Bataty faszerowane serem pleśniowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4-5 batatow
- 180 g sera pleśniowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon
- 600 g winogron mołdawskich lub polskich
- miód
- 1 opakowanie jarmużu
Sposób przygotowania faszerowanych batatów
- Ziemniaki gotujemy w łupinie na miękko.
- Przecinamy na pół i wydrążamy środki.
- Wydrążoną część ziemniaka łączymy z serem przyprawami.
- Ziemniaki oprószamy serem pozostałym i zapiekamy ok. 15 minut w 160 stopniach.
- Na maśle przesmażamy winogrona i wykładamy na zapieczone ziemniaki.
- Polewamy miodem i posypujemy raz jeszcze serem, jak tylko nam został.
Zobacz także:
- Bataty – słodkie ziemniaki z Ameryki. Przepis na bataty
- Bataty pieczone – kalorie, wartości odżywcze, przepisy
- Proste i smaczne przepisy na zdrowe słodkie ziemniaki – bataty w różnych odsłonach
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision
podziel się: