Poranne kotlety z chleba, sera capri, miodu ze śliwkami i orzechami
Składniki:
- kromki pieczywa na zakwasie,
- jajka,
- bułka tarta,
- 50 g orzechów laskowych lub włoskich (mielonych),
- 250 g sera capri,
- miód,
- pieprz czarny,
- masło klarowane do smażenia,
- śliwki węgierki.
Sposób przygotowania:
Ser capri łączymy z miodem do smaku, dodajemy niedużą ilość czarnego pieprzu do smaku. Dwie kromki smarujemy serkiem miodowym, składamy, dociskamy. Panierujemy w jajku, bułce tartej wymieszanej z mielonymi orzechami. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor, podajemy ze smażonymi śliwkami z goździkami.
Sałatka na ciepło na omlecie z serem królewskim
Składniki:
- 4 jajka,
- 200 ml mleka,
- 140 g mąki,
- 2 kolby kukurydzy,
- masło klarowane do smażenia,
- brokuł gałązkowy,
- cebula czerwona,
- orzechy włoskie,
- szara reneta,
- dynia,
- papryka czerwona ramiro,
- miód,
- ocet jabłkowy,
- sól i pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
Jajka dokładnie miksujemy z mlekiem, dodajemy mąkę i sól. Ciasto odstawiamy na około 30 minut, a w tym czasie przygotowujemy naszą sałatkę.
Na maśle przesmażamy cebulę czerwoną, paprykę czerwoną, kukurydzę, dynię, brokuły szarą renetę. Doprawiamy pieprzem, solą. W trakcie dodajemy miód, ocet jabłkowy, odparowujemy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, na mocno rozgrzane wylewamy ciasto zaczynając od środka patelni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do pieczenia, w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut. Na upieczony omlet wykładamy naszą sałatkę, przykrywamy serem i wstawiamy raz jeszcze do zapieczenia.
Kruche ciasto z serem kasztelan, żurawiną i gruszkami
Składniki na spód:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 plasterki sera kasztelan,
- żurawina suszona.
Składniki na farsz:
- 300 ml śmietany 18%,
- 150 ml mleka,
- 4 jajka,
- 100 g ser kasztelan,
- gałka muszkatołowa, ziele angielskie, sól, pieprz,
- kilka gruszek.
- miód,
- rozmaryn
Sposób przygotowania:
Żurawinę drobno siekamy i łączymy z mąką, masłem, żółtkami, śmietaną i pokrojonym drobno serem kasztelan. Ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do zapieczenia, temp. 180 stopni czas około 15 minut.
Podczas zapiekania spodu, zabieramy się za przygotowanie środka nasze wytrawnego ciasta.
Jajka miksujemy z mlekiem, śmietaną, przyprawami. Masę wylewamy na podpieczony spód. Posypujemy serem kasztelan w plastrach lub pokrojonym w paski. Wstawiamy do pieczenia ponownie, temperatura 170 stopni czas około 30 minut. Gruszki przesmażamy na miodzie z gałązkami rozmarynu i wykładamy na upieczony placek.
Duszona wołowina, kanie i dobry chleb pod serem
Składniki:
- 1 kg udźca wołowego,
- 500 g cebuli,
- 2-3 kanie,
- 4 marchewki,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- pieczywo razowe,
- 150 g sera królewskiego,
- mielony kminek, czarny pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
Mięso oprószamy solą, pieprzem, kminkiem i obsmażamy na oleju na złoty kolor. mięso zdejmujemy z patelni do rondla a na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę i kanie. Przekładamy do mięsa, podlewamy wodą i dusimy około 1.5 godziny. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pomidorki, marchew pokrojoną w plasterki. Po krótkim duszeniu dodajemy pieczywo razowe pokrojone w kostkę i na wierzch wykładamy plastry sera. Zapiekamy w piekarniku.
Więcej informacji znajdziesz tutaj: osm-sierpc.pl.
Zobacz także:
- Serowe wariacje Andrzeja Polana, które zachwycą każdego. Poznaj jego niecodzienne przepisy
- Serowe smakołyki na wczesną jesień. Rozgrzewające przepisy Grześka Zawieruchy
- W kuchni rządzi ser! Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News