Do czego służy ocet ryżowy i jakie ma właściwości? Czym można go zastąpić?

Ocet ryżowy w szklanym naczyniu
kellyreekolibry/Getty Images
Źródło: Getty Images
Ocet ryżowy najczęściej stosowany jest do przyrządzania sushi. Jego różne odmiany produkowane są w krajach azjatyckich, głównie w Chinach i Japonii, a także w Korei. Każdy z rodzajów charakteryzuje się innym smakiem. Ocet ryżowy z powodzeniem można przygotować samodzielnie w domu.

W Polsce największą popularnością cieszy się ocet ryżowy produkowany w Państwie Środka. Do czego, poza sushi, można wykorzystać ten składnik? Czym zastąpić ocet ryżowy i jak go przygotować we własnym domu?

Charakterystyka octu ryżowego – do czego można go wykorzystać?

W polskich sklepach najczęściej można spotkać ocet ryżowy produkowany w Japonii oraz w Chinach . Ten pierwszy charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem, natomiast drugi jest znacznie bardziej intensywny i przypomina nieco ocet europejski. To właśnie z tego względu chiński ocet jest tak chętnie wybierany przez Polaków. Ocet ryżowy najczęściej ma jasny kolor (bywa nawet przezroczysty), a pozyskiwany jest w procesie fermentacji ryżu. Na rynku dostać można również czerwony oraz czarny ocet ryżowy – odmiany produkowane ze słodkiego ryżu. Są one nie tylko ciemniejsze, lecz także znacznie bardziej intensywne w smaku, niż jasna wersja. Pozostałe dostępne warianty tego składnika to między innymi ocet wytwarzany w Korei, najbardziej pikantny ze wszystkich odmian, a także winny ocet ryżowy, produkowany na bazie osadu z wina.

Ocet ryżowy może powstawać zarówno w wyniku fermentacji samego ryżu, jak i na bazie sake. Ten drugi charakteryzuje się nieco bardziej wyrazistym smakiem i to właśnie on najlepiej nadaje się do przyrządzania sushi.

Podstawowym zastosowaniem octu ryżowego w tej azjatyckiej potrawie jest zapewnienie ziarenkom ryżu odpowiedniej lepkości do uformowania z nich kulki. Na 100 g ryżu powinno przypadać około 20 ml tego składnika.

Octu ryżowego można używać również do innych azjatyckich potraw, na przykład tych przyrządzanych na bazie makaronu. Z powodzeniem zastąpimy nim europejskie odmiany octu. W zależności od wybranego rodzaju, można osiągnąć rozmaite efekty smakowe. Aby jednak uzyskać rezultat zbliżony do tradycyjnego przepisu, najlepiej sięgnąć po ten wytwarzany w Chinach.

Ocet ryżowy można dostać w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Najlepiej szukać go w miejscach oferujących produkty kuchni z różnych stron świata. Jeżeli jednak nie uda się go znaleźć, można zastąpić go octem jabłkowym czy winnym lub sokiem z cytryny. Te zamienniki nadają się również do przygotowania domowego sushi.

Ocet ryżowy - przepis krok po kroku

Przygotowanie octu ryżowego do sushi czy innych potraw nie jest skomplikowane, jednak uzyskanie odpowiedniego rezultatu wymaga nieco cierpliwości.

Składniki (na 0,5 l octu):

  • szklanka ugotowanego ryżu,
  • 0,5 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie zmiksuj ryż z wodą.
  2. Masę przelej do naczynia, najlepiej słoika.
  3. Zakryj naczynie cienką ściereczką kuchenną, chusteczką higieniczną lub kilkoma warstwami gazy, dobrze przymocowując je (na przykład za pomocą gumki recepturki) bądź starannie przywiązując.
  4. Odstaw pojemnik na 2 miesiące w miejsce wolne od kurzu.
  5. Starannie odcedź ryż, przesączając go przez ściereczkę.

Domowy ocet ryżowy może być delikatnie mętny, jednak nie wpływa to na jego wartość. Z powodzeniem można go więc stosować do rozmaitych potraw.

Właściwości octu ryżowego

Ocet ryżowy jest ceniony nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, lecz także właściwości prozdrowotne. Stosowany jako dodatek do dań, potrafi zmniejszyć poziom cholesterolu LDL we krwi, a przy tym ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Zawarte w nim kwasy wspomagają metabolizm, dzięki czemu ocet pomaga zachować zgrabną sylwetkę, a przy tym wykazuje właściwości antybakteryjne, pomagając tym samym w niektórych problemach z układem pokarmowym. Ocet ryżowy wzmacnia również odporność organizmu. Zawarte w nim antyoksydanty mogą pomóc w spowolnieniu procesów starzenia, a nawet w zapobieganiu rozwojowi komórek nowotworowych.

Ocet ryżowy doskonale sprawdzi się również w domowych zabiegach pielęgnacyjnych. Może być na przykład stosowany na włosy. Sprawdza się jako płukanka, ale warto też stworzyć z niego maseczkę z dodatkiem oliwy z oliwek. Taki specyfik należy trzymać na włosach przez około 30 minut, po czym dokładnie spłukać letnią wodą i jeszcze raz umyć włosy delikatnym szamponem. Produkt ten pomaga również z walce z łupieżem. W tym celu należy wymieszać go w proporcjach 1:1 z wodą i wetrzeć w skórę głowy, a po kilku minutach spłukać i dokładnie umyć głowę. Kilka łyżek octu ryżowego można również dodać do kąpieli, co pozwoli zredukować stres i napięcie mięśni.

Ocet ryżowy to zdrowy dodatek do rozmaitych potraw, a przy tym skuteczny kosmetyk. Warto wypróbować go w swojej kuchni i docenić jego niezwykłe właściwości.

Zobacz wideo: Ocet ma wiele zalet

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości