kuchnia grecka

    kuchnia grecka

    Grecy słyną z zamiłowania do jedzenia i celebrowania posiłków w dużym gronie. Dlatego wybierając się na wakacje do tego kraju pozwól sobie na kulinarne doznania pełne smaków i aromatów świeżych lokalnych składników. Tak jak zrobił to Michał Cessanis podczas swojej podróży do Grecji.

    Sabina Francuz, projektantka i autorka bloga kulinarnego i książki "Siga Siga. Smak Grecji na twoim talerzu", przygotowała swoje dania w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź, jak przygotować wędzoną makrelę z cebulką i kiszoną cytryną. 

    Meliztzanosalata to grecka pasta z bakłażanów. W kuchni Dzień Dobry TVN Sabina Francuz zaprezentowała swój sposób na to greckie danie. Sprawdź jej przepis i ciesz się kuchnią grecką w swoim domu. 

    Hilopites to tradycyjny grecki makaron w formie cienkich pasków lub małych kwadratów. W kuchni Dzień Dobry TVN Sabina Francuz, projektantka i autorka bloga kulinarnego, przygotowała hilopites z boczniakami i orzechami. Sprawdź jej przepis. 

    Hortapita to ciasto, które przygotowuje się najczęściej z warzywami. W kuchni Dzień Dobry TVN Sabina Francuz zaprezentowała swój przepis na hortapitę z sałatką grecką. Sprawdź, jak ją zrobić i ciesz się smakiem kuchni greckiej.

    Zwyciężczyni "MasterChefa" wyczarowała w studiu Dzień Dobry TVN przepyszne dania.

    W kuchni Dzień Dobry TVN tym zagościła kuchnia grecką, ale tym razem wyłącznie w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić koktajl z gruszki i kiwi na zielonej herbacie? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.

    W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem chcemy zainspirować kuchnią grecką, ale w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić śniadaniowe smoothie z figami i letnimi owocami? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.

    W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem chcemy zainspirować kuchnią grecką w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić revithokeftedes, czyli greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.

    W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem chcemy zainspirować kuchnią grecką, ale w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić marynowane pieczone bakłażany? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.

    Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy dania kuchni greckiej w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić puree z grochu z karmelizowaną cebulą? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.

    Saloniki to jedno z największych miast Grecji, które jest dziś ważnym ośrodkiem gospodarczym, kulturalnym i naukowym. Dzięki bogatej historii regionu i samego miasta, Saloniki mają zabytki, które przyciągają turystów z całego świata. Podobnie jak w reszcie kraju, w Salonikach z reguły panuje pogoda sprzyjająca zwiedzaniu.

    Avgolemono – w Polsce znana jako zupa cytrynowa krem, to jedno z tradycyjnych dań kuchni greckiej. Przepis bazuje na mięsnym bulionie, do którego dodaje się jajka oraz cytrynę. Zupę serwuje się z kurczakiem i ryżem lub makaronem. To pyszna potrawa, której smak nieco przypomina wakacyjne uczty.

    Dolmades to grecki odpowiednik polskich gołąbków. Tradycyjnie potrawa jest wegetariańska i serwuje się ją na zimno, jednak można również spotkać wersje mięsne. Jaki jest sprawdzony przepis na greckie gołąbki w liściach winogron, który pozwoli zachwycić się ich aromatem i smakiem?

    Kolorowa, lekka, pyszna i idealna na każdą okazję - sałatka grecka. Zna ją każdy, ale czy aby na pewno każdy wie, jak ją przyrządzić, by nie odbiegała od tej, którą w swoich domach podają Grecy?

    Musaka (po grecku: moussaka) to zapiekanka składająca się z mielonego mięsa, bakłażanów, ziemniaków i sosu beszamelowego. Brzmi banalnie, ale jak połączyć ze sobą te wszystkie składniki, aby powstało coś niezwykłego? W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach powiedziała, co zrobić z bakłażanem, aby stracił swoją gorycz, jakie mięso będzie idealne do musaki i jak zrobić sos beszamelowy bez grudek.