Tort z bakłażana i makaronu z serem pleśniowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3-4 bakłażany
- Olej rzepakowy do smażenia.
- 400 g wołowiny do mielenia
- Kilka pomidorów
- Świeża bazylia
- Oregano, ostra papryka, sól
- 2 szt. cebula
- 200 g sera pleśniowego
- 2 jabłka
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
Sposób przygotowania tortu z bakłażana
- Bakłażany kroimy w plastry posypujemy solą i odstawiamy. Cebulę przesmażamy na oleju.
- Zdejmujemy ją i wrzucamy mięso smażymy kilka minut i cebula wraca na patelnię.
- Dodajemy zmiksowane pomidory i dusimy wszystko aż sos stanie się purpurowy i odparuje.
- Na koniec dodajemy bazylię. Jabłka ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa.
- Makaron gotujemy i łączymy z sosem oraz serem.
- Bakłażana osuszamy ręcznikiem i smażymy na złoty kolor.
- Dno tortownicy wykładamy papierem układamy plastry bakłażana.
- Następnie wykładamy makaron i przykrywamy pozostałym bakłażanem.
- Posypujemy serem i wstawiamy do pieczenia czas około 30 minut 180 stopni.
Zobacz także:
- Bakłażan to owoc czy warzywo? Ciekawostki i najlepsze sposoby na wykorzystanie oberżyny w kuchni
- Marynowane pieczone bakłażany - przepis Aleksandry Juszkiewicz
- Bakłażan i cukinia w roli głównej. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: istetiana/Getty Images
podziel się: