Orientalna sałatka z wołowiną
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej, rostbefu lub antrykotu
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego
- łyżeczka oleju sezamowego
- ząbek czosnku (przeciśnięty)
- łyżeczka startego imbiru
Składniki na dressing:
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżka brązowego cukru (lub cukru palmowego)
- 1-2 tajskie papryczki chili (drobno posiekane, liczba zależy od preferencji ostrości)
- ząbek czosnku (przeciśnięty)
- łyżka posiekanej kolendry
Warzywa i zioła:
- 150 g sałaty rzymskiej, roszponki lub miksu sałat
- 100 g pomidorków koktajlowych (przepołowionych)
- ogórek gruntowy (pokrojony w cienkie paski lub plastry)
- mała czerwona cebula (pokrojona w cienkie półplasterki)
- marchewka (pokrojona w cienkie paski, np. obieraczką)
- 1/2 pęczka kolendry (posiekanej)
- 1/4 pęczka tajskiej bazylii
- 1/4 pęczka mięty
- 1-2 łodygi dymki (zielona część, pokrojona w paseczki)
Dodatki:
- łyżka prażonej cebulki
- łyżka orzeszków ziemnych (prażonych, niesolonych)
Przygotowanie:
Wyjmij wołowinę z lodówki co najmniej 30-60 minut przed smażeniem, aby osiągnęła temperaturę pokojową – to zapewni soczystość. W misce wymieszaj składniki marynaty: sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy, czosnek i imbir. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na 2-3 godziny w lodówce.
Dressing: w moździerzu (lub miseczce) rozgnieć czosnek, chili i brązowy cukier, aż powstanie pasta. Dodaj sok z limonki, sos rybny i posiekaną kolendrę. Wymieszaj i odstaw, aby smaki się przegryzły.
Umyj i pokrój warzywa: sałatę porwij na mniejsze kawałki, pomidorki przekrój na pół, ogórka i marchewkę pokrój w cienkie paski (np. obieraczką do warzyw), cebulę w półplasterki, a dymkę w paseczki.
W dużej misce ułóż warzywa, aby ładnie wyglądały na talerzu. Nie mieszaj jeszcze z dressingiem.
Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową lub wok) z odrobiną oleju arachidowego na dużym ogniu. Mięso osusz z marynaty i posyp solą oraz pieprzem.
Smaż stek po 2-3 minuty z każdej strony dla wersji medium-rare (lub 4 minuty dla medium). Po usmażeniu odstaw mięso na deskę na 5 minut, aby "odpoczęło" – to kluczowe, by zachować soczystość.
Pokrój mięso w cienkie plasterki ostrym nożem, najlepiej pod kątem.
Składanie sałatki: Na warzywa wyłóż plasterki wołowiny, polej dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby smaki się połączyły. Posyp sałatkę świeżymi ziołami (kolendrą, tajską bazylią lub miętą), prażonym ryżem lub cebulką i sezamem/orzeszkami dla chrupkości.
Kajzerka ze schabem, czyli klasyk z dawnych lat
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- sól, pieprz do smaku
- 100 g mąki pszennej
- 100 g bułki tartej
- 5 jajek
- łyżka curry w proszku
- 100 g parmezanu drobnego
- 100 ml oleju do smażenia
- 5 kajzerek zwykłych
- 200 ml majonezu zwykłego
- 100 g pasty lub kremu truflowego
- 100 g masłq
- zielona sałata karbowana
- 3 pomidory malinowego
- 3 ogórki konserwowe w occie
- 2 cebule czerwone
Przygotowanie:
Schab potnij na małe kawałki, dopraw solą i pieprzem a następnie przełóż do mąki, później do jajka rozbitego z curry w proszku, a na koniec wsadź do bułki tartej, wymieszanej z parmezanem tartym. Kotlety smaż na oleju z każdej strony, aż będą złote, przełóż na pergamin i poczekaj, aż wciągną resztki tłuszczu.
Kajzerki przetnij na dwie równe części, posmaruj masłem i tostuj na patelni na złoty kolor, na bułkę dodaj majonez truflowy, plaster sałaty karbowanej, plaster pomidora malinowego, cięte ogórki konserwowe i odrobinę świeżej posiekanej czerwonej cebuli. Na koniec dodaj wcześniej usmażone kotlety i przykryj drugim kawałkiem bułki.
Kurczak złoty, fioletowe puree, pomarańczowe kurki, brązowa brukselka i zielona gremolada
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 10 ziemniaków fioletowych
- 200 g kurek
- 10 brukselek
- seler naciowy
- 2-3 ogórki gruntowe
- 250 ml śmietanki 36%
- olej rzepakowy
- masło klarowane
- cytryna
- sól, pieprz czarny, imbir, papryka słodka i ostra, kolendra mielona
- szczypior, koper, natka pietruszki
Placuszki z fetą i szpinakiem
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g jogurtu greckiego
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- oliwa z oliwek
- cebula
- 200 g młodego szpinaku
- 6 ząbków czosnku
- łyżeczka pieprzu
- 200 g fety
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- kilka gałązek mięty
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie z jogurtem. Wyrabiaj przez chwilę na gładkie ciasto, odstaw, żeby odpoczęło.
Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, dodaj szpinak i przez chwilę duś. Fetę wymieszaj ze śmietaną, szpinakiem i posiekanymi listkami mięty i czosnkiem. Przypraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na 8 części i uformuj z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkowuj na okrąg o grubości 0,5 cm, na środek nałóż farsz, boki zawiń i zlep, ponownie rozwałkuj na placki o grubości 1 cm.
Opiekaj z obu stron na średnio rozgrzanej patelni, na złoto-brązowy kolor.
Zobacz także:
- Desery energetyczne jak kawa. Przepisy Bartka Boratyna na kawowe słodkości
- Domowy przepis na czekoladowe cold brew. Ta kawa może konkurować z napojami znanej kawiarni
- Kawa mrożona w pysznych odsłonach. "Polewamy ją bitą śmietaną i zdobimy owocami"
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: KSevchenko/Getty Images