Śniadanie Angielskie: Bubble & Squeak z kaszanką
Składniki:
- pieczone lub gotowane ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego (ok. 6 szt.),
- 2-3 kaszanki,
- 4 jajka,
- 2 ugotowane marchewki,
- 2 garście szpinaku,
- świeże zioła: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki,
- oliwa,
- sól,
- ząbek czosnku,
- masło,
- zioła lub rukola do dekoracji,
- 1/2 słoika ogórków konserwowych.
Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnię, a na niej 2-3 łyżki oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz pokrojony ząbek czosnku, gałązki tymianku i rozmarynu, następnie dodajemy ugotowane ziemniaki, marchewki i szpinak. Podsmażamy i rozgniatamy na patelni. Mieszamy i doprawiamy całość solą i pieprzem. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, układamy na rozgrzanym tłuszczu pokrojone w grube plastry kaszanki i smażymy na złoto. Obracamy zawartość patelni z ziemniakami, dogniatamy i formujemy na kształt grubego omletu lub hiszpańskiej tortilli.
Na niedużym ogniu rumienimy całość, tak by miała chrupiącą skórkę. Na sam koniec, na rozgrzanym maśle, smażymy jaja sadzone. Doprawiamy solą i jak białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne, ściągamy patelnię z ognia. Na desce układamy rumiany "omlet" z warzyw, dekorujemy plastrami kaszanki i jajami sadzonymi oraz listkami pietruszki, mikro ziołami lub rukolą, oraz plastrami ogórków konserwowych.
Włoskie śniadanie na słodko: Crostata alla confettura
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 550,
- 50 g semoliny lub mąki krupczatki,
- 2 żółtka,
- jajko,
- 150 g drobnego cukru do wypieków,
- ok. 250 g dowolnej konfitury np. jeżynowej, brzoskwiniowej, z gorzkich pomarańczy,
- skórka z cytryny,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto tj. masło, mąki, jaja, sól i cukier oraz skórkę z cytryny miksujemy w malakserze lub zagniatamy w misce. Owijamy folią spożywczą, spłaszczamy i chłodzimy przez min. 2godziny. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykładamy ciastem formę o średnicy ok. 28 cm, nakłuwamy spód widelcem, rozsmarowujemy konfiturę, a potem z ciasta, które pozostało robimy kratkę, którą układamy na wierzchu konfitury. Ciasto ponownie schładzamy przez ok. godzinę i pieczemy w piecu nagrzanym do 165-175 stopni przez 30-40 minut, aż będzie złotobrązowe. Podajemy koniecznie z filiżanką espresso.
Francuskie śniadanie: Omlet z pieczonymi szparagami i łososiem
Składniki:
- 4 jajka,
- 1/2 pęczka zielonych szparagów,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz,
- masło klarowane,
- 2 plastry wędzonego łososia,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- oliwa,
- świeży tymianek,
- łyżka startego sera gruyere,
- świeża bagietka do podania.
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odcinamy ok. 2 cm końcówki, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a potem układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy krótko, aż lekko zmiękną i nabiorą lekko złocistego koloru. W tym czasie rozbijamy jajka do miski, wraz ze szczyptą soli ubijamy krótko do połączenia się żółtek z białkami. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ok. jednej płaskiej łyżki masła klarowanego, a kiedy się rozpuści, wlewamy masę jajeczną, powoli, na niezbyt dużym ogniu, ścinamy omlet, zagarniając masę lekko do środka i rozlewając nieściętą masę jajeczną pod spód. Jak się zacznie ładnie ścisnać, układamy na wierzchu plastry łososia, podpieczone szparagi, posypujemy startym serem i listkami tymianku, składamy omlet na pół i serwujemy z bagietką.
Norweskie śniadanie: Sveler – skandynawskie pancake’s
Składniki:
- 3 jajka,
- ok. 150 g cukru,
- 800 ml kefiru lub zsiadłego mleka,
- 4 łyżki masła,
- łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- klarowane masło do smażenia,
- dodatki: truskawki, ulubione dżemy, syrop klonowy.
Przygotowanie:
Rozpuszczamy i studzimy masło, a następnie w jednej misce mieszamy suche składniki (poza cukrem), a w drugiej ubijamy jajka z cukrem, aż pojaśnieją. Dodajemy rozpuszczone masło i kefir, miksujemy do połączenia. Przesiewamy suche składniki, miksujemy dokładnie i odstawiamy na 15-25 minut. Na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą rozpuszczamy małą ilość masła (najlepiej masłem klarowanym każdorazowo smarować patelnię), wylewamy porcje ciasta o średnicy ok. 10-12 cm i smażymy przez ok. 2 minuty z jednej strony, potem odwracamy i smażymy z drugiej.
Zobacz także:
- Pyszne i zdrowe śniadania prosto od dietetyka. Bo na diecie jest miejsce na wszystko
- Jajka na śniadanie? Poznaj cztery pyszne sposoby na początek dnia od Beaty Kartowicz
- Przepis na szybkie i zdrowe śniadanie
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News