Bakłażan to owoc czy warzywo? Ciekawostki i najlepsze sposoby na wykorzystanie oberżyny w kuchni

bakłażany
Bakłażan - przepisy i ciekawostki
Źródło: istetiana/Getty Images
Bakłażan to naprawdę wyjątkowy dar natury. Jest pyszny i intrygujący – ponieważ rodzi wiele pytań. Jest owocem czy jednak warzywem? Dlaczego bywa gorzki i co zrobić, aby nie był? Jakie potrawy można z niego przygotować? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.

Bakłażan to owoc czy warzywo?

Bakłażan w sprzedaży uważany jest najczęściej za warzywo. Poza tym, z racji tego, że trafia głównie do dań wytrawnych, wielu z nas również tak o nim myśli. Tymczasem, z botanicznego punktu widzenia, bakłażan to owoc, a konkretnie jagoda o nazwie psianka podłużna. Jego kształt może sugerować pokrewieństwo z cukinią, a tak naprawdę w jego psiankowatej rodzinie znajdują się pomidory, papryka i ziemniaki.

W roli głównej bakłażan i cukinia
Źródło: Dzień Dobry TVN

Stosowane są również inne jego nazwy, jak np. oberżyna, gruszka miłosna, bakman, jajko krzewiaste. Bakłażan lubi tropiki i to głównie na takich obszarach rośnie. W Polsce tylko wtedy, gdy zapewnione zostaną mu odpowiednie warunki mikroklimatyczne.

Dlaczego warto jeść bakłażana? Czy jest kaloryczny?

Bakłażany w niemal 90% składają się z wody i są niskokaloryczne – średnio 25kcal/100g surowej rośliny. Jest więc zalecany osobom będącym na dietach redukujących masę ciała.

Poza wodą, bakłażana tworzą również niewielkie, ale cenne ilości witaminy C, K i z grupy B, a także potasu, miedzi, magnezu, błonnika pokarmowego, fitosteroli i przeciwutleniaczy.

Czy bakłażana można jeść na surowo?

Zdania w tej kwestii są podzielone. Jedni uważają, że tak, pod warunkiem, że się go obierze. Inni z kolei przekonują, że nie, ponieważ zawiera solaninę, która spożyta w nadmiarze może prowadzić nawet do zatrucia pokarmowego. Toksyna ta znika z bakłażana w trakcie obróbki termicznej.

Dlaczego bakłażan jest gorzki? Jak usunąć tę goryczkę?

Właśnie ze względu na obecność wyżej wspomnianej solaniny. Aby usunąć charakterystyczny, gorzki posmak bakłażana, wystarczy go wcześniej pokroić (można obierać lub nie), posolić i odstawić na kilka minut.

Co można zrobić z bakłażana? - przepisy

Bakłażana można gotować, smażyć, piec, dusić, grillować, blendować itd. To bardzo „wdzięczna” roślina, której można nadawać rozmaite struktury i smaki. Najlepiej jest go piec i grillować, ponieważ miękki i lekki miąższ wchłania spore ilości tłuszczu. Smażenie powoduje, że bakłażan staje się naprawdę tłusty, a co za tym idzie, kaloryczny.

Kilka pysznych przepisów na dania z bakłażanem:

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości