- Skąd pochodzą suwlaki?
- Z czego robi się szaszłyki po grecku?
- Jak podawać greckie szaszłyki?
- Przepis na greckie souvlaki
- Jak zrobić chlebek pita do souvlaków?
Zobacz też:
Ateny. Zabytki, atrakcje, pogoda
Greckie szaszłyki podaje się razem z chlebkiem pita. Częstym dodatkiem do tej potrawy jest sos tzatziki, który można zastąpić sosem z musztardy lub majonezu.
Skąd pochodzą suwlaki?
Suwlaki (z greckiego słowa ‘rożen’ lub ‘szpikulec’), znane również jako suflaki lub souvlaki, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Potrawa była znana była już w starożytności. Najstarsze ślady, które są dowodem jej długiej historii, sięgają XVII wieku p.n.e. Z tej epoki pochodzą odkryte na wyspie Santorini pierwsze grille do szaszłyków. Tymczasem w 1951 r. otwarto pierwsze w Grecji bary z suwlakami. Znajdowały się one w środkowej Grecji. Dziś greckie szaszłyki są typowym lokalnym fast foodem. Ateńską wersją tego dania są kalamaki.
Z czego robi się szaszłyki po grecku?
Suwlaki to kawałki marynowanego mięsa wieprzowego, jagnięciny lub kurczaka. Można również spotkać greckie souvlaki zrobione z ryb . Przy składaniu zamówienia warto zaznaczyć, z jakiego mięsa ma zostać zrobione. W przeciwnym wypadku otrzyma się wersję wieprzową, ponieważ jest ona podstawową odsłoną tego dania.
Do wszystkich wymienionych gatunków mięsa przygotowuje się marynatę o bardzo prostym składzie. Szaszłyki po grecku przed upieczeniem marynuje się w mieszance oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, tymianku, pieprzu, słodkiej papryki i mięty . Niektórzy kucharze dodają do niej czerwone wino.
Jak podawać greckie szaszłyki?
Suwlaki bardzo często podawane są razem z chlebkiem typu pita. W bardziej ekskluzywnych restauracjach serwuje się je w formie pełnej płyty (tzw. souvlaki-merida). Przepis na tego typu greckie souvlaki zawiera te same składniki, co na wersję z pitą . Jednak w tym przypadku warzywa, sosy, pita i szaszłyki podawane są osobno na dużym talerzu.
W wielu lokalach suwlaki serwowane są z sosem tzatziki, zdarza się jednak (szczególnie w przypadku wersji z mięsem drobiowym), że proponowany jest do nich inny sos. Greckie szaszłyki z kurczaka można zjeść z sosem przygotowywanym na bazie musztardy lub majonezu. W związku z tym przy zamawianiu potrawy w restauracji najlepiej zaznaczyć, jaki sos się preferuje. Dodatkiem do suwlaków może być ryż, frytki lub sałatka wiejska, która w Polsce znana jest jako sałatka grecka.
Przepis na greckie souvlaki
Składniki (porcja dla 4 osób):
- ½ kg udźca jagnięcego,
- 2 cebule,
- 1 zielona papryka,
- sok z jednej cytryny,
- skórka z jednej cytryny,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka oregano,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 5 łyżek oliwy.
Przygotowanie
- Ze skórki i soku z cytryny, 1 cebuli pokrojonej w piórka, tymianku, oregano, wędzonej papryki, kminu rzymskiego, soli, pieprzu i oliwy przygotuj marynatę.
- Oczyszczone mięso pokrój w kostkę, którą następnie przełóż do miski z marynatą. Jagnięcina powinna marynować się minimum 2 godziny.
- Paprykę bez gniazda nasiennego pokrój w kostkę, drugą cebulę pokrój w piórka. Po wyjęciu mięsa z marynaty dodaj do niej drugą cebulę, zamieszaj.
- Formę do pieczenia wyłóż aluminium, na którym ułóż warstwę cebuli razem z marynatą.
- Na patyki do szaszłyków nadziej mięso i paprykę, następnie surowe jeszcze suwlaki ułóż na cebuli.
- Greckie szaszłyki piecz przez 20–25 minut w piekarniku nagrzanym do 220℃.
Jak zrobić chlebek pita do souvlaków?
Każdy, która nie wie jeszcze, jak zrobić souvlaki , ale chciałby spróbować tego dania, powinien przygotować do nich chlebek pita.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 3½ szklanki mąki chlebowej,
- 1¼ ciepłej wody,
- 7 g drożdży instant,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka cukru.
Przygotowanie:
1. W niewielkim naczyniu połącz ze sobą drożdże, ciepłą wodę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
2. Do miski wsyp przesianą mąkę i sól, po czym dodaj rozczyn z drożdży i olej. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera. Ciasto na pitę powinno być średnio twarde, w czasie wyrabiania możesz dosypać mąki lub dolać wody.
3. Ciasto umieść w dużej misce, nakryj je bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 10–12 części, z których zrób małe kuleczki. Przełóż je na stół podsypany mąką. Wszystkie drożdżowe kulki przykryj ściereczką i odczekaj pół godziny.
5. Z kulek ciasta zrób placki o grubość 3–4 mm. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 230℃ na 3–4 minuty.
Więcej:
- Wegetariańskie kotlety z fasoli czerwonej, białej i czarnej. Proste przepisy w twojej kuchni
- Smalec z fasoli czy z ciecierzycy? Przepisy na smalec wegetariański
- Czy wegańskie mięso podbije świat?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN