Materiał promocyjny

Bułeczki, ziemniaki i jaja - połączone z takim serem smakują doskonale

Bułeczki, ziemniaki i jaja - połączone z takim serem smakują doskonale
Letnia kuchnia pełna smaku
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dobre jedzenie to eksperymentowanie ze świeżymi składnikami w prosty sposób. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Andrzej Polan, który przygotował: jajka z serem; bułeczki na okrągło i pieczone pomidory z kremowym serkiem z bazylią i oregano; a także ziemniaki z patelni z serem i sosem kurkowym.

Śniadanie do ogrodu z jajkiem i serem na czele

Śniadanie do ogrodu z jajkiem i serem na czele
Śniadanie do ogrodu z jajkiem i serem na czele
Śniadanie do ogrodu z jajkiem i serem na czele
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 op. sera w bloczku Apetina Original,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 150 g chorizo,
  • papryka czerwona,
  • kilka fasolek szparagowych zielonych,
  • cebula czerwona,
  • fenkuł,
  • papryka ostra,
  • sól,
  • papryka słodka,
  • kmin rzymski,
  • koper,
  • szczypior.

Przygotowanie:

Śmietanę z serem w bloczku miksujemy do połączenia, doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekany koperek. Jajka gotujemy metodą 6-minutową: wodę zagotowujemy z solą, kiedy tylko woda nam się zagotuje, wrzucamy jajka ostrożnie i gotujemy dokładnie 6 minut. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i lodem, do której po 6 minutach przekładamy jajka, w ten sposób zatrzymując proces gotowania. Paprykę kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę. Na oleju rzepakowym przesmażamy chorizo, po chwili dodajemy cebulę, paprykę czerwoną i fasolkę szparagową. Na koniec dodajemy paprykę słodką, kumin, sól. Na przygotowany sos z sera Apetina układamy obrane jajka, przekrawamy je, aby wypłynęło żółtko, wszystko polewamy smażonymi warzywami z chorizo, dodajemy krojony fenkuł. 

Bułeczki na okrągło i pieczone pomidory z kremowym serkiem z bazylią i oregano

Bułeczki na okrągło i pieczone pomidory z kremowym serkiem z bazylią i oregano
Bułeczki na okrągło i pieczone pomidory z kremowym serkiem z bazylią i oregano
Bułeczki na okrągło i pieczone pomidory z kremowym serkiem z bazylią i oregano
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

Bułeczki:

  • 800 g mąki,
  • 400 ml mleka,
  • 200 ml oliwy,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki cukru.

Pomidory:

  • 6 pomidorów polskich,
  • 1 op. sera w kubku Apetina Original,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • 2 op. serka kremowego z jogurtem typu irlandzki skyr, szczypiorek,
  • bazylia.

Przygotowanie:

Bułeczki: Z 4 łyżek mąki, drożdży, mleka oraz cukru przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, smarujemy oliwą, składamy na trzy części i kroimy w paski. Paski rolujemy i sklejamy, aby powstał obwarzanek. Układamy na blaszce, smarujemy jajkiem rozmąconym z łyżką mleka, posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut w 200 st. C.

Pomidory: Na oleju rzepakowym przesmażamy pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Pomidory przekrawamy, za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i przekładamy go na patelnię. Smażymy do odparowania. Cukinię, bakłażana łączymy z serem w kostkę. Wydrążone pomidory wypełniamy warzywami z serem, naczynie żaroodporne polewamy oliwą, układamy pomidory i wstawiamy do pieczenia na około 20 minut w 200 st. C. Pomidory łączymy z serkiem kremowym, miksujemy. Sos gotowy. A drugi serek miksujemy z ziołami świeżymi. I gotowe.

Ziemniaki z patelni z serem i sos kurkowy

Ziemniaki z patelni z serem i sos kurkowy
Ziemniaki z patelni z serem i sos kurkowy
Ziemniaki z patelni z serem i sos kurkowy
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

Ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 op. sera snack suszone pomidory,
  • 1 op. sera cheddar,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • koper,
  • masło klarowwane.

Sos kurkowy:

  • 300 g kurek,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • mała cebula,
  • 250 ml śmietanki 36%,
  • masło klarowane, sól,
  • pieprz czarny.

Przygotowanie:

Ziemniaki: Ziemniaki obieramy i podgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli. Podgotowane ścieramy na tarce o grubym oczku. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle na lekko złoty kolor, dodajemy starte ziemniaki, sól, pieprz i smażymy kilka minut. Zdejmujemy z patelni do miski i do ziemniaków dodajemy ser Snack suszone pomidory i ser cheddar. Jeszcze koper, szczypior i wszystko razem mieszamy. Masę przekładamy ponownie na patelnię i smażymy jak duży placek ziemniaczany z dwóch stron na złoty kolor.

Sos kurkowy: Kurki przemywamy pod bieżącą woda. Na maśle przesmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy kurki i gałązki rozmarynu. Smażymy krótko i dodajemy śmietankę, odparowujemy. Sos podajemy do naszych ziemniaków z patelni.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości