Japońskie owocowe kanapki
Owocowe kanapki w Japonii cieszą się popularnością. Są nie tylko smacznym deserem, ale do tego mogą być traktowane jako forma sztuki. Nie przygotowuje się ich z tradycyjnego, znanego nam chleba ani chleba tostowego, a z tzw. milk bread, czyli mlecznego chlebka.
Jak przygotować je w domu i cieszyć się pysznym i przepięknym deserem?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Mleczny chlebek w japońskich kanapkach owocowych
Zacznijmy od przygotowania milk bread, czyli mlecznego chlebka. Opcjonalnie możemy go zastąpić maślanym chlebem tostowym. Jeśli jednak zależy nam na autentyczności – lepiej zrobić go samodzielnie.
Krem do owocowych kanapek
Krem można przygotować na wiele sposobów. Może to być ubita śmietanka 36% z żelatyną, a może być to serek mascarpone z dodatkiem śmietanki. Ważne, aby całość dosłodzić.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 100 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- łyżeczkę mascarpone.
Całość ze sobą mieszamy, a następnie miksujemy, aż powstanie kremowa konsystencja. Wstawiamy do lodówki, aby dobrze się zespoliło.
Dodatki do japońskich owocowych kanapek
Na koniec przechodzimy do najważniejszego – owoców. Tu możemy wybrać, co nam się żywnie spodoba. Idealnie będą pasowały truskawki, winogrona, banan, pomarańcze, ale nie tylko. To co się nie sprawdzi – to kiwi i ananas. Zawarte w nich substancje rozkładają białko, w efekcie mleczna potrawa staje się gorzka.
Jak zrobić japońskie owocowe kanapki
Przygotowany chlebek kroimy na grube kromki. Odkrawamy z nich skórkę, aby zostało białe wnętrze, ale wciąż w kształcie kwadratu. Jeśli stosujemy chleb tostowy – również odkrawamy skórkę. Następnie na wierzch nakładamy nasz krem – bitą śmietanę lub mascarpone. Na środku kanapki zostawiamy większą "górkę", a następnie układamy owoce.
Układając je pamiętajmy, że kanapki przecina się w trójkąty, zatem, aby lepiej to wyglądało, trzeba odpowiednio ułożyć dodatki. Tak, by po przekrojeniu, było widać ich przekrój.
Następnie nakładamy na to drugą kromkę, delikatnie dociskamy i owijamy folią spożywczą. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin. W ten sposób całość przesiąknie odpowiednio smakiem. Przed podaniem przekrawamy w trójkąty. Gotowe!
@arbuzazuza_ Japońska kanapka owocowa 🍓🇯🇵 2 kromki chleba tostowego 3 truskawki 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki curu pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili 1 łyżeczka mascarpone #kanapka #owoce #japonia
♬ Tokyo - Lo-Fi version - Leat'eq
Zobacz także:
- Śniadania świata. Przepisy na japońskie naleśniki, śniadanie po turecku, francuskie tosty i bezglutenowe arepas
- Śniadania świata. Przepisy na japońskie naleśniki, śniadanie po turecku, francuskie tosty i bezglutenowe arepas
- Ogórki marynowane po japońsku, czyli zdrowy sposób na niskokaloryczną i zdrową surówkę
Autor: Teofila Siewko
Źródło: tiktok.com/@arbuzazuza/.youtube.com/@babishculinaryuniverse
Źródło zdjęcia głównego: karinsasaki/Getty Images