Fluffy pancakes to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty i nowe odsłony tradycyjnych potraw. Ich nazwa nie jest przypadkowa - "fluffy" w języku angielskim oznacza "puszyste". Dokładnie takie one są, jeśli dobrze ubijemy odpowiednią ilość białek i zrobimy wszystko zgodnie z poniższym przepisem.
Japońskie fluffy pancakes - przepis
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 5 białek,
- 100 ml mleka,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- aromat waniliowy.
Jak zrobić japońskie fluffy pancakes?
- 3 żółtka roztrzepać z mlekiem i aromatem waniliowym.
- Mąkę przesiać i wymieszać w osobnym naczyniu z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z powyższą masą jajeczną.
- 5 białek jaj ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po łyżeczce cukru. Masa białkowa powinna być sztywna i puszysta.
- Do masy mączno-jajecznej dodać 2 łyżki masy białkowej i energicznie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać resztę i mieszać, aby otrzymać lekką i puszystą całość.
- Do smażenia wysokich fluffy pancakes można użyć okrągłych metalowych foremek lub po prostu wykładać je łyżką na niewielką ilość rozgrzanego oleju rzepakowego na patelni.
- Gdy masa naleśnikowa urośnie, a na cieście pojawią się bąbelki, należy odwrócić je na drugą stronę. Smażyć przez około 2-3 minuty. Dla pewności, że w środku ciasto nie jest surowe, pod koniec smażenia można przykryć je pokrywką.
- Puszyste japońskie naleśniki podawać prosto z patelni - odstawione, opadną. Jeść z ulubionymi owocami i syropem klonowym, miodem, bitą śmietaną, etc.
Zobacz także:
- Pancakes – inna wersja naleśników. Dodatki do pankejków
- American dream na talerzu – jak przygotować idealne pancakes?
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Czym je nadziać? Sprawdź najlepsze przepisy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Vorawan Chittpayak/Getty Images
podziel się: