Pulpety serowe z pomidorami, papryką i odrobiną szynki
Składniki:
- 2 opakowania sera w bloczku Original Apetina,
- 2 opakowania snack z chili Apetina,
- 200 g szynki wędzonej w plastrach,
- świeża bazylia,
- szczypiorek,
- 2 jajka,
- bułka tarta.
Składniki na sałatkę:
- 4 rzymskie sałaty,
- koper włoski,
- czerwona cebula,
- oliwa,
- ocet jabłkowy,
- 2 brzoskwinie,
- miód do smaku,
- jabłko,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Pomidory, paprykę kroimy w kostkę, podobnie szynkę, łączymy z serami, posiekaną bazylią, szczypiorkiem i żółtkami. Doprawiamy pieprzem i solą. Wyrabiamy wszystko razem do uzyskania gęstej masy, dzielimy na małe pulpety, obtaczamy w białku, bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.
Sposób przygotowania sałatki:
Sałatę kroimy w plastry, podobnie koper, cebulę i brzoskwinie. Mieszamy delikatnie. Oliwę miksujemy z jabłkiem, octem jabłkowym, miodem. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Mieszamy z warzywami. Na sałatce warzywno- owocowej podajemy nasze pulpety. Doskonałe połączenie świeżej sałatki z chrupiącymi na zewnątrz i miękkimi w środku pulpetami.
Kasza z patelni z kurkami i serowym smakiem
Składniki:
- 300 g kaszy jęczmiennej grubej lub pęczak,
- 200 g kurek,
- opakowanie red cheddar Original,
- 2 opakowania snack z ziołami Original Apetina,
- młoda włoszczyzna,
- pęczek kopru,
- pęczek cebuli ze szczypiorkiem,
- garść szpinaku,
- masło klarowane do smażenia,
- borówka amerykańska,
- sól i pieprz,
- tymianek,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Sposób przygotowania:
Kurki szybko przepłukujemy pod bieżącą wodą. Z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny. W rondlu na maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną drobno młodą cebulę. Do cebuli dodajemy kaszę suchą i chwilę smażymy. Następnie partiami dodajemy gorący bulion warzywny, do momentu aż kasza będzie prawie miękka. Następnie dodajemy umyte kurki, drobniej posiekane. Jeszcze snack z ziołami, szpinak. Krótkie zamieszanie i na koniec danie posypujemy borówkami i serem red cheddar.
Tort omletowy z kremem serowym i owocami
Składniki:
- 10 jajek,
- 10 łyżek mąki,
- 10 łyżek cukru,
- proszek do pieczenia,
- rozmaryn,
- opakowanie sera w kostkach Original Apetina bez laktozy,
- 250 ml śmietany 18% bez laktozy,
- owoce: jagody, borówki, maliny i brzoskwinie.
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy w trakcie cukier. Do mocno ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do ubitej masy na koniec dodajemy mąkę, posiekany drobno rozmaryn i mieszamy. Na patelni na maśle klarowanym wysmażamy omlety, powinno ich być 5 sztuk.
Ser miksujemy na krem z dodatkiem śmietany. Kremem smarujemy omlety, przesypujemy owocami, składamy jak klasyczny tort.
Zobacz także:
- Ser na wiele sposobów. Niecodzienne przepisy Andrzeja Polana
- Poznaj proste i szybkie dania na letnie dni. Te przepisy są tak łatwe, że zrobisz je w mniej niż godzinę
- Co jeść w upalne dni? Wyjątkowe warzywno-serowe propozycje Mariety Mareckiej
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN