Śniadanie do ogrodu z jajkiem i serem na czele
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 op. sera w bloczku Apetina Original,
- 200 ml śmietany 18%,
- 150 g chorizo,
- papryka czerwona,
- kilka fasolek szparagowych zielonych,
- cebula czerwona,
- fenkuł,
- papryka ostra,
- sól,
- papryka słodka,
- kmin rzymski,
- koper,
- szczypior.
Przygotowanie:
Śmietanę z serem w bloczku miksujemy do połączenia, doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekany koperek. Jajka gotujemy metodą 6-minutową: wodę zagotowujemy z solą, kiedy tylko woda nam się zagotuje, wrzucamy jajka ostrożnie i gotujemy dokładnie 6 minut. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i lodem, do której po 6 minutach przekładamy jajka, w ten sposób zatrzymując proces gotowania. Paprykę kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę. Na oleju rzepakowym przesmażamy chorizo, po chwili dodajemy cebulę, paprykę czerwoną i fasolkę szparagową. Na koniec dodajemy paprykę słodką, kumin, sól. Na przygotowany sos z sera Apetina układamy obrane jajka, przekrawamy je, aby wypłynęło żółtko, wszystko polewamy smażonymi warzywami z chorizo, dodajemy krojony fenkuł.
Bułeczki na okrągło i pieczone pomidory z kremowym serkiem z bazylią i oregano
Składniki:
Bułeczki:
- 800 g mąki,
- 400 ml mleka,
- 200 ml oliwy,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki soli,
- 4 łyżki cukru.
Pomidory:
- 6 pomidorów polskich,
- 1 op. sera w kubku Apetina Original,
- cukinia,
- bakłażan,
- 2 op. serka kremowego z jogurtem typu irlandzki skyr, szczypiorek,
- bazylia.
Przygotowanie:
Bułeczki: Z 4 łyżek mąki, drożdży, mleka oraz cukru przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, smarujemy oliwą, składamy na trzy części i kroimy w paski. Paski rolujemy i sklejamy, aby powstał obwarzanek. Układamy na blaszce, smarujemy jajkiem rozmąconym z łyżką mleka, posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut w 200 st. C.
Pomidory: Na oleju rzepakowym przesmażamy pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Pomidory przekrawamy, za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i przekładamy go na patelnię. Smażymy do odparowania. Cukinię, bakłażana łączymy z serem w kostkę. Wydrążone pomidory wypełniamy warzywami z serem, naczynie żaroodporne polewamy oliwą, układamy pomidory i wstawiamy do pieczenia na około 20 minut w 200 st. C. Pomidory łączymy z serkiem kremowym, miksujemy. Sos gotowy. A drugi serek miksujemy z ziołami świeżymi. I gotowe.
Ziemniaki z patelni z serem i sos kurkowy
Składniki:
Ziemniaki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 op. sera snack suszone pomidory,
- 1 op. sera cheddar,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- koper,
- masło klarowwane.
Sos kurkowy:
- 300 g kurek,
- 2 gałązki rozmarynu,
- mała cebula,
- 250 ml śmietanki 36%,
- masło klarowane, sól,
- pieprz czarny.
Przygotowanie:
Ziemniaki: Ziemniaki obieramy i podgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli. Podgotowane ścieramy na tarce o grubym oczku. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle na lekko złoty kolor, dodajemy starte ziemniaki, sól, pieprz i smażymy kilka minut. Zdejmujemy z patelni do miski i do ziemniaków dodajemy ser Snack suszone pomidory i ser cheddar. Jeszcze koper, szczypior i wszystko razem mieszamy. Masę przekładamy ponownie na patelnię i smażymy jak duży placek ziemniaczany z dwóch stron na złoty kolor.
Sos kurkowy: Kurki przemywamy pod bieżącą woda. Na maśle przesmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy kurki i gałązki rozmarynu. Smażymy krótko i dodajemy śmietankę, odparowujemy. Sos podajemy do naszych ziemniaków z patelni.
Zobacz także:
- Proste przepisy z sezonowych warzyw i sera. To prawdziwe wakacyjne hity kulinarne
- Skorzystaj z sezonowych warzyw oraz owoców i wyczaruj pyszne dania z Andrzejem Polanem
- Eksperymentuj z Andrzejem Polanem. Oto pyszne dania, którymi zachwycisz każdego
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News