Poznaj japoński hit, który podbija internet - owocowe kanapki

Japońskie kanapki
Poznaj japoński hit, który podbija internet - owocowe kanapki
Źródło: karinsasaki/Getty Images
Zainteresowanie kuchniami orientalnymi stale rośnie. Nawet jeśli nie jesteśmy w stanie idealnie odwzorować tamtejszych przepisów, to chętnie korzystamy z różnych miksów i tzw. kuchni fusion. Dla wszystkich fanów nietypowych połączeń - przedstawiamy japońskie owocowe kanapki. Jak je przygotować?

Japońskie owocowe kanapki

Owocowe kanapki w Japonii cieszą się popularnością. Są nie tylko smacznym deserem, ale do tego mogą być traktowane jako forma sztuki. Nie przygotowuje się ich z tradycyjnego, znanego nam chleba ani chleba tostowego, a z tzw. milk bread, czyli mlecznego chlebka.

Jak przygotować je w domu i cieszyć się pysznym i przepięknym deserem?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Mleczny chlebek w japońskich kanapkach owocowych

Zacznijmy od przygotowania milk bread, czyli mlecznego chlebka. Opcjonalnie możemy go zastąpić maślanym chlebem tostowym. Jeśli jednak zależy nam na autentyczności – lepiej zrobić go samodzielnie.

Krem do owocowych kanapek

Krem można przygotować na wiele sposobów. Może to być ubita śmietanka 36% z żelatyną, a może być to serek mascarpone z dodatkiem śmietanki. Ważne, aby całość dosłodzić.

Do przygotowania będziemy potrzebować:

  • 100 ml śmietanki 30%,
    • 2 łyżki cukru pudru,
      • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
        • łyżeczkę mascarpone.

          Całość ze sobą mieszamy, a następnie miksujemy, aż powstanie kremowa konsystencja. Wstawiamy do lodówki, aby dobrze się zespoliło.

          Dodatki do japońskich owocowych kanapek

          Na koniec przechodzimy do najważniejszego – owoców. Tu możemy wybrać, co nam się żywnie spodoba. Idealnie będą pasowały truskawki, winogrona, banan, pomarańcze, ale nie tylko. To co się nie sprawdzi – to kiwi i ananas. Zawarte w nich substancje rozkładają białko, w efekcie mleczna potrawa staje się gorzka.

          Jak zrobić japońskie owocowe kanapki

          Przygotowany chlebek kroimy na grube kromki. Odkrawamy z nich skórkę, aby zostało białe wnętrze, ale wciąż w kształcie kwadratu. Jeśli stosujemy chleb tostowy – również odkrawamy skórkę. Następnie na wierzch nakładamy nasz krem – bitą śmietanę lub mascarpone. Na środku kanapki zostawiamy większą "górkę", a następnie układamy owoce.

          Układając je pamiętajmy, że kanapki przecina się w trójkąty, zatem, aby lepiej to wyglądało, trzeba odpowiednio ułożyć dodatki. Tak, by po przekrojeniu, było widać ich przekrój.

          Następnie nakładamy na to drugą kromkę, delikatnie dociskamy i owijamy folią spożywczą. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin. W ten sposób całość przesiąknie odpowiednio smakiem. Przed podaniem przekrawamy w trójkąty. Gotowe!

          Zobacz także:

          Autor: Teofila Siewko

          Źródło: tiktok.com/@arbuzazuza/.youtube.com/@babishculinaryuniverse

          Źródło zdjęcia głównego: karinsasaki/Getty Images

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana