Bataty faszerowane serem pleśniowym w sam raz na pyszny obiad

Bataty
Guido Mieth/Getty images
Źródło: Digital Vision
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował różne dania z serem pleśniowym. Sprawdź jego przepis na bataty faszerowane z słodkim sosem z winogron i ciesz się pysznym obiadem.

Bataty faszerowane serem pleśniowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4-5 batatow
  • 180 g sera pleśniowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon
  • 600 g winogron mołdawskich lub polskich
  • miód
  • 1 opakowanie jarmużu

Sposób przygotowania faszerowanych batatów

  1. Ziemniaki gotujemy w łupinie na miękko.
  2. Przecinamy na pół i wydrążamy środki.
  3. Wydrążoną część ziemniaka łączymy z serem przyprawami.
  4. Ziemniaki oprószamy serem pozostałym i zapiekamy ok. 15 minut w 160 stopniach.
  5. Na maśle przesmażamy winogrona i wykładamy na zapieczone ziemniaki.
  6. Polewamy miodem i posypujemy raz jeszcze serem, jak tylko nam został.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości