Tort z bakłażana i makaronu z serem pleśniowym, czyli przewrotne danie na obiad

bakłażany
Bakłażan - przepisy i ciekawostki
Źródło: istetiana/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem króluje ser pleśniowy. Andrzej Polan pokazał, jak przygotować niesamowite i pyszne dania z tym składnikiem. Sprawdź jego przepis na wytrawny tort z bakłażana i makaronu z serem pleśniowym.

Tort z bakłażana i makaronu z serem pleśniowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3-4 bakłażany
    • Olej rzepakowy do smażenia.
      • 400 g wołowiny do mielenia
        • Kilka pomidorów
          • Świeża bazylia
            • Oregano, ostra papryka, sól
              • 2 szt. cebula
                • 200 g sera pleśniowego
                  • 2 jabłka
                    • 1 opakowanie makaronu spaghetti

                      Sposób przygotowania tortu z bakłażana

                      1. Bakłażany kroimy w plastry posypujemy solą i odstawiamy. Cebulę przesmażamy na oleju.
                        1. Zdejmujemy ją i wrzucamy mięso smażymy kilka minut i cebula wraca na patelnię.
                          1. Dodajemy zmiksowane pomidory i dusimy wszystko aż sos stanie się purpurowy i odparuje.
                            1. Na koniec dodajemy bazylię. Jabłka ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa.
                              1. Makaron gotujemy i łączymy z sosem oraz serem.
                                1. Bakłażana osuszamy ręcznikiem i smażymy na złoty kolor.
                                  1. Dno tortownicy wykładamy papierem układamy plastry bakłażana.
                                    1. Następnie wykładamy makaron i przykrywamy pozostałym bakłażanem.
                                      1. Posypujemy serem i wstawiamy do pieczenia czas około 30 minut 180 stopni.

                                        Zobacz także:

                                        Źródło: Andrzej Polan

                                        Źródło zdjęcia głównego: istetiana/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana