Ciasto ze słodkich batatów, miodu i pomarańczy
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 łyżki sody
- łyżka soli
- łyżka cynamonu mielonego, gałki muszkatołowej
- 200 g masła
- 200 g cukru brązowego
- 1,5 szkl. purre ze słodkich ziemniaków
- 4 jajka
- 200 ml maślanki
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 pomarańcze
- 100 g miodu
Sposób przyrządzenia:
W głębokim naczyniu utrzyj ze sobą masło (temp. pokojowa) razem z brązowym cukrem i puree z batatów. Następnie do masy dodaj suche przyprawy, jajka i maślankę. Pod koniec ucierania, gdy masa jest już jednolita i lekko ubita, dodaj ekstrakt, tartą skórkę z pomarańczy i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Tortownicę lub formę na babkę natrzyj masłem, wlej całą zawartość i wstaw do piekarnika na około 1h do temp. 175 st. Piecz, aż będzie gotowa, sprawdź za pomocą wykałaczki.
Polewa do ciasta:
- 250 g cukru pudru
- 50 ml soku z cytryny
- ekstrakt z pomarańczy
- 100 g orzechów włoskich
- 3 pomarańcze
- miód do polania
Cukier puder przełóż do miski, dodaj do niej sok z cytryn, ekstrakt z pomarańczy i posiekane orzechy włoskie. Gdy cukier się rozpuści polej polewą gotowe ciasto.
Na koniec udekoruj ciasto kawałkami pomarańczy i polej miodem.
Zobacz także:
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - kilka przepisów na to, jak ją wykonać
- Ziemniaczane talarki zapiekane z kminkiem. Sprawdzony przepisy Patrycji Sołtysik
- Ziemniaczane smaki, czyli kluski śląskie, kopytka i gnocchi Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: J-Roman/Getty Images