Ciasto ze słodkich batatów, miodu i pomarańczy według przepisu Sebastiana Olmy

Ciasto ze słodkich batatów
Ciasto ze słodkich batatów, miodu i pomarańczy według przepisu Sebastiana Olmy
Źródło: J-Roman/Getty Images
Ciasto ze słodkich batatów, miodu i pomarańczy to idealna propozycja na jesienny deser. Jak je zrobić? Sprawdź przepis z kuchni dzień Dobry TVN.

Ciasto ze słodkich batatów, miodu i pomarańczy

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
    • 1/2 łyżki sody
      • łyżka soli
        • łyżka cynamonu mielonego, gałki muszkatołowej
          • 200 g masła
            • 200 g cukru brązowego
              • 1,5 szkl. purre ze słodkich ziemniaków
                • 4 jajka
                  • 200 ml maślanki
                    • łyżka ekstraktu waniliowego
                      • 2 pomarańcze
                        • 100 g miodu

                          Sposób przyrządzenia:

                          W głębokim naczyniu utrzyj ze sobą masło (temp. pokojowa) razem z brązowym cukrem i puree z batatów. Następnie do masy dodaj suche przyprawy, jajka i maślankę. Pod koniec ucierania, gdy masa jest już jednolita i lekko ubita, dodaj ekstrakt, tartą skórkę z pomarańczy i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj.

                          Tortownicę lub formę na babkę natrzyj masłem, wlej całą zawartość i wstaw do piekarnika na około 1h do temp. 175 st. Piecz, aż będzie gotowa, sprawdź za pomocą wykałaczki.

                          Polewa do ciasta:

                          • 250 g cukru pudru
                            • 50 ml soku z cytryny
                              • ekstrakt z pomarańczy
                                • 100 g orzechów włoskich
                                  • 3 pomarańcze
                                    • miód do polania

                                      Cukier puder przełóż do miski, dodaj do niej sok z cytryn, ekstrakt z pomarańczy i posiekane orzechy włoskie. Gdy cukier się rozpuści polej polewą gotowe ciasto.

                                      Na koniec udekoruj ciasto kawałkami pomarańczy i polej miodem.

                                      Zobacz także:

                                      Źródło: Sebastian Olma

                                      Źródło zdjęcia głównego: J-Roman/Getty Images

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana