Hortapita z grecką sałatką - przepis krok po kroku
Składniki:
- 5 arkuszy ciasta filo,
- 250 g fety lub solankowego sera koziego,
- ok 300 g różnego rodzaju zieleniny (natka, koperek, zielona cebulka, szpinak, szczaw, czosnek niedźwiedzi, skład zależy od dostępności i preferencji),
- 1/2 pora,
- 300 g gęstego jogurtu,
- 3 jajka,
- pieprz,
- oliwa z oliwek,
- sezam do posypania.
Sposób przygotowania hortapity z grecką sałatką
- Formę do pieczenia wysmaruj oliwą.
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
- W niskim garnku podgrzej 2 łyżki oliwy, pora pokrój w talarki i podsmaż przez chwilę aż zmięknie, dodaj pozostałą zieleninę i smaż 1-2 minut.
- W średniej misce roztrzep widelcem jajka, dodaj pokruszoną fetę, jogurt i zieleninę, wymieszaj wszystko dokładnie.
- Na spodzie foremki rozłóż 1 listek filo, pędzelkiem rozsmaruj cienką warstwę oliwy, połóż kolejny listek. Brzegi filo powinny wystawać nad formę, tworząc jakby skorupkę dla farszu, uważaj żeby się nie przerwało.
- Nałóż połowę farszu, przykryj ją płatkiem filo, nałóż kolejną, na wierzch ułóż arkusz filo, posmaruj go oliwą, przyłóż kolejny i ponownie posmaruj oliwą, posyp sezamem.
- Włóż do nagrzanego piekarnika, piecz ok 50 min., aż nabierze złocistego koloru.
Horiatki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 150 g fety
- 1/2 cebuli
- ogórek
- papryka
- 2 pomidory
- kilka oliwek
- cytryna
- suszone oregano, oliwa
Warzywa pokrój w duże kawałki, skrop cytryną, dodaj oliwki, na wierzch połóż kawał fety, polej oliwą i posyp suszonym oregano
Zobacz także:
- Kuchnia grecka - najważniejsze potrawy i desery
- Kuchnia grecka bez mięsa. Zwyciężczyni "MasterChefa" dzieli się kulinarnymi sekretami z podróży
- Jak zrobić suwlaki? Przepis na greckie szaszłyki, które zrobisz sam w domu!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sabina Francuz
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: