Materiał promocyjny

Jak się rozgrzać w październiku Spróbujcie dań z serem na ciepło

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Dni robią się coraz chłodniejsze i wielu z nas odczuwa potrzebę rozgrzania się. Z rozwiązaniem przychodzi Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN uraczył nas swoimi fantazyjnymi daniami, tym razem z serem i to na ciepło. Poznajcie jego przepisy.

Poranne kotlety z chleba, sera capri, miodu ze śliwkami i orzechami

Składniki:

  • kromki pieczywa na zakwasie,
  • jajka,
  • bułka tarta,
  • 50 g orzechów laskowych lub włoskich (mielonych),
  • 250 g sera capri,
  • miód,
  • pieprz czarny,
  • masło klarowane do smażenia,
  • śliwki węgierki.

Sposób przygotowania:

Ser capri łączymy z miodem do smaku, dodajemy niedużą ilość czarnego pieprzu do smaku. Dwie kromki smarujemy serkiem miodowym, składamy, dociskamy. Panierujemy w jajku, bułce tartej wymieszanej z mielonymi orzechami. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor, podajemy ze smażonymi śliwkami z goździkami.

Sałatka na ciepło na omlecie z serem królewskim

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 140 g mąki,
  • 2 kolby kukurydzy,
  • masło klarowane do smażenia,
  • brokuł gałązkowy,
  • cebula czerwona,
  • orzechy włoskie,
  • szara reneta,
  • dynia,
  • papryka czerwona ramiro,
  • miód,
  • ocet jabłkowy,
  • sól i pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

Jajka dokładnie miksujemy z mlekiem, dodajemy mąkę i sól. Ciasto odstawiamy na około 30 minut, a w tym czasie przygotowujemy naszą sałatkę.

Na maśle przesmażamy cebulę czerwoną, paprykę czerwoną, kukurydzę, dynię, brokuły szarą renetę. Doprawiamy pieprzem, solą. W trakcie dodajemy miód, ocet jabłkowy, odparowujemy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, na mocno rozgrzane wylewamy ciasto zaczynając od środka patelni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do pieczenia, w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut. Na upieczony omlet wykładamy naszą sałatkę, przykrywamy serem i wstawiamy raz jeszcze do zapieczenia.

Kruche ciasto z serem kasztelan, żurawiną i gruszkami

Składniki na spód:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 plasterki sera kasztelan,
  • żurawina suszona.

Składniki na farsz:

  • 300 ml śmietany 18%,
  • 150 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 100 g ser kasztelan,
  • gałka muszkatołowa, ziele angielskie, sól, pieprz,
  • kilka gruszek.
  • miód,
  • rozmaryn

Sposób przygotowania:

Żurawinę drobno siekamy i łączymy z mąką, masłem, żółtkami, śmietaną i pokrojonym drobno serem kasztelan. Ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do zapieczenia, temp. 180 stopni czas około 15 minut.

Podczas zapiekania spodu, zabieramy się za przygotowanie środka nasze wytrawnego ciasta.

Jajka miksujemy z mlekiem, śmietaną, przyprawami. Masę wylewamy na podpieczony spód. Posypujemy serem kasztelan w plastrach lub pokrojonym w paski. Wstawiamy do pieczenia ponownie, temperatura 170 stopni czas około 30 minut. Gruszki przesmażamy na miodzie z gałązkami rozmarynu i wykładamy na upieczony placek.

Duszona wołowina, kanie i dobry chleb pod serem

Składniki:

  • 1 kg udźca wołowego,
  • 500 g cebuli,
  • 2-3 kanie,
  • 4 marchewki,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • pieczywo razowe,
  • 150 g sera królewskiego,
  • mielony kminek, czarny pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

Mięso oprószamy solą, pieprzem, kminkiem i obsmażamy na oleju na złoty kolor. mięso zdejmujemy z patelni do rondla a na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę i kanie. Przekładamy do mięsa, podlewamy wodą i dusimy około 1.5 godziny. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pomidorki, marchew pokrojoną w plasterki. Po krótkim duszeniu dodajemy pieczywo razowe pokrojone w kostkę i na wierzch wykładamy plastry sera. Zapiekamy w piekarniku.

Więcej informacji znajdziesz tutaj: osm-sierpc.pl.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości