Sushi bake, czyli japońskie danie w niecodziennym wydaniu, zyskuje ostatnio na popularności. W związku z tym w kulinarnym zbiorze Dzień Dobry TVN nie może zabraknąć i tej pozycji. Jak zrobić sushi bake? Sprawdź przepis.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Pochodzące z Japonii puszyste naleśniki są niezwykłą, oryginalną wersją tej słodkości. Nie tylko świetnie wyglądają - jeszcze lepiej smakują. Jak zrobić fluffy pancakes? Sprawdź przepis krok po kroku w kuchni Dzień Dobry TVN.
Propagatorzy kultury japońskiej w Dzień Dobry TVN pokazali, jak w prosty sposób nauczyć się jeść pałeczkami.
Kota Koike pochodzi z Japonii, ale od kilku lat mieszka w Polsce wraz ze swoją żoną i synkiem. Na Śląsku otworzył japoński bar mleczny, w którym serwuje typowe dla swojego kraju potrawy.
Nie jesz lub ograniczasz mięso i masz ochotę na kuchnię japońską? Nic trudnego. W kuchni Dzień Dobry TVN Antek Smykiewicz wraz z żoną Justyną zaprezentowali przepis na wegański ramen. Jest tak samo pyszny, jak klasyczny. Sprawdź ich przepis i rozkoszuj się zupą prosto z Japonii.
Tatar z łososia to popularna przystawka lub pełne danie dostępne w wielu azjatyckich i japońskich restauracjach. Antek i Justyna Smykiewicz pokazali w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować to danie samodzielnie. Sprawdź ich przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN Bartłomiej Bogucki pokazał, jak poprawnie zrobić ramen. Kucharz jest specjalistą od tej potrawy kuchni japońskiej i z wręcz chirurgiczną precyzją zaprezentował, jak powinno się ją przygotowywać.
Sushi to najbardziej znana potrawa kuchni japońskiej. Jak przygotować pyszne, kolorowe sushi we własnym domu? Przepisem i wszystkimi wskazówkami podzielił się z nami Konrad Budziński.
Umeboshi określana jest mianem kiszonej śliwki, jednak w rzeczywistości jest to morela. Pochodzi z Japonii i dostała miano superfood ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Jest nietypowa w smaku i nie każdemu przypadnie do gustu. Swój niepowtarzalny aromat zyskuje dzięki długiemu procesowi fermentacji. Dowiedz się, jak zrobić ją w domu.
Ramen to klasyczna potrawa kuchni japońskiej, która w ostatnich latach zyskała olbrzymią popularność w wielu częściach świata, w tym w Polsce. Kolejne sposoby na jej przygotowanie stają się hitem. Podobnie z prostym przepisem poniżej.
Yoko Nishimura, matka i gospodyni domowa, została jedną z laureatek konkursu, który ma przybliżyć sportowcom olimpijskim smaki Japonii. 59-latka przyznała, że po zgłoszeniu swojej kandydatury, zapomniała, że wzięła udział w rywalizacji. Jej potrawa z łososiem i kurczakiem wkrótce zagości na talerzach olimpijczyków.
Ramen to pochodząca z Japonii, bardzo prosta w przyrządzeniu potrawa. Jest również niedroga, a możliwość dodania do niej różnych składników sprawia, że trafia w gusta kulinarne wielu smakoszy. Być może dlatego potrawa ta zrobiła tak wielką furorę na całym świecie, a szczególnie w Ameryce?
Udon to japoński gruby, pszenny makaron. Podawany jest na zimno i na ciepło. Obecnie dostępny jest w wielu supermarketach, a do tego nie jest drogi. Tradycyjnie jednak wyrabiany jest ręcznie. Co można z nim zrobić i z czym najlepiej go podawać?
Kuchni japońska kojarzy się przede wszystkim z tradycyjnym sushi. W rzeczywistości jest znacznie bogatsza. By poznać japońską kuchnię, dziennikarka Dzień Dobry TVN Katarzyna Olubińska wybrała się do rezydencji ambasadora Japonii w Polsce. Czym jest umami? Jakie polskie danie ambasador Japonii lubi najbardziej? Dlaczego w Japonii "poleruje się" ryż? I jak przygotowuje się wasabi?
W Krakowie Mikołaj Rey spotkał się z Tomaszem Oleńskim, który doskonale wie, jak przygotować pyszne sushi. Zrobił to, by pod okiem profesjonalisty nauczyć się przygotowania i porozmawiać o glonach, które są ważnym skaładnikiem sushi. Glony zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin oraz spore ilości błonnika pokarmowego. Czym różnią się glony kombu od wakame lub nori? Dlaczego powinno się zwilżać dłonie wodą z octem zanim zacznie się robić sushi? Jak wyglądają uramaki? Czy Wy też zgłodnieliście? :-)
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościmy miłośniczkę japońskich dań – Magdalenę Tomaszewską-Bolałek. Blogerka kulinarna przygotowała desery hybrydowe. Co to takiego? Na naszym stole pojawiły się między innymi: panna cotta z kurogomą, ciasto z kawałkami czekolady i sosem sojowym, biszkopt z kremem o smaku zielonej herbaty matcha i malinami. Musimy przyznać, że niektóre połączenia wydają się intrygujące, nieprawdaż ? ;)
W Kuchni Dzień Dobry TVN Marta Gessler i Paweł Czapski przygotowali przysmaki, które jedli bohaterowie książek Haruki Murakamiego. Na stole pojawiły się: (nie)zwykła sałata Mari, łosoś Pana Komury i herbaciana Panna Cotta.