Tempura to jedna z najbardziej znanych japońskich potraw, która cieszy się popularnością na całym świecie. Delikatne ciasto doskonale komponuje się z rybami, owocami morza i warzywami. Można je również spożywać samodzielnie, nosi wtedy nazwę tendon. Pomimo tego, że potrawa utożsamiana jest z Krajem Kwitnącej Wiśni, to jednak nie Japończycy odpowiadają za jej powstanie. Historia tempury zaczyna się w XVI w., w okresie wypraw portugalskich jezuitów do Japonii. To właśnie oni przyczynili się do rozpowszechnienia w tym kraju sushi w panierce, jak też innych wariacji tego dania.
Patricia w swoich mediach społecznościowych relacjonowała pierwsze godziny po porodzie. Kobieta wyznała, że zjadła sushi, a jego smak oceniła jako wyborny. Reakcja jej obserwatorów nie była pozytywna.
Sushi bake, czyli japońskie danie w niecodziennym wydaniu, zyskuje ostatnio na popularności. W związku z tym w kulinarnym zbiorze Dzień Dobry TVN nie może zabraknąć i tej pozycji. Jak zrobić sushi bake? Sprawdź przepis.
Propagatorzy kultury japońskiej w Dzień Dobry TVN pokazali, jak w prosty sposób nauczyć się jeść pałeczkami.
Yumiko i Daniel Gajewscy spędzają życie w podróży - objeżdżając Polskę, prowadzą warsztaty przybliżające realia kultury Kraju Kwitnącej Wiśni.
Sushi to najbardziej znana potrawa kuchni japońskiej. Jak przygotować pyszne, kolorowe sushi we własnym domu? Przepisem i wszystkimi wskazówkami podzielił się z nami Konrad Budziński.
Ocet ryżowy najczęściej stosowany jest do przyrządzania sushi. Jego różne odmiany produkowane są w krajach azjatyckich, głównie w Chinach i Japonii, a także w Korei. Każdy z rodzajów charakteryzuje się innym smakiem. Ocet ryżowy z powodzeniem można przygotować samodzielnie w domu.
Dzisiaj królują u nas lata 80., nie tylko na parkiecie, macie do ćwiczeń czy w muzyce, ale też w kuchni. Sebastian Olma nie byłby jednak sobą, gdyby nie podkręcił klimatu sprzed czterech dekad, dlatego prezentuje nam lata 80. na miarę 2021 roku. Poznaj jego przepisy na ciasto W-Z ze słonym karmelem, zimne nóżki z pianą octową oraz śledzia w śmietanie w formie sushi.
Sushi jest zdrowym i pożywnym daniem kuchni azjatyckiej, głównie kojarzonym z Japonią, gdzie przybrało formę i styl doceniany przez smakoszy na całym świecie. Pełne potrzebnych organizmowi składników odżywczych, sushi może być włączone do zbilansowanego sposobu odżywiania nawet przez osoby na diecie redukcyjnej. Poza kilkoma wyjątkami, prawie nikt nie musi dokonywać wyboru między jedzeniem sushi a zdrowiem!
18 czerwca to Międzynarodowy Dzień Sushi. Tę tradycyjną potrawę japońską znają już wszyscy. Jak dobrze przygotować ryż do sushi? Jakich składników używać? W kuchni Dzień Dobry TVN klasyczne futomaki przyrządza Daniel Brzeziński.
Kuchni japońska kojarzy się przede wszystkim z tradycyjnym sushi. W rzeczywistości jest znacznie bogatsza. By poznać japońską kuchnię, dziennikarka Dzień Dobry TVN Katarzyna Olubińska wybrała się do rezydencji ambasadora Japonii w Polsce. Czym jest umami? Jakie polskie danie ambasador Japonii lubi najbardziej? Dlaczego w Japonii "poleruje się" ryż? I jak przygotowuje się wasabi?
Kolejną parą, która pojedynkowała się w cyklu Ogniem i Nożem byli: Skiba i Norbi. Ich zadaniem było zrolowanie futomaków. Czyje sushi było lepiej ocenione przez miłośników japonek? Podczas pracy w kuchni wyszło na jaw, że jeden z muzyków jest samurajem gawędziarzem oświeconym przez wodorosty, a drugi - ekshibicjonistą gawędziarzem, który rozsiewa plotki o kolegach z show-biznesu ;)
Ella Eyre jest uznawana za jedną z najzdolniejszych wokalistek na świecie. Dzięki swemu talentowi ma na swoim koncie wiele nagród. Dziennikarce Dzień Dobry TVN Gabi Drzewieckiej powiedziała o dorastaniu w show-biznesie, trenowaniu pływania, fanpag'u jej... włosów i przyjaźni z mamą. Za co lubi Polskę?
W Krakowie Mikołaj Rey spotkał się z Tomaszem Oleńskim, który doskonale wie, jak przygotować pyszne sushi. Zrobił to, by pod okiem profesjonalisty nauczyć się przygotowania i porozmawiać o glonach, które są ważnym skaładnikiem sushi. Glony zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin oraz spore ilości błonnika pokarmowego. Czym różnią się glony kombu od wakame lub nori? Dlaczego powinno się zwilżać dłonie wodą z octem zanim zacznie się robić sushi? Jak wyglądają uramaki? Czy Wy też zgłodnieliście? :-)
W Warszawie odbywa się wielkie seminarium sushi. Z szefem japońskiego stowarzyszenia sushi rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Urszula Chincz. Jak wygląda i ile czasu trwa proces szkolenia sushi mastera? Dlaczego to mężczyźni są lepszymi sushi masterami?
Każdy z nas powinien spożywać około 300 gram ryb tygodniowo. Ile ryby jest w sushi? Jak dużo kawałków powinniśmy zjeść sushi, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość ryby w organizmie? Ile kalorii zawiera sushi i czy jest zdrowe? W studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z dietetykiem Anną Jelonek.
W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Goździalska, blogerka i uczestniczka I edycji programu Masterchef, przygotowała zupkę chińską, sushi oraz kurczaka w warzywach. A na deser ananasa w cieście. Smacznego!
Futomaki, nigiri, maki, temaki, chirashi... Z awokado, łososiem, tuńczykiem lub z rybą maślaną. Niezbędne dodatki to: sos sojowy, zielony chrzan wasabi, czasem pędy bambusa. Sushi - zazwyczaj, jeśli mamy ochotę na to orientalne danie, kupujemy je gotowe, najczęściej na wynos. Szef kuchni Izumi Sushi Alon Than pokazał w Dzień Dobry TVN, że z powodzeniem możemy je zrobić samemu. Zobaczcie, jak!