Tort z bakłażana i makaronu z serem pleśniowym, czyli przewrotne danie na obiad

bakłażany
Bakłażan - przepisy i ciekawostki
Źródło: istetiana/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem króluje ser pleśniowy. Andrzej Polan pokazał, jak przygotować niesamowite i pyszne dania z tym składnikiem. Sprawdź jego przepis na wytrawny tort z bakłażana i makaronu z serem pleśniowym.

Tort z bakłażana i makaronu z serem pleśniowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3-4 bakłażany
  • Olej rzepakowy do smażenia.
  • 400 g wołowiny do mielenia
  • Kilka pomidorów
  • Świeża bazylia
  • Oregano, ostra papryka, sól
  • 2 szt. cebula
  • 200 g sera pleśniowego
  • 2 jabłka
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti

Sposób przygotowania tortu z bakłażana

  1. Bakłażany kroimy w plastry posypujemy solą i odstawiamy. Cebulę przesmażamy na oleju.
  2. Zdejmujemy ją i wrzucamy mięso smażymy kilka minut i cebula wraca na patelnię.
  3. Dodajemy zmiksowane pomidory i dusimy wszystko aż sos stanie się purpurowy i odparuje.
  4. Na koniec dodajemy bazylię. Jabłka ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa.
  5. Makaron gotujemy i łączymy z sosem oraz serem.
  6. Bakłażana osuszamy ręcznikiem i smażymy na złoty kolor.
  7. Dno tortownicy wykładamy papierem układamy plastry bakłażana.
  8. Następnie wykładamy makaron i przykrywamy pozostałym bakłażanem.
  9. Posypujemy serem i wstawiamy do pieczenia czas około 30 minut 180 stopni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości