Materiał promocyjny

Poznaj proste i szybkie dania na letnie dni. Te przepisy są tak łatwe, że zrobisz je w mniej niż godzinę

Poznaj proste i szybkie dania na letnie dni. Te przepisy są tak łatwe, że zrobisz je w mniej niż godzinę
Śródziemnomorska uczta – smaki lata na talerzu
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka zabrała nas w kulinarną podróż do krajów śródziemnomorskich. Tamtejsza kuchnia jest nie tyko bogata w świeże składniki, ale też niezwykle zdrowa. Jak przygotować śródziemnomorskie specjały w szybki i prosty sposób?

Greckie gołąbki dolmades z kaszą bulgur i pomidorowym serkiem kremowym Apetina

Greckie gołąbki dolmades z kaszą bulgur i pomidorowym serkiem kremowym Apetina
Greckie gołąbki dolmades z kaszą bulgur i pomidorowym serkiem kremowym Apetina
Greckie gołąbki dolmades z kaszą bulgur i pomidorowym serkiem kremowym Apetina
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Czas przygotowania: ok. 40 min Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 20 szt.

Składniki:

  • 20 liści świeżego mangolda (buraka liściowego, boćwiny),
    • 2 opakowania Apetina pomidorowy serek kremowy,
      • ząbek czosnku,
        • szklanka ugotowanej kaszy bulgur,
          • po ½ pęczka koperku, mięty, pietruszki,
            • sól, pieprz,
              • oliwa.

                Dodatkowo do podania: jogurt naturalny, cytryna, kulki granatu, nać pietruszki.

                Sposób przygotowania:

                Liście mangoldu myjemy, osuszamy, odcinamy twardą łodyżkę. Blanszujemy krótko we wrzątku, tylko do czasu aż liście lekko zmiękną. W misce mieszamy ugotowaną kaszę bulgur, z ząbkiem czosnku i drobno poszatkowanymi ziołami. Dodajemy 1 op. Apetina serek kremowy pomidorowy i mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy więcej serka i ew. doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowane, osuszone liście buraka liściowego układamy na desce, nakładamy farsz z kaszy i zwijamy ściśle jak gołąbki. Przesmażamy krótko na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Serwujemy na ciepło lub zimno z kleksem jogurtu, startą skórką z cytryny, posypane kulkami granatu i listkami naci pietruszki.

                Bablilah z pomidorami, cytryną, ziołami i Apetina ser Classic

                Czas przygotowania: 15 min + gotowanie ciecierzycy Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 4-6

                Składniki:

                • opakowanie Apetina sera typu śródziemnomorskiego Classic 200 g,
                  • 200 g suszonej ciecierzycy,
                    • łyżeczka sody oczyszczonej,
                      • 4 pomidory różnych odmian i kolorów,
                        • cytryna,
                          • pęczek pietruszki,
                            • pęczek mięty,
                              • pęczek szczypiorku,
                                • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
                                  • sól, pieprz,
                                    • oliwa.

                                      Sposób przygotowania:

                                      Ciecierzycę płuczemy, zalewamy chłodną wodą z sodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień opłukujemy ją, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok. 60-90 minut do miękkości, w trakcie gotowania ściągamy powstającą gęstą pianę. Do dużej miski wrzucamy drobno poszatkowane zioła, sok i skórkę z cytryny, kumin i sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Jeszcze ciepłą ciecierzycę wrzucamy do ziół i mieszamy. Pomidory kroimy w sporą kostkę i dodajemy do ciecierzycy. Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą. Na koniec dekorujemy całość kosteczkami sera typu śródziemnomorskiego. Serwujemy od razu lub po schłodzeniu.

                                      Chrupiąca surówka z kalarepki, jabłek, orzechów z limonką z kruszonym serem Apetina typu śródziemnomorskiego

                                      Chrupiąca surówka z kalarepki, jabłek, orzechów z limonką z kruszonym serem Apetina typu śródziemnomorskiego
                                      Chrupiąca surówka z kalarepki, jabłek, orzechów z limonką z kruszonym serem Apetina typu śródziemnomorskiego
                                      Chrupiąca surówka z kalarepki, jabłek, orzechów z limonką z kruszonym serem Apetina typu śródziemnomorskiego
                                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                      Czas przygotowania: 20 min Stopień trudności: Łatwe Ilość porcji: 4

                                      Składniki:

                                      • 1/2 opakowania Apetina serka typu śródziemnomorskiego w bloku 200 g,
                                        • 2 duże lub 3 mniejsze kalarepki,
                                          • 2 jabłka,
                                            • ½ szklanki orzechów włoskich,
                                              • 2 łyżki pestek słonecznika,
                                                • limonka,
                                                  • 2 łyżki soku z cytryny,
                                                    • łyżka syropu klonowego,
                                                      • ½ łyżeczki garam masala,
                                                        • duża szczypta płatków chili,
                                                          • sałata rzymska,
                                                            • kilka gałązek świeżego koperku,
                                                              • sól, pieprz,
                                                                • oliwa.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Kalarepki obieramy i kroimy w julienne (zapałki), jabłka pozostawiamy w skórkach, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w podobne słupki jak kalarepkę. Przerzucamy do miski, dodajemy syrop klonowy, sok z cytryny, skrapiamy oliwą i doprawiamy garam masala, płatkami chili, solą i startą skórką z limonki. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika i orzechy, studzimy. Na liściach sałaty rzymskiej układamy po 1-2 łyżki surówki, na każą surówkę wkruszamy ser typu śródziemnomorskiego, dekorujemy orzechami i słonecznikiem oraz małymi gałązkami koperku. Serwujemy od razu!

                                                                  "Wakacyjne grillowanie ze smakiem". Nowy cykl na antenie Dzień Dobry TVN
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  "Wakacyjne grillowanie ze smakiem". Nowy cykl na antenie Dzień Dobry TVN

                                                                  Grillowane cukinie z pestkami dyni, tymiankiem i Apetina snack pomidory

                                                                  Grillowane cukinie z pestkami dyni, tymiankiem i Apetina snack pomidory
                                                                  Grillowane cukinie z pestkami dyni, tymiankiem i Apetina snack pomidory
                                                                  Grillowane cukinie z pestkami dyni, tymiankiem i Apetina snack pomidory
                                                                  Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                  Czas przygotowania: 25 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 4

                                                                  Składniki:

                                                                  • 2 opakowana Apetina snack pomidorowego (200 g),
                                                                    • 3 kolorowe cukinie,
                                                                      • 2 łyżki pestek z dyni,
                                                                        • kilka gałązek tymianku,
                                                                          • ½ czerwonej cebuli,
                                                                            • sól, pieprz,
                                                                              • oliwa,
                                                                                • łyżka octu balsamicznego,
                                                                                  • 2 ząbki czosnku.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Cukinie myjemy, osuszamy, odcinamy im końcówki i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wycinamy część z nasionami i kroimy paski na pół. Rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku w łupinie, wrzucamy cukinię i przesmażamy, aż lekko zmięknie i nabierze ładnego, złotego koloru. Dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. Na szeroki talerz wykładamy paski z cukinii i lekko studzimy. W tym czasie na suchej patelni prażymy pestki dyni. Do cukinii dodajemy półplasterki mozzarelli, posypujemy całość dynią i półplasterkami czerwonej cebuli. Lekko skrapiamy octem balsamicznym. Serwujemy od razu!

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Źródło: Marieta Marecka

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Jaką torbę materiałową wybrać na lato?
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Jaką torbę materiałową wybrać na lato?

                                                                                    Przepisy na aromatyczne marynaty do dań z grilla
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Przepisy na aromatyczne marynaty do dań z grilla