Czym różni się serwowane w Polsce sushi od japońskiego?
18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Z tej okazji w Dzień Dobry TVN gościliśmy prawdziwego znawcę kultury i kuchni japońskiej - Tomasza Cegielskiego. Nasz rodak mieszkający od dekady w Tokio zaznacza, że przepisy na sushi, które zazwyczaj wykorzystywane są w Polsce, tak naprawdę pochodzą z USA.
- Powstały w Ameryce w latach 70., 80. XX wieku. Składniki tego sushi gotowano z tego, co było w Ameryce dostępne, czyli głównie łosoś, serek philadelphia, majonez. Te przepisy przyszły do nas zza Oceanu - wyjaśnia ekspert.
Japońskie sushi smakuje ponoć zupełnie inaczej i niewiele ma z tym amerykańskim wspólnego. - W Japonii jest przede wszystkim bardzo dużo ryb. (...) Duża część przepisów to jest sushi, które przeszło jakąś obróbkę termiczną czy marynowanie. (...) Nie zawsze ta ryba jest surowa w japońskim sushi - zaznacza Cegielski.
- Zakochałem się w lokalnej gastronomii, nie tyle w kulinariach, bo oczywiście kuchnia japońska jest bardzo smaczna, ale w takim podejściu do gastronomii, uwielbieniu biesiadowania. (...) Z Japończykami można spędzić cały dzień, chodząc od jednej do drugiej restauracji, jedząc, pijąc i spędzając świetnie czas - dodaje polski kulturoznawca.
Polska a Japonia - różnice kulturowe
Tomasz Cegielski dostrzega wiele różnic kulturowych pomiędzy Japonią a krajem, z którego pochodzi. Polak przekonuje, że Japończycy zwykle nie mówią tego, co naprawdę myślą. Co jeszcze jest zaskakujące?
- Dobrostan zwierząt w Japonii nie jest tak wysoko stawiany jak w kulturze zachodniej - uświadamia gość Dzień Dobry TVN.
- Japonia jest krajem kontrastów. Z jednej strony mamy dbanie o pieski, z drugiej strony można pójść do restauracji i zobaczyć, jak jeszcze żyjący homar jest smażony na patelni. Grilluje się rybki, które jeszcze żyją. Je się krewetki, które żyją - wymienia ekspert japońskiej kuchni.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Zobacz także:
- Nie ubezpieczył się na wakacje, wrócił z rachunkiem na kilka milionów. Jak wybrać dobrą polisę?
- Wybierasz się na narty? Tego nie może zabraknąć w twoim ubezpieczeniu
- Rezygnacja z podróży a zwrot pieniędzy
Autor: Berenika Olesińska
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News