Kucharka przyrządziła zapiekankę z młodych ziemniaków, z tuńczykiem i serem, gnocchi z kremowym sosem grzybowym, zapiekanego kalafiora z serem w wiórkach, a także zupę z pora i ziemniaków, ze snackiem suszone pomidory. Przepisy poniżej.
Zapiekanka z młodych ziemniaków, z tuńczykiem i serem
Składniki:
- 700 g młodych ziemniaków,
- 500 g pomidorów koktajlowych na gałązce,
- 4 filety z tuńczyka (każdy po 150 g),
- 100 g oliwek czarnych bez pestek,
- 6 cienkich plasterków boczku,
- 3 łyżki pesto czerwonego,
- opakowanie Apetina Original,
- łyżka musztardy francuskiej,
- pęczek bazylii,
- szczypta oregano suszonego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz cytrynowy.
Przygotowanie:
Ziemniaki wstaw do wody z solą i gotuj przez 8 minut od zagotowania wody - tak, by były al dente, ale nie rozgotowane. Następnie je odcedź. Rozgrzej grill w piekarniku, a naczynie żaroodporne lub blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ziemniaki do naczynia, posyp oregano. Tuńczyka wysmaruj musztardą i zawiń w boczek - dodaj tuńczyka, pomidory koktajlowe, oliwki do ziemniaków oraz dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Grilluj, aż tuńczyk będzie zrobiony, a ziemniaki będą miękkie i z chrupiącą skórką. Na koniec dodaj ser oraz świeże liście bazylii. Możesz skropić sokiem z cytryny.
Gnocchi z kremowym sosem grzybowym
Składniki:
- 500 g mączystych ziemniaków,
- 40 g mąki,
- odrobina masła.
Składniki na sos:
- 400 g świeżych grzybów - mogą być oczyszczone kurki,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- ½ - 1 szklanka białego wina lub wody,
- tarty parmezan,
- łyżka masła,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- Apetina serek kremowy Skyr.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę, dodaj soli i uformuj ciasto, aż zrobi się elastyczne i gładkie. Podziel je na pół i zrób wałki o grubości 2 cm. Pokrój je na kawałki - ok 2-3 cm i gotuj w garnku z osoloną wodą. Przełóż na talerz z masłem.
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Dodaj grzyby, delikatnie podlej wodą lub winem i mieszaj, aż grzyby odparują wodę. Dodaj sól, pieprz oraz liście świeżego tymianku. Następnie dodaj kremowy serek i całość wymieszaj. Na koniec dodaj świeżo mielony pieprz, połącz z kluskami i posyp parmezanem.
Zapiekany kalafior z serem w wiórkach
Składniki:
- miseczka nachosów,
- kalafior podzielony na różyczki,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietany gęstej,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa oraz papryka wędzona,
- łyżeczka chili w płatkach,
- garść liści świeżej kolendry,
- sok z limonki,
- łyżka musztardy,
- ser Apettina mozzarella z cheddarem.
Przygotowanie:
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Formę do zapiekania wysmaruj masłem. Wymieszaj w misce śmietanę z musztardą i przyprawami. Oblep kalafior śmietanową masą. Posyp z wierzchu serem i zapiekaj w piekarniku ok 15-20 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Na koniec dodaj pokruszone nachosy, kolendrę oraz sok z limonki.
Zupa z pora i ziemniaków, ze snackiem suszone pomidory
Składniki:
- Apetina snack suszone pomidory,
- 500 g pora pokrojonego w talarki,
- 2 ząbki czosnku posiekane,
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- marchewka pokrojona w kostkę,
- 2 kłącza selera naciowego pokrojonego w plasterki,
- 1,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego,
- 3 łyżeczki chrzanu,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- pęczek zielonej pietruszki,
- podsmażony jasny sezam do dekoracji.
Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż pora i czosnek, dodaj resztę warzyw oraz chwilę podsmażaj. Zalej wywarem i gotuj do miękkości ziemniaków. Następnie zahartuj i dodaj śmietanę wraz z chrzanem. Zmiksuj całość na gładką masę z dodatkiem połowy pęczka pietruszki. Przelej do miseczek i dodaj na wierzch Apetinę Snack, liście pietruszki oraz sezam.
Zobacz także:
- Lekka, wakacyjna kuchnia Andrzeja Polana. Dania z dodatkiem sera śródziemnomorskiego
- Eksperymentuj z Andrzejem Polanem. Oto pyszne dania, którymi zachwycisz każdego
- Skorzystaj z sezonowych warzyw oraz owoców i wyczaruj pyszne dania z Andrzejem Polanem
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News