Materiał promocyjny

Eksperymentuj z Andrzejem Polanem. Oto pyszne dania, którymi zachwycisz każdego

Pulpety serowe z pomidorami, papryką i odrobiną szynki
Śródziemnomorskie pulpety i letnia sałatka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z kuchnią Dzień Dobry TVN przenieśliśmy się przed łódzkie Orientarium. To tu Andrzej Polan wyczarował niezwykłe dania, które zachwycą każdego. Poznajcie przepisy naszego szefa kuchni na pełne kolorowych i świeżych produktów posiłki. 

Pulpety serowe z pomidorami, papryką i odrobiną szynki

Składniki:

  • 2 opakowania sera w bloczku Original Apetina,
  • 2 opakowania snack z chili Apetina,
  • 200 g szynki wędzonej w plastrach,
  • świeża bazylia,
  • szczypiorek,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta.

Składniki na sałatkę:

  • 4 rzymskie sałaty,
  • koper włoski,
  • czerwona cebula,
  • oliwa,
  • ocet jabłkowy,
  • 2 brzoskwinie,
  • miód do smaku,
  • jabłko,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Pomidory, paprykę kroimy w kostkę, podobnie szynkę, łączymy z serami, posiekaną bazylią, szczypiorkiem i żółtkami. Doprawiamy pieprzem i solą. Wyrabiamy wszystko razem do uzyskania gęstej masy, dzielimy na małe pulpety, obtaczamy w białku, bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.

Sposób przygotowania sałatki:

Sałatę kroimy w plastry, podobnie koper, cebulę i brzoskwinie. Mieszamy delikatnie. Oliwę miksujemy z jabłkiem, octem jabłkowym, miodem. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Mieszamy z warzywami. Na sałatce warzywno- owocowej podajemy nasze pulpety. Doskonałe połączenie świeżej sałatki z chrupiącymi na zewnątrz i miękkimi w środku pulpetami.

Kasza z patelni z kurkami i serowym smakiem

Składniki:

  • 300 g kaszy jęczmiennej grubej lub pęczak,
  • 200 g kurek,
  • opakowanie red cheddar Original,
  • 2 opakowania snack z ziołami Original Apetina,
  • młoda włoszczyzna,
  • pęczek kopru,
  • pęczek cebuli ze szczypiorkiem,
  • garść szpinaku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • borówka amerykańska,
  • sól i pieprz,
  • tymianek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Kurki szybko przepłukujemy pod bieżącą wodą. Z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny. W rondlu na maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną drobno młodą cebulę. Do cebuli dodajemy kaszę suchą i chwilę smażymy. Następnie partiami dodajemy gorący bulion warzywny, do momentu aż kasza będzie prawie miękka. Następnie dodajemy umyte kurki, drobniej posiekane. Jeszcze snack z ziołami, szpinak. Krótkie zamieszanie i na koniec danie posypujemy borówkami i serem red cheddar.

Tort omletowy z kremem serowym i owocami

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 10 łyżek mąki,
  • 10 łyżek cukru,
  • proszek do pieczenia,
  • rozmaryn,
  • opakowanie sera w kostkach Original Apetina bez laktozy,
  • 250 ml śmietany 18% bez laktozy,
  • owoce: jagody, borówki, maliny i brzoskwinie.
Tort omletowy z kremem serowym i owocami
Tort omletowy z kremem serowym i owocami
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy w trakcie cukier. Do mocno ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do ubitej masy na koniec dodajemy mąkę, posiekany drobno rozmaryn i mieszamy. Na patelni na maśle klarowanym wysmażamy omlety, powinno ich być 5 sztuk.

Ser miksujemy na krem z dodatkiem śmietany. Kremem smarujemy omlety, przesypujemy owocami, składamy jak klasyczny tort.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości