Cukinia królewska od ser…a, sałata jesienna, kremowa papryka
Składniki:
- 2 zielone cukinie,
- opakowanie Sera Królewskiego Sierpc,
- 10 plastrów szynki konserwowej,
- bułka tarta,
- sól i pieprz czarny,
- bazylia,
- sałata rzymska,
- 2 jabłka,
- czerwona cebula,
- 2 żółte śliwki,
- 6 żółtych papryk,
- 2 cebule,
- olej rzepakowy,
- ocet jabłkowy.
Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy w cienkie plastry, najlepiej na mandolinie. Plastry układamy na pergaminie i posypujemy solą. Po kilku minutach za pomocą ręcznika papierowego odciskamy z cukinii nadmiar soku. Tak przygotowane plastry cukinii obtaczamy w oliwie, posypujemy posiekaną bazylią, pieprzem i obtaczamy w bułce tartej. Szynkę i ser królewski kroimy w plastry o szerokości naszych plastrów cukinii. Układamy owe plastry na cukinię i zwijamy roladki. Każdą nabijamy na patyczki do szaszłyków, układamy na blaszce i wstawiamy do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 15 minut.
Papryki umieszczamy na blaszce z cebulą, skrapiamy olejem i wstawiamy do pieczenia na około 20 minut w temp. 200 stopni. Upieczoną przekładamy do miski, przykrywamy, aby wystygła. Kiedy tak się stanie, obieramy ze skóry lub, jak chcemy, zostawiamy. Miksujemy z cebulą i sosem z pieczenia na krem. Wstawiamy raz jeszcze na kuchenkę i gotujemy około godziny, dodając ocet jabłkowy do smaku. Sałatę kroimy w paski, podobnie jabłko, śliwkę i czerwoną cebulę. Z miodu, musztardy, oleju, soli, pieprzu przygotowujemy sos, którym polewamy zrobioną sałatę.
Placki ziemniaczane i serowe do tego, jabłko pieczone i skwarki
Składniki:
- 900 g ziemniaków,
- 300 g Sera Capri Sierpc,
- pęczek szczypiorku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- 10 antonówek,
- miód wielokwiatowy,
- 600 g surowego boczku wieprzowego,
- olej rzepakowy,
- 100 g masła,
- natka pietruszki,
- koper.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ścieramy na tarce jak na klasyczne placki, starte wykładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru soku. Skrobię, która osiądzie na misce, przekładamy do startych ziemniaków. Ser Capri rozdrabniamy i dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy jajka, szczypiorek, natkę, koper, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym połączonym z masłem. Jabłka polewamy miodem i wstawiamy do pieczenia. Boczek kroimy w grubszą kostkę i wysmażamy na skwarki.
Rurki makaronowe z ziemniakami, serem i grzybami
Składniki:
- opakowanie makaronu cannelloni,
- opakowanie sera Kasztelan Sierpc,
- 600 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 cebule,
- masło klarowane,
- koper i natka pietruszki,
- 100 g masła,
- 100 g mąki,
- około 1 l mleka,
- kilka suszonych grzybów i kilka świeżych grzybów.
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na maśle klarowanym na mocno złoty kolor. Łączymy z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami. Dodajemy natkę i koper oraz sól i sporą ilość czarnego pieprzu. Masło na patelni rozpuszczamy, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Z suszonych grzybów przygotowujemy w młynku do kawy puder i dodajemy na patelnię z masłem i mąką. Mleko zagotowujemy i zalewamy masę na patelni, powstaje sos beszamelowy, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem ziemniaczanym wypełniamy rurki makaronowe najlepiej za pomocą worka cukierniczego, każdą rurkę owijamy serem i układamy w naczyniu żaroodpornym przesmarowanym sosem beszamelowym, grzybowym. Rurki zalewamy pozostałym sosem, układamy plastry grzybów świeżych i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni czas około 40 minut.
Zobacz także:
- Przepis na sernik królewski – tradycyjny czy z bezą?
- Wszystkie oblicza sernika. Przepisy Szymona Czerwińskiego na wyjątkowy deser
- W kuchni rządzi ser! Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News