Materiał promocyjny

Proste przepisy z sezonowych warzyw i sera. To prawdziwe wakacyjne hity kulinarne

Pyszne i pożywne śniadanie do pracy oraz szkoły? Tortille z różnorodnymi składnikami
Proste gotowanie, wielkie smaki
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Masz ochotę na coś pysznego, sezonowego i nieskomplikowanego? Letnie warzywa w pełni, więc to idealny moment, by sięgnąć po młode ziemniaki, kalafiora, bób i aromatyczne dodatki. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała proste potrawy z sezonowymi warzywami oraz serem śródziemnomorskim.

Kucharka przyrządziła zapiekankę z młodych ziemniaków, z tuńczykiem i serem, gnocchi z kremowym sosem grzybowym, zapiekanego kalafiora z serem w wiórkach, a także zupę z pora i ziemniaków, ze snackiem suszone pomidory. Przepisy poniżej.

Zapiekanka z młodych ziemniaków, z tuńczykiem i serem

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków,
  • 500 g pomidorów koktajlowych na gałązce,
  • 4 filety z tuńczyka (każdy po 150 g),
  • 100 g oliwek czarnych bez pestek,
  • 6 cienkich plasterków boczku,
  • 3 łyżki pesto czerwonego,
  • opakowanie Apetina Original,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • pęczek bazylii,
  • szczypta oregano suszonego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz cytrynowy.

Przygotowanie:

Ziemniaki wstaw do wody z solą i gotuj przez 8 minut od zagotowania wody - tak, by były al dente, ale nie rozgotowane. Następnie je odcedź. Rozgrzej grill w piekarniku, a naczynie żaroodporne lub blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ziemniaki do naczynia, posyp oregano. Tuńczyka wysmaruj musztardą i zawiń w boczek - dodaj tuńczyka, pomidory koktajlowe, oliwki do ziemniaków oraz dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Grilluj, aż tuńczyk będzie zrobiony, a ziemniaki będą miękkie i z chrupiącą skórką. Na koniec dodaj ser oraz świeże liście bazylii. Możesz skropić sokiem z cytryny. 

Gnocchi z kremowym sosem grzybowym

Składniki:

  • 500 g mączystych ziemniaków,
  • 40 g mąki,
  • odrobina masła.

Składniki na sos:

  • 400 g świeżych grzybów - mogą być oczyszczone kurki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • ½ - 1 szklanka białego wina lub wody,
  • tarty parmezan,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • Apetina serek kremowy Skyr.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę, dodaj soli i uformuj ciasto, aż zrobi się elastyczne i gładkie. Podziel je na pół i zrób wałki o grubości 2 cm. Pokrój je na kawałki - ok 2-3 cm i gotuj w garnku z osoloną wodą. Przełóż na talerz z masłem.

Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Dodaj grzyby, delikatnie podlej wodą lub winem i mieszaj, aż grzyby odparują wodę. Dodaj sól, pieprz oraz liście świeżego tymianku. Następnie dodaj kremowy serek i całość wymieszaj. Na koniec dodaj świeżo mielony pieprz, połącz z kluskami i posyp parmezanem.

Zapiekany kalafior z serem w wiórkach

Składniki:

  • miseczka nachosów,
  • kalafior podzielony na różyczki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany gęstej,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa oraz papryka wędzona,
  • łyżeczka chili w płatkach,
  • garść liści świeżej kolendry,
  • sok z limonki,
  • łyżka musztardy,
  • ser Apettina mozzarella z cheddarem.

Przygotowanie:

Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Formę do zapiekania wysmaruj masłem. Wymieszaj w misce śmietanę z musztardą i przyprawami. Oblep kalafior śmietanową masą. Posyp z wierzchu serem i zapiekaj w piekarniku ok 15-20 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Na koniec dodaj pokruszone nachosy, kolendrę oraz sok z limonki.

Zupa z pora i ziemniaków, ze snackiem suszone pomidory

Składniki:

  • Apetina snack suszone pomidory,
  • 500 g pora pokrojonego w talarki,
  • 2 ząbki czosnku posiekane,
  • 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • marchewka pokrojona w kostkę,
  • 2 kłącza selera naciowego pokrojonego w plasterki,
  • 1,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 3 łyżeczki chrzanu,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • podsmażony jasny sezam do dekoracji.

Przygotowanie:

Na oliwie podsmaż pora i czosnek, dodaj resztę warzyw oraz chwilę podsmażaj. Zalej wywarem i gotuj do miękkości ziemniaków. Następnie zahartuj i dodaj śmietanę wraz z chrzanem. Zmiksuj całość na gładką masę z dodatkiem połowy pęczka pietruszki. Przelej do miseczek i dodaj na wierzch Apetinę Snack, liście pietruszki oraz sezam.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości