Materiał promocyjny

Serowe wariacje Andrzeja Polana, które zachwycą każdego. Poznaj jego niecodzienne przepisy

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Serowe wariacje Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z serem w kuchni nigdy nie jest nudno. To dzięki niemu możemy uzyskać idealnie kremowe dania, a innym razem chrupiące. Zawsze aromatyczne i nigdy nudne. Poznajcie serowe wariacje Andrzeja Polana. Co wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN?

Cukinia królewska od ser…a, sałata jesienna, kremowa papryka

Szaszłyki z cukinii
Szaszłyki z cukinii
Szaszłyki z cukinii
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 zielone cukinie,
  • opakowanie Sera Królewskiego Sierpc,
  • 10 plastrów szynki konserwowej,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz czarny,
  • bazylia,
  • sałata rzymska,
  • 2 jabłka,
  • czerwona cebula,
  • 2 żółte śliwki,
  • 6 żółtych papryk,
  • 2 cebule,
  • olej rzepakowy,
  • ocet jabłkowy.

Sposób przygotowania:

Cukinię kroimy w cienkie plastry, najlepiej na mandolinie. Plastry układamy na pergaminie i posypujemy solą. Po kilku minutach za pomocą ręcznika papierowego odciskamy z cukinii nadmiar soku. Tak przygotowane plastry cukinii obtaczamy w oliwie, posypujemy posiekaną bazylią, pieprzem i obtaczamy w bułce tartej. Szynkę i ser królewski kroimy w plastry o szerokości naszych plastrów cukinii. Układamy owe plastry na cukinię i zwijamy roladki. Każdą nabijamy na patyczki do szaszłyków, układamy na blaszce i wstawiamy do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 15 minut.

Papryki umieszczamy na blaszce z cebulą, skrapiamy olejem i wstawiamy do pieczenia na około 20 minut w temp. 200 stopni. Upieczoną przekładamy do miski, przykrywamy, aby wystygła. Kiedy tak się stanie, obieramy ze skóry lub, jak chcemy, zostawiamy. Miksujemy z cebulą i sosem z pieczenia na krem. Wstawiamy raz jeszcze na kuchenkę i gotujemy około godziny, dodając ocet jabłkowy do smaku. Sałatę kroimy w paski, podobnie jabłko, śliwkę i czerwoną cebulę. Z miodu, musztardy, oleju, soli, pieprzu przygotowujemy sos, którym polewamy zrobioną sałatę.

Placki ziemniaczane i serowe do tego, jabłko pieczone i skwarki

Placki ziemniaczane i serowe do tego, jabłko pieczone i skwarki
Placki ziemniaczane i serowe do tego, jabłko pieczone i skwarki
Placki ziemniaczane i serowe do tego, jabłko pieczone i skwarki
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 900 g ziemniaków,
  • 300 g Sera Capri Sierpc,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • 10 antonówek,
  • miód wielokwiatowy,
  • 600 g surowego boczku wieprzowego,
  • olej rzepakowy,
  • 100 g masła,
  • natka pietruszki,
  • koper.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ścieramy na tarce jak na klasyczne placki, starte wykładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru soku. Skrobię, która osiądzie na misce, przekładamy do startych ziemniaków. Ser Capri rozdrabniamy i dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy jajka, szczypiorek, natkę, koper, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym połączonym z masłem. Jabłka polewamy miodem i wstawiamy do pieczenia. Boczek kroimy w grubszą kostkę i wysmażamy na skwarki.

Rurki makaronowe z ziemniakami, serem i grzybami

Składniki:

  • opakowanie makaronu cannelloni,
  • opakowanie sera Kasztelan Sierpc,
  • 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • masło klarowane,
  • koper i natka pietruszki,
  • 100 g masła,
  • 100 g mąki,
  • około 1 l mleka,
  • kilka suszonych grzybów i kilka świeżych grzybów.

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na maśle klarowanym na mocno złoty kolor. Łączymy z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami. Dodajemy natkę i koper oraz sól i sporą ilość czarnego pieprzu. Masło na patelni rozpuszczamy, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Z suszonych grzybów przygotowujemy w młynku do kawy puder i dodajemy na patelnię z masłem i mąką. Mleko zagotowujemy i zalewamy masę na patelni, powstaje sos beszamelowy, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem ziemniaczanym wypełniamy rurki makaronowe najlepiej za pomocą worka cukierniczego, każdą rurkę owijamy serem i układamy w naczyniu żaroodpornym przesmarowanym sosem beszamelowym, grzybowym. Rurki zalewamy pozostałym sosem, układamy plastry grzybów świeżych i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni czas około 40 minut.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości