Jak zrobić suwlaki? Przepis na greckie szaszłyki, które zrobisz sam w domu!

Suwlaki z frytkami
Fot. summerphotos / Getty Images
Suwlaki to pochodzące z Grecji szaszłyki przygotowywane z różnych gatunków mięsa. Przepis na greckie souvlaki może uwzględniać wieprzowinę, wołowinę lub mięso drobiowe. Warto wspomnieć, że jest to danie z bardzo długą historią – było jedzone już w starożytności.
  • Skąd pochodzą suwlaki?
    • Z czego robi się szaszłyki po grecku?
      • Jak podawać greckie szaszłyki?
        • Przepis na greckie souvlaki
          • Jak zrobić chlebek pita do souvlaków?

            Zobacz też: 

            Ateny. Zabytki, atrakcje, pogoda

            Greckie szaszłyki podaje się razem z chlebkiem pita. Częstym dodatkiem do tej potrawy jest sos tzatziki, który można zastąpić sosem z musztardy lub majonezu.

            Skąd pochodzą suwlaki?

            Suwlaki (z greckiego słowa ‘rożen’ lub ‘szpikulec’), znane również jako suflaki lub souvlaki, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Potrawa była znana była już w starożytności. Najstarsze ślady, które są dowodem jej długiej historii, sięgają XVII wieku p.n.e. Z tej epoki pochodzą odkryte na wyspie Santorini pierwsze grille do szaszłyków. Tymczasem w 1951 r. otwarto pierwsze w Grecji bary z suwlakami. Znajdowały się one w środkowej Grecji. Dziś greckie szaszłyki są typowym lokalnym fast foodem. Ateńską wersją tego dania są kalamaki.

            Z czego robi się szaszłyki po grecku?

            Suwlaki to kawałki marynowanego mięsa wieprzowego, jagnięciny lub kurczaka. Można również spotkać greckie souvlaki zrobione z ryb . Przy składaniu zamówienia warto zaznaczyć, z jakiego mięsa ma zostać zrobione. W przeciwnym wypadku otrzyma się wersję wieprzową, ponieważ jest ona podstawową odsłoną tego dania.

            Do wszystkich wymienionych gatunków mięsa przygotowuje się marynatę o bardzo prostym składzie. Szaszłyki po grecku przed upieczeniem marynuje się w mieszance oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, tymianku, pieprzu, słodkiej papryki i mięty . Niektórzy kucharze dodają do niej czerwone wino.

            Jak podawać greckie szaszłyki?

            Suwlaki bardzo często podawane są razem z chlebkiem typu pita. W bardziej ekskluzywnych restauracjach serwuje się je w formie pełnej płyty (tzw. souvlaki-merida). Przepis na tego typu greckie souvlaki zawiera te same składniki, co na wersję z pitą . Jednak w tym przypadku warzywa, sosy, pita i szaszłyki podawane są osobno na dużym talerzu.

            W wielu lokalach suwlaki serwowane są z sosem tzatziki, zdarza się jednak (szczególnie w przypadku wersji z mięsem drobiowym), że proponowany jest do nich inny sos. Greckie szaszłyki z kurczaka można zjeść z sosem przygotowywanym na bazie musztardy lub majonezu. W związku z tym przy zamawianiu potrawy w restauracji najlepiej zaznaczyć, jaki sos się preferuje. Dodatkiem do suwlaków może być ryż, frytki lub sałatka wiejska, która w Polsce znana jest jako sałatka grecka.

            Przepis na greckie souvlaki

            Składniki (porcja dla 4 osób):

            • ½ kg udźca jagnięcego,
              • 2 cebule,
                • 1 zielona papryka,
                  • sok z jednej cytryny,
                    • skórka z jednej cytryny,
                      • 1 łyżeczka tymianku,
                        • 1 łyżeczka oregano,
                          • ½ łyżeczki wędzonej papryki,
                            • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
                              • ½ łyżeczki soli,
                                • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
                                  • 5 łyżek oliwy.

                                    Przygotowanie

                                    • Ze skórki i soku z cytryny, 1 cebuli pokrojonej w piórka, tymianku, oregano, wędzonej papryki, kminu rzymskiego, soli, pieprzu i oliwy przygotuj marynatę.
                                      • Oczyszczone mięso pokrój w kostkę, którą następnie przełóż do miski z marynatą. Jagnięcina powinna marynować się minimum 2 godziny.
                                        • Paprykę bez gniazda nasiennego pokrój w kostkę, drugą cebulę pokrój w piórka. Po wyjęciu mięsa z marynaty dodaj do niej drugą cebulę, zamieszaj.
                                          • Formę do pieczenia wyłóż aluminium, na którym ułóż warstwę cebuli razem z marynatą.
                                            • Na patyki do szaszłyków nadziej mięso i paprykę, następnie surowe jeszcze suwlaki ułóż na cebuli.
                                              • Greckie szaszłyki piecz przez 20–25 minut w piekarniku nagrzanym do 220℃.

                                                Jak zrobić chlebek pita do souvlaków?

                                                Każdy, która nie wie jeszcze, jak zrobić souvlaki , ale chciałby spróbować tego dania, powinien przygotować do nich chlebek pita.

                                                Składniki (porcja dla 4 osób):

                                                • 3½ szklanki mąki chlebowej,
                                                  • 1¼ ciepłej wody,
                                                    • 7 g drożdży instant,
                                                      • 2 łyżki oliwy,
                                                        • 1 łyżeczka soli,
                                                          • 1 łyżka cukru.

                                                            Przygotowanie:

                                                            1. W niewielkim naczyniu połącz ze sobą drożdże, ciepłą wodę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

                                                            2. Do miski wsyp przesianą mąkę i sól, po czym dodaj rozczyn z drożdży i olej. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera. Ciasto na pitę powinno być średnio twarde, w czasie wyrabiania możesz dosypać mąki lub dolać wody.

                                                            3. Ciasto umieść w dużej misce, nakryj je bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

                                                            4. Wyrośnięte ciasto podziel na 10–12 części, z których zrób małe kuleczki. Przełóż je na stół podsypany mąką. Wszystkie drożdżowe kulki przykryj ściereczką i odczekaj pół godziny.

                                                            5. Z kulek ciasta zrób placki o grubość 3–4 mm. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 230℃ na 3–4 minuty.

                                                            Więcej:

                                                            Zobacz film: Dlaczego warto ograniczyć mięso w diecie? Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości