W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem chcemy zainspirować kuchnią grecką, ale w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić marynowane pieczone bakłażany? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.
Marynowane pieczone bakłażany - przepis
- 4 bakłażany
- 200 g prawdziwej fety
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 5 ząbków czosnku
- szczypta papryki ostrej
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta soli
- dodatkowo papier do pieczenia i folia spożywcza plastikowa
Marynowane pieczone bakłażany - sposób przygotowania
- Nastaw piekarnik na funkcję grill na jak największej mocy. Bakłażany przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz do czasu aż bakłażan z każdej strony będzie bardzo mocno spieczony - skórka musi być wręcz spalona.
- Następnie takie bakłażany przełóż do brytfanki, którą przykryj dokładnie folią spożywczą. Odstaw na 30 minut - po tym czasie skóra bakłażanów zaparzy się i będzie łatwo odchodzić od miąższu.
- Usuń skórę i umieść obrane owoce ponownie w brytfance. Zalej je marynatą przygotowaną z: wymieszanej oliwy z oliwek z octem balsamicznym, posiekanym czosnkiem, miodem i solą i odstaw na ok 6 godzin.
- Po tym czasie pokrusz na bakłażany 1/2 porcji fety i całość zapiecz przez ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na gotową zapiekankę pokrusz pozostałą część fety, dodatkowo posyp szczyptą chilli i szczyptą wędzonej papryki.
Zobacz także:
- Avgolemono, czyli grecka zupa cytrynowa
- Dolmades, czyli greckie gołąbki w liściach winogron. Jak przygotować wegańską i mięsną wersję tego dania?
- Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem
podziel się: