Marynowane pieczone bakłażany - przepis Aleksandry Juszkiewicz

Aleksandra Juszkiewicz
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem chcemy zainspirować kuchnią grecką, ale w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić marynowane pieczone bakłażany? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.

Marynowane pieczone bakłażany - przepis

  • 4 bakłażany
    • 200 g prawdziwej fety
      • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
        • 1/4 szklanki octu balsamicznego
          • 2 łyżki miodu
            • 5 ząbków czosnku
              • szczypta papryki ostrej
                • szczypta papryki wędzonej
                  • szczypta soli
                    • dodatkowo papier do pieczenia i folia spożywcza plastikowa

                      Marynowane pieczone bakłażany - sposób przygotowania

                      1. Nastaw piekarnik na funkcję grill na jak największej mocy. Bakłażany przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
                        1. Piecz do czasu aż bakłażan z każdej strony będzie bardzo mocno spieczony - skórka musi być wręcz spalona.
                          1. Następnie takie bakłażany przełóż do brytfanki, którą przykryj dokładnie folią spożywczą. Odstaw na 30 minut - po tym czasie skóra bakłażanów zaparzy się i będzie łatwo odchodzić od miąższu.
                            1. Usuń skórę i umieść obrane owoce ponownie w brytfance. Zalej je marynatą przygotowaną z: wymieszanej oliwy z oliwek z octem balsamicznym, posiekanym czosnkiem, miodem i solą i odstaw na ok 6 godzin.
                              1. Po tym czasie pokrusz na bakłażany 1/2 porcji fety i całość zapiecz przez ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na gotową zapiekankę pokrusz pozostałą część fety, dodatkowo posyp szczyptą chilli i szczyptą wędzonej papryki. 

                                Zobacz także:

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana