Ciasto ze słodkich batatów, miodu i pomarańczy według przepisu Sebastiana Olmy

Ciasto ze słodkich batatów
Ciasto ze słodkich batatów, miodu i pomarańczy według przepisu Sebastiana Olmy
Źródło: J-Roman/Getty Images
Ciasto ze słodkich batatów, miodu i pomarańczy to idealna propozycja na jesienny deser. Jak je zrobić? Sprawdź przepis z kuchni dzień Dobry TVN.

Ciasto ze słodkich batatów, miodu i pomarańczy

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżki sody
  • łyżka soli
  • łyżka cynamonu mielonego, gałki muszkatołowej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru brązowego
  • 1,5 szkl. purre ze słodkich ziemniaków
  • 4 jajka
  • 200 ml maślanki
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 pomarańcze
  • 100 g miodu

Sposób przyrządzenia:

W głębokim naczyniu utrzyj ze sobą masło (temp. pokojowa) razem z brązowym cukrem i puree z batatów. Następnie do masy dodaj suche przyprawy, jajka i maślankę. Pod koniec ucierania, gdy masa jest już jednolita i lekko ubita, dodaj ekstrakt, tartą skórkę z pomarańczy i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Tortownicę lub formę na babkę natrzyj masłem, wlej całą zawartość i wstaw do piekarnika na około 1h do temp. 175 st. Piecz, aż będzie gotowa, sprawdź za pomocą wykałaczki.

Polewa do ciasta:

  • 250 g cukru pudru
  • 50 ml soku z cytryny
  • ekstrakt z pomarańczy
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 pomarańcze
  • miód do polania

Cukier puder przełóż do miski, dodaj do niej sok z cytryn, ekstrakt z pomarańczy i posiekane orzechy włoskie. Gdy cukier się rozpuści polej polewą gotowe ciasto.

Na koniec udekoruj ciasto kawałkami pomarańczy i polej miodem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości