilę. Dodać przesiany cukier puder i ponownie zmiksować.
- Następnie dodawać twaróg po łyżeczce i cały czas miksować.
- Masę podzielić na dwie części (masy białej powinno być troszkę więcej).
- Do masy białej dodać wanilię. Do mniejszej części serowej dodać przesiane kakao i w ten sposób stworzyć masę ciemną.
- Folię aluminiową rozłożyć i układać herbatniki: jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć. Herbatniki układać szerszą częścią obok siebie (środkowy pas herbatników możesz ułożyć wzdłuż węższej strony).
- Na herbatniki wyłożyć ciemną masą, zostawiając około 3-4 łyżki.
- Układać kolejne warstwy herbatników w identycznym ułożeniu.
- Wykładać biała masę. Na środku za pomocą łyżeczki lub worka cukierniczego zakończonego szeroką końcówką zrobić pasek z masy ciemnej.
- Chwycić jeden bok folii aluminiowej i drugi i złożyć ciasto w trójkąt, lekko dociskając. Ciasto dokładnie zawinąć folią i włożyć do lodówki na minimum kilka godzin.
- Śmietankę mocno podgrzewać, ale nie gotować. Następnie dodać kawałki czekolady i mieszać do ich rozpuszczenia. Gotową polewę lekko ostudzoną, wylać delikatnie na wierzch ciasta i zostawić do zastygnięcia.
Zobacz także:
- Ciasto leniwej synowej, czyli prosty przepis na szybki deser
- Ciasto Marysieńka idealne na święta - sprawdź, jak je zrobić!
- Ciasto styropian - prosty przepis na pyszny deser
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: ilovebake.pl
Źródło zdjęcia głównego: Ana Rocio Garcia Franco/Getty Images