Ciasto chatka Baby Jagi lub Puchatka

przygotowywanie ciasta
Ciasto chatka Baby Jagi
Źródło: Ana Rocio Garcia Franco/Getty Images
Chatka Baby Jagi, zwana też chatką Puchatka to ciasto na bazie sernika o oryginalnym wyglądzie. Jego forma może sprawiać wrażenie trudności w przygotowaniu, ale wystarczy odrobina cierpliwości, aby zrobić naprawdę pyszny deser. Sprawdź przepis.

Chatka Baby Jagi (Puchatka)

Do przygotowania tego deseru potrzebnych będzie tylko kilka składników, trochę zabawy z jadalną konstrukcją i kilka godzin jej umacniania się w lodówce. Chatka Baby Jagi nie wymaga pieczenia. Składniki i przepis krok po kroku – poniżej.

Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Twaróg warto zmielić dwukrotnie, aby pozbyć się grudek. Gotowy sernik w wiaderku będzie odpowiedni tylko wtedy, jeśli będzie naprawdę dobrej jakości. Polewa z poniższego przepisu jest idealna. Szybko się ją robi i doskonale tężeje, dzięki czemu nie kruszy się podczas krojenia. Podczas formowania, gdy chatka jeszcze nie zastygła, można ją poprawiać. Po zastygnięciu zmiana kształtu nie będzie już możliwa.

Chatka Baby Jagi - przepis

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao, czubata
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu lub ziarenek laski wanilii

Składniki na idealną polewę kakaową:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady

Dodatkowo 36 szt. herbatników maślanych, mogą być pełnoziarniste. Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Sposób przygotowania:

  1. Masło ucierać przez chwilę. Dodać przesiany cukier puder i ponownie zmiksować.
  2. Następnie dodawać twaróg po łyżeczce i cały czas miksować.
  3. Masę podzielić na dwie części (masy białej powinno być troszkę więcej).
  4. Do masy białej dodać wanilię. Do mniejszej części serowej dodać przesiane kakao i w ten sposób stworzyć masę ciemną.
  5. Folię aluminiową rozłożyć i układać herbatniki: jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć. Herbatniki układać szerszą częścią obok siebie (środkowy pas herbatników możesz ułożyć wzdłuż węższej strony).
  6. Na herbatniki wyłożyć ciemną masą, zostawiając około 3-4 łyżki.
  7. Układać kolejne warstwy herbatników w identycznym ułożeniu.
  8. Wykładać biała masę. Na środku za pomocą łyżeczki lub worka cukierniczego zakończonego szeroką końcówką zrobić pasek z masy ciemnej.
  9. Chwycić jeden bok folii aluminiowej i drugi i złożyć ciasto w trójkąt, lekko dociskając. Ciasto dokładnie zawinąć folią i włożyć do lodówki na minimum kilka godzin.
  10. Śmietankę mocno podgrzewać, ale nie gotować. Następnie dodać kawałki czekolady i mieszać do ich rozpuszczenia. Gotową polewę lekko ostudzoną, wylać delikatnie na wierzch ciasta i zostawić do zastygnięcia.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości