Materiał promocyjny

Poznaj proste i szybkie dania na letnie dni. Te przepisy są tak łatwe, że zrobisz je w mniej niż godzinę

Poznaj proste i szybkie dania na letnie dni. Te przepisy są tak łatwe, że zrobisz je w mniej niż godzinę
Śródziemnomorska uczta – smaki lata na talerzu
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka zabrała nas w kulinarną podróż do krajów śródziemnomorskich. Tamtejsza kuchnia jest nie tyko bogata w świeże składniki, ale też niezwykle zdrowa. Jak przygotować śródziemnomorskie specjały w szybki i prosty sposób?

Greckie gołąbki dolmades z kaszą bulgur i pomidorowym serkiem kremowym Apetina

Greckie gołąbki dolmades z kaszą bulgur i pomidorowym serkiem kremowym Apetina
Greckie gołąbki dolmades z kaszą bulgur i pomidorowym serkiem kremowym Apetina
Greckie gołąbki dolmades z kaszą bulgur i pomidorowym serkiem kremowym Apetina
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Czas przygotowania: ok. 40 min Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 20 szt.

Składniki:

  • 20 liści świeżego mangolda (buraka liściowego, boćwiny),
  • 2 opakowania Apetina pomidorowy serek kremowy,
  • ząbek czosnku,
  • szklanka ugotowanej kaszy bulgur,
  • po ½ pęczka koperku, mięty, pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Dodatkowo do podania: jogurt naturalny, cytryna, kulki granatu, nać pietruszki.

Sposób przygotowania:

Liście mangoldu myjemy, osuszamy, odcinamy twardą łodyżkę. Blanszujemy krótko we wrzątku, tylko do czasu aż liście lekko zmiękną. W misce mieszamy ugotowaną kaszę bulgur, z ząbkiem czosnku i drobno poszatkowanymi ziołami. Dodajemy 1 op. Apetina serek kremowy pomidorowy i mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy więcej serka i ew. doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowane, osuszone liście buraka liściowego układamy na desce, nakładamy farsz z kaszy i zwijamy ściśle jak gołąbki. Przesmażamy krótko na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Serwujemy na ciepło lub zimno z kleksem jogurtu, startą skórką z cytryny, posypane kulkami granatu i listkami naci pietruszki.

Bablilah z pomidorami, cytryną, ziołami i Apetina ser Classic

Czas przygotowania: 15 min + gotowanie ciecierzycy Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 4-6

Składniki:

  • opakowanie Apetina sera typu śródziemnomorskiego Classic 200 g,
  • 200 g suszonej ciecierzycy,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 pomidory różnych odmian i kolorów,
  • cytryna,
  • pęczek pietruszki,
  • pęczek mięty,
  • pęczek szczypiorku,
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę płuczemy, zalewamy chłodną wodą z sodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień opłukujemy ją, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok. 60-90 minut do miękkości, w trakcie gotowania ściągamy powstającą gęstą pianę. Do dużej miski wrzucamy drobno poszatkowane zioła, sok i skórkę z cytryny, kumin i sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Jeszcze ciepłą ciecierzycę wrzucamy do ziół i mieszamy. Pomidory kroimy w sporą kostkę i dodajemy do ciecierzycy. Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą. Na koniec dekorujemy całość kosteczkami sera typu śródziemnomorskiego. Serwujemy od razu lub po schłodzeniu.

Chrupiąca surówka z kalarepki, jabłek, orzechów z limonką z kruszonym serem Apetina typu śródziemnomorskiego

Chrupiąca surówka z kalarepki, jabłek, orzechów z limonką z kruszonym serem Apetina typu śródziemnomorskiego
Chrupiąca surówka z kalarepki, jabłek, orzechów z limonką z kruszonym serem Apetina typu śródziemnomorskiego
Chrupiąca surówka z kalarepki, jabłek, orzechów z limonką z kruszonym serem Apetina typu śródziemnomorskiego
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Czas przygotowania: 20 min Stopień trudności: Łatwe Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1/2 opakowania Apetina serka typu śródziemnomorskiego w bloku 200 g,
  • 2 duże lub 3 mniejsze kalarepki,
  • 2 jabłka,
  • ½ szklanki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • limonka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka syropu klonowego,
  • ½ łyżeczki garam masala,
  • duża szczypta płatków chili,
  • sałata rzymska,
  • kilka gałązek świeżego koperku,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Kalarepki obieramy i kroimy w julienne (zapałki), jabłka pozostawiamy w skórkach, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w podobne słupki jak kalarepkę. Przerzucamy do miski, dodajemy syrop klonowy, sok z cytryny, skrapiamy oliwą i doprawiamy garam masala, płatkami chili, solą i startą skórką z limonki. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika i orzechy, studzimy. Na liściach sałaty rzymskiej układamy po 1-2 łyżki surówki, na każą surówkę wkruszamy ser typu śródziemnomorskiego, dekorujemy orzechami i słonecznikiem oraz małymi gałązkami koperku. Serwujemy od razu!

Grillowane cukinie z pestkami dyni, tymiankiem i Apetina snack pomidory

Grillowane cukinie z pestkami dyni, tymiankiem i Apetina snack pomidory
Grillowane cukinie z pestkami dyni, tymiankiem i Apetina snack pomidory
Grillowane cukinie z pestkami dyni, tymiankiem i Apetina snack pomidory
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Czas przygotowania: 25 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 opakowana Apetina snack pomidorowego (200 g),
  • 3 kolorowe cukinie,
  • 2 łyżki pestek z dyni,
  • kilka gałązek tymianku,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Cukinie myjemy, osuszamy, odcinamy im końcówki i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wycinamy część z nasionami i kroimy paski na pół. Rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku w łupinie, wrzucamy cukinię i przesmażamy, aż lekko zmięknie i nabierze ładnego, złotego koloru. Dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. Na szeroki talerz wykładamy paski z cukinii i lekko studzimy. W tym czasie na suchej patelni prażymy pestki dyni. Do cukinii dodajemy półplasterki mozzarelli, posypujemy całość dynią i półplasterkami czerwonej cebuli. Lekko skrapiamy octem balsamicznym. Serwujemy od razu!

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości