Bakłażan to owoc czy warzywo?
Bakłażan w sprzedaży uważany jest najczęściej za warzywo. Poza tym, z racji tego, że trafia głównie do dań wytrawnych, wielu z nas również tak o nim myśli. Tymczasem, z botanicznego punktu widzenia, bakłażan to owoc, a konkretnie jagoda o nazwie psianka podłużna. Jego kształt może sugerować pokrewieństwo z cukinią, a tak naprawdę w jego psiankowatej rodzinie znajdują się pomidory, papryka i ziemniaki.
Stosowane są również inne jego nazwy, jak np. oberżyna, gruszka miłosna, bakman, jajko krzewiaste. Bakłażan lubi tropiki i to głównie na takich obszarach rośnie. W Polsce tylko wtedy, gdy zapewnione zostaną mu odpowiednie warunki mikroklimatyczne.
Dlaczego warto jeść bakłażana? Czy jest kaloryczny?
Bakłażany w niemal 90% składają się z wody i są niskokaloryczne – średnio 25kcal/100g surowej rośliny. Jest więc zalecany osobom będącym na dietach redukujących masę ciała.
Poza wodą, bakłażana tworzą również niewielkie, ale cenne ilości witaminy C, K i z grupy B, a także potasu, miedzi, magnezu, błonnika pokarmowego, fitosteroli i przeciwutleniaczy.
Czy bakłażana można jeść na surowo?
Zdania w tej kwestii są podzielone. Jedni uważają, że tak, pod warunkiem, że się go obierze. Inni z kolei przekonują, że nie, ponieważ zawiera solaninę, która spożyta w nadmiarze może prowadzić nawet do zatrucia pokarmowego. Toksyna ta znika z bakłażana w trakcie obróbki termicznej.
Dlaczego bakłażan jest gorzki? Jak usunąć tę goryczkę?
Właśnie ze względu na obecność wyżej wspomnianej solaniny. Aby usunąć charakterystyczny, gorzki posmak bakłażana, wystarczy go wcześniej pokroić (można obierać lub nie), posolić i odstawić na kilka minut.
Co można zrobić z bakłażana? - przepisy
Bakłażana można gotować, smażyć, piec, dusić, grillować, blendować itd. To bardzo „wdzięczna” roślina, której można nadawać rozmaite struktury i smaki. Najlepiej jest go piec i grillować, ponieważ miękki i lekki miąższ wchłania spore ilości tłuszczu. Smażenie powoduje, że bakłażan staje się naprawdę tłusty, a co za tym idzie, kaloryczny.
Kilka pysznych przepisów na dania z bakłażanem:
- Pieczony bakłażan ze szpinakiem i moussaka
- Pieczony bakłażan na sposób prowansalski z mozzarellą, pomidorami i liśćmi rukoli
- Ajvar - pasta z papryki i bakłażana
- Bakłażan w roli głównej. Przepisy Ani Starmach na roladki, pastę i burgery
- Roladki z bakłażana na zimno
- Marynowane pieczone bakłażany
- Mutabal i baba ghanoush – pyszne pasty z bakłażana. Czym się różnią?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF