Wegański twaróg na bazie wody z ogórków kiszonych
Woda po ogórkach kiszonych ma wiele witamin i zastosowań w kuchni, również tej wegańskiej. Świetnie wzbogaca smak tofu, co daje możliwość zrobienia pysznej, roślinnej alternatywy dla twarogu lub sera feta.
Wystarczy dolać odrobinę wody po kiszonych ogórkach do rozdrobionego tofu, doprawić ulubionymi przyprawami, wymieszać - i gotowe. Można od razu jeść, nakładać na kanapki, dodawać do potraw. Jeśli chwilę odstoi w lodówce, smak będzie jeszcze lepszy, głębszy. Dodatkowym wzmacniaczem smaku, dodającym "serowości" mogą być płatki drożdżowe. Nie podajemy tu dokładnych proporcji, ponieważ w tym przepisie wszystko robimy "na oko".
Takiego twarogu można użyć również do przygotowania farszu na pierogi ruskie lub innych dań, w których wykorzystany jest twaróg lub ser feta. Z powodzeniem można posypać nim pizzę, zapiekanki czy sosy do makaronu. Jest tak pyszny, że posmakuje nie tylko osobom, które zrezygnowały z produktów pochodzenia zwierzęcego.
Zobacz też inne proste przepisy kuchni wegańskiej
- Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli
- Z czego robi się ser wegański? Jak go wykorzystać i przygotować?
- Tuńczyk z arbuza. Wegański hit z TikToka
- Roślinny łosoś wędzony, czyli kuchnia wegańsko-kreatywna. Sprawdź przepis
- Wegański obiad – przepisy na szybki i pożywny posiłek
Zobacz wideo: Nowe badania pokazują, że roślinna dieta podkręca metabolizm
Autor: Diana Ryściuk