Od 10 lat mieszka w Japonii. Co go najbardziej szokuje? "Grilluje się rybki, które jeszcze żyją"

Życie w Japonii
Codzienność Polka w Kraju Kwitnącej Wiśni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tomasz Cegielski to polski kulturoznawca i specjalista gastronomii japońskiej, który od 10 lat mieszka w Kraju Kwitnącej Wiśni. Jak przygotowywane jest oryginalne sushi? Jakie różnice kulturowe są widoczne gołym okiem? Zobacz materiał wideo.

Czym różni się serwowane w Polsce sushi od japońskiego?

18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Z tej okazji w Dzień Dobry TVN gościliśmy prawdziwego znawcę kultury i kuchni japońskiej - Tomasza Cegielskiego. Nasz rodak mieszkający od dekady w Tokio zaznacza, że przepisy na sushi, które zazwyczaj wykorzystywane są w Polsce, tak naprawdę pochodzą z USA.

- Powstały w Ameryce w latach 70., 80. XX wieku. Składniki tego sushi gotowano z tego, co było w Ameryce dostępne, czyli głównie łosoś, serek philadelphia, majonez. Te przepisy przyszły do nas zza Oceanu - wyjaśnia ekspert.

Japońskie sushi smakuje ponoć zupełnie inaczej i niewiele ma z tym amerykańskim wspólnego. - W Japonii jest przede wszystkim bardzo dużo ryb. (...) Duża część przepisów to jest sushi, które przeszło jakąś obróbkę termiczną czy marynowanie. (...) Nie zawsze ta ryba jest surowa w japońskim sushi - zaznacza Cegielski.

- Zakochałem się w lokalnej gastronomii, nie tyle w kulinariach, bo oczywiście kuchnia japońska jest bardzo smaczna, ale w takim podejściu do gastronomii, uwielbieniu biesiadowania. (...) Z Japończykami można spędzić cały dzień, chodząc od jednej do drugiej restauracji, jedząc, pijąc i spędzając świetnie czas - dodaje polski kulturoznawca.

Polska a Japonia - różnice kulturowe

Tomasz Cegielski dostrzega wiele różnic kulturowych pomiędzy Japonią a krajem, z którego pochodzi. Polak przekonuje, że Japończycy zwykle nie mówią tego, co naprawdę myślą. Co jeszcze jest zaskakujące?

- Dobrostan zwierząt w Japonii nie jest tak wysoko stawiany jak w kulturze zachodniej - uświadamia gość Dzień Dobry TVN.

- Japonia jest krajem kontrastów. Z jednej strony mamy dbanie o pieski, z drugiej strony można pójść do restauracji i zobaczyć, jak jeszcze żyjący homar jest smażony na patelni. Grilluje się rybki, które jeszcze żyją. Je się krewetki, które żyją - wymienia ekspert japońskiej kuchni.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości