Międzynarodowy Dzień Sushi
18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Pierwsza pisemna wzmianka o tym daniu, zamieszczona w kodeksie praw zwanym Yōrō-ritsuryō, pochodzi z 718 roku. Miejsce powstania sushi jest po dziś dzień wyjaśniane w różny sposób. Według jednej z nich stara metoda utrzymania świeżości ryb, która później przerodziła się w "sushi" dotarła do Japonii prawdopodobnie w okresie Yayoi, czyli między 300 r. p.n.e. a 300 r. n.e. Polegała ona na umieszczaniu oczyszczonych ryb na gotowanym ryżu, ten fermentował i stawał się kwaśny. Wyrzucano go przed spożyciem mięsa, a cały proces pozwalał na dłuższe utrzymanie świeżości pokarmu bez konieczności jego schładzania.
Sushi - co to za danie?
W Polsce najbardziej popularne są tzw. "maki-zushi", czyli rolki ryżu z dodatkami zawinięte w algę. Równie popularne są uramaki - gdzie alga znajduje się wewnątrz, a ryż na zewnątrz, jednak ta forma nie jest znana w Japonii. Jednym z najpopularniejszych smaków jest "California maki", czyli sushi, które powstało w Kalifornii w wyniku miksowania się kuchni japońskich imigrantów i ludności Ameryki Północnej. W Polsce, ze względu na dużą liczbę składników wkładanych do sushi, może ono przypominać znacznie bardziej koreańską wersję tego dania - kimbap.
W Japonii najpopularniejszym rodzajem sushi jest nigiri, czyli kulka ryżu, na której znajduje się ryba. Jest także znacznie większa dostępność smaków ze względu na bogactwo tamtejszych wód w kręgowce i bezkręgowce.
Jak jeść sushi? Poznaj podstawowe zasady
Sushi można jeść pałeczkami lub... palcami (jeśli ktoś chciałby się nauczyć posługiwania pałeczkami, polecamy nasz poradnik: Nauka jedzenia pałeczkami krok po kroku. Którym rodzajem najłatwiej chwycić jedzenie?). Zdecydowanie odradza się używania widelca i noża. Nie należy też wbijać pałeczek w ryż - taką technikę stosuje się tylko wtedy, gdy w ofierze przynosi się pokarm zmarłym. Wykonanie takiego gestu będzie szczególnie źle odebrane w Japonii.
Przygotowując samodzielnie sushi, trzeba pamiętać o poprawnym przygotowaniu ryżu. Ten jest tak samo ważny w kulturze Azji, jak chleb w Polsce. Zanim zaczniemy go gotować (absolutnie nie w plastikowych woreczkach), należy go odpowiednio wypłukać. W jaki sposób? Tego dowiesz się stąd: Jaki jest prawdziwy powód płukania ryżu? Ciekawostki o białym zbożu.
Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, na temat zasad jedzenia sushi, sprawdź nasz artykuł: Jak się je sushi – wskazówki i porady.
Najlepsze przepisy na sushi
- Domowe sushi - przepis i wskazówki Konrada Budzińskiego
- Sushi z ogórka zamiast nori. Sprawdź, jak przygotować efektowne rollsy
- Sushi krok po kroku - przepisy mistrza Polski Adriana Kiersnowskiego
- Wegańskie sushi – jak je przygotować? Z jakich składników skorzystać?
- Dziś robimy sushi. Sprawdź przepisy Daniela Brzezińskiego
- Jak zrobić tempurę? Przepisy na sushi
- Jak gotować ryż do sushi? Przepisy Michała Kurka
- Sushi bake - co to za potrawa i jak ją zrobić? Przepis krok po kroku
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Murat Coskun/Getty Images