Co na śniadanie jedzą Europejczycy? Zacznij dzień pysznie i kolorowo z przepisami Mariety Mareckiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Europejski dzień śniadań
Europejski dzień śniadań
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Słodkości od Mariety
Słodkości od Mariety
Słodka kuchnia wielkanocna
Słodka kuchnia wielkanocna
Z okazji Europejskiego Dnia Śniadań przedstawiamy sposoby mieszkańców różnych krajów na udany początek dnia. Możesz zdecydować się na śniadanie na słono bądź na słodko. Marieta Marecka ma przepisy reprezentujące obie te opcje. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania śniadaniowe z Francji, Anglii, Włoch i Norwegii.

Śniadanie Angielskie: Bubble & Squeak z kaszanką

Śniadanie Angielskie: Bubble & Squeak z kaszanką
Śniadanie Angielskie: Bubble & Squeak z kaszanką
Śniadanie Angielskie: Bubble & Squeak z kaszanką
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • pieczone lub gotowane ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego (ok. 6 szt.),
    • 2-3 kaszanki,
      • 4 jajka,
        • 2 ugotowane marchewki,
          • 2 garście szpinaku,
            • świeże zioła: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki,
              • oliwa,
                • sól,
                  • ząbek czosnku,
                    • masło,
                      • zioła lub rukola do dekoracji,
                        • 1/2 słoika ogórków konserwowych.

                          Przygotowanie:

                          Rozgrzewamy patelnię, a na niej 2-3 łyżki oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz pokrojony ząbek czosnku, gałązki tymianku i rozmarynu, następnie dodajemy ugotowane ziemniaki, marchewki i szpinak. Podsmażamy i rozgniatamy na patelni. Mieszamy i doprawiamy całość solą i pieprzem. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, układamy na rozgrzanym tłuszczu pokrojone w grube plastry kaszanki i smażymy na złoto. Obracamy zawartość patelni z ziemniakami, dogniatamy i formujemy na kształt grubego omletu lub hiszpańskiej tortilli.

                          Na niedużym ogniu rumienimy całość, tak by miała chrupiącą skórkę. Na sam koniec, na rozgrzanym maśle, smażymy jaja sadzone. Doprawiamy solą i jak białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne, ściągamy patelnię z ognia. Na desce układamy rumiany "omlet" z warzyw, dekorujemy plastrami kaszanki i jajami sadzonymi oraz listkami pietruszki, mikro ziołami lub rukolą, oraz plastrami ogórków konserwowych.

                          Włoskie śniadanie na słodko: Crostata alla confettura

                          Włoskie śniadanie na słodko: Crostata alla confettura
                          Włoskie śniadanie na słodko: Crostata alla confettura
                          Włoskie śniadanie na słodko: Crostata alla confettura
                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                          Składniki:

                          • 250 g mąki pszennej typ 550,
                            • 50 g semoliny lub mąki krupczatki,
                              • 2 żółtka,
                                • jajko,
                                  • 150 g drobnego cukru do wypieków,
                                    • ok. 250 g dowolnej konfitury np. jeżynowej, brzoskwiniowej, z gorzkich pomarańczy,
                                      • skórka z cytryny,
                                        • szczypta soli.

                                          Przygotowanie:

                                          Wszystkie składniki na ciasto tj. masło, mąki, jaja, sól i cukier oraz skórkę z cytryny miksujemy w malakserze lub zagniatamy w misce. Owijamy folią spożywczą, spłaszczamy i chłodzimy przez min. 2godziny. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykładamy ciastem formę o średnicy ok. 28 cm, nakłuwamy spód widelcem, rozsmarowujemy konfiturę, a potem z ciasta, które pozostało robimy kratkę, którą układamy na wierzchu konfitury. Ciasto ponownie schładzamy przez ok. godzinę i pieczemy w piecu nagrzanym do 165-175 stopni przez 30-40 minut, aż będzie złotobrązowe. Podajemy koniecznie z filiżanką espresso.

                                          Francuskie śniadanie: Omlet z pieczonymi szparagami i łososiem

                                          Francuskie śniadanie: Omlet z pieczonymi szparagami i łososiem
                                          Francuskie śniadanie: Omlet z pieczonymi szparagami i łososiem
                                          Francuskie śniadanie: Omlet z pieczonymi szparagami i łososiem
                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                          Składniki:

                                          • 4 jajka,
                                            • 1/2 pęczka zielonych szparagów,
                                              • sok z cytryny,
                                                • sól, pieprz,
                                                  • masło klarowane,
                                                    • 2 plastry wędzonego łososia,
                                                      • kilka pomidorków koktajlowych,
                                                        • oliwa,
                                                          • świeży tymianek,
                                                            • łyżka startego sera gruyere,
                                                              • świeża bagietka do podania.

                                                                Przygotowanie:

                                                                Szparagi myjemy, odcinamy ok. 2 cm końcówki, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a potem układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy krótko, aż lekko zmiękną i nabiorą lekko złocistego koloru. W tym czasie rozbijamy jajka do miski, wraz ze szczyptą soli ubijamy krótko do połączenia się żółtek z białkami. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ok. jednej płaskiej łyżki masła klarowanego, a kiedy się rozpuści, wlewamy masę jajeczną, powoli, na niezbyt dużym ogniu, ścinamy omlet, zagarniając masę lekko do środka i rozlewając nieściętą masę jajeczną pod spód. Jak się zacznie ładnie ścisnać, układamy na wierzchu plastry łososia, podpieczone szparagi, posypujemy startym serem i listkami tymianku, składamy omlet na pół i serwujemy z bagietką.

                                                                Norweskie śniadanie: Sveler – skandynawskie pancake’s

                                                                Norweskie śniadanie: Sveler – skandynawskie pancake’s
                                                                Norweskie śniadanie: Sveler – skandynawskie pancake’s
                                                                Norweskie śniadanie: Sveler – skandynawskie pancake’s
                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                Składniki:

                                                                • 3 jajka,
                                                                  • ok. 150 g cukru,
                                                                    • 800 ml kefiru lub zsiadłego mleka,
                                                                      • 4 łyżki masła,
                                                                        • łyżeczka sody,
                                                                          • 1/2 łyżeczki soli,
                                                                            • 3 szklanki mąki pszennej,
                                                                              • klarowane masło do smażenia,
                                                                                • dodatki: truskawki, ulubione dżemy, syrop klonowy.

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Rozpuszczamy i studzimy masło, a następnie w jednej misce mieszamy suche składniki (poza cukrem), a w drugiej ubijamy jajka z cukrem, aż pojaśnieją. Dodajemy rozpuszczone masło i kefir, miksujemy do połączenia. Przesiewamy suche składniki, miksujemy dokładnie i odstawiamy na 15-25 minut. Na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą rozpuszczamy małą ilość masła (najlepiej masłem klarowanym każdorazowo smarować patelnię), wylewamy porcje ciasta o średnicy ok. 10-12 cm i smażymy przez ok. 2 minuty z jednej strony, potem odwracamy i smażymy z drugiej.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                  Źródło: Marieta Marecka

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana