Greckie gołąbki dolmades z kaszą bulgur i pomidorowym serkiem kremowym Apetina
Czas przygotowania: ok. 40 min Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 20 szt.
Składniki:
- 20 liści świeżego mangolda (buraka liściowego, boćwiny),
- 2 opakowania Apetina pomidorowy serek kremowy,
- ząbek czosnku,
- szklanka ugotowanej kaszy bulgur,
- po ½ pęczka koperku, mięty, pietruszki,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Dodatkowo do podania: jogurt naturalny, cytryna, kulki granatu, nać pietruszki.
Sposób przygotowania:
Liście mangoldu myjemy, osuszamy, odcinamy twardą łodyżkę. Blanszujemy krótko we wrzątku, tylko do czasu aż liście lekko zmiękną. W misce mieszamy ugotowaną kaszę bulgur, z ząbkiem czosnku i drobno poszatkowanymi ziołami. Dodajemy 1 op. Apetina serek kremowy pomidorowy i mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy więcej serka i ew. doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowane, osuszone liście buraka liściowego układamy na desce, nakładamy farsz z kaszy i zwijamy ściśle jak gołąbki. Przesmażamy krótko na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Serwujemy na ciepło lub zimno z kleksem jogurtu, startą skórką z cytryny, posypane kulkami granatu i listkami naci pietruszki.
Bablilah z pomidorami, cytryną, ziołami i Apetina ser Classic
Czas przygotowania: 15 min + gotowanie ciecierzycy Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 4-6
Składniki:
- opakowanie Apetina sera typu śródziemnomorskiego Classic 200 g,
- 200 g suszonej ciecierzycy,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 pomidory różnych odmian i kolorów,
- cytryna,
- pęczek pietruszki,
- pęczek mięty,
- pęczek szczypiorku,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy chłodną wodą z sodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień opłukujemy ją, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok. 60-90 minut do miękkości, w trakcie gotowania ściągamy powstającą gęstą pianę. Do dużej miski wrzucamy drobno poszatkowane zioła, sok i skórkę z cytryny, kumin i sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Jeszcze ciepłą ciecierzycę wrzucamy do ziół i mieszamy. Pomidory kroimy w sporą kostkę i dodajemy do ciecierzycy. Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą. Na koniec dekorujemy całość kosteczkami sera typu śródziemnomorskiego. Serwujemy od razu lub po schłodzeniu.
Chrupiąca surówka z kalarepki, jabłek, orzechów z limonką z kruszonym serem Apetina typu śródziemnomorskiego
Czas przygotowania: 20 min Stopień trudności: Łatwe Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1/2 opakowania Apetina serka typu śródziemnomorskiego w bloku 200 g,
- 2 duże lub 3 mniejsze kalarepki,
- 2 jabłka,
- ½ szklanki orzechów włoskich,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- limonka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka syropu klonowego,
- ½ łyżeczki garam masala,
- duża szczypta płatków chili,
- sałata rzymska,
- kilka gałązek świeżego koperku,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Kalarepki obieramy i kroimy w julienne (zapałki), jabłka pozostawiamy w skórkach, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w podobne słupki jak kalarepkę. Przerzucamy do miski, dodajemy syrop klonowy, sok z cytryny, skrapiamy oliwą i doprawiamy garam masala, płatkami chili, solą i startą skórką z limonki. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika i orzechy, studzimy. Na liściach sałaty rzymskiej układamy po 1-2 łyżki surówki, na każą surówkę wkruszamy ser typu śródziemnomorskiego, dekorujemy orzechami i słonecznikiem oraz małymi gałązkami koperku. Serwujemy od razu!
Grillowane cukinie z pestkami dyni, tymiankiem i Apetina snack pomidory
Czas przygotowania: 25 min. Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 opakowana Apetina snack pomidorowego (200 g),
- 3 kolorowe cukinie,
- 2 łyżki pestek z dyni,
- kilka gałązek tymianku,
- ½ czerwonej cebuli,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- łyżka octu balsamicznego,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy, osuszamy, odcinamy im końcówki i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wycinamy część z nasionami i kroimy paski na pół. Rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku w łupinie, wrzucamy cukinię i przesmażamy, aż lekko zmięknie i nabierze ładnego, złotego koloru. Dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. Na szeroki talerz wykładamy paski z cukinii i lekko studzimy. W tym czasie na suchej patelni prażymy pestki dyni. Do cukinii dodajemy półplasterki mozzarelli, posypujemy całość dynią i półplasterkami czerwonej cebuli. Lekko skrapiamy octem balsamicznym. Serwujemy od razu!
Zobacz także:
- Czy ser śródziemnomorski dobrze komponuje się z klasycznymi potrawami z grilla?
- Najlepsze przepisy z serem halloumi. Koniecznie wypróbuj na obiad
- Ser śródziemnomorski nadaje się nie tylko do sałatek. Sprawdź, w jakich daniach można go wykorzystać
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News