Przyrządzanie prostych wegańskich dań często nie zajmuje wiele czasu. Zazwyczaj wystarczy jedynie użyć wyobraźni, wprowadzić drobne zmiany w znanych przepisach albo sięgnąć do innych kuchni, np. azjatyckiej. Jak przygotować prosty wegański obiad?
Przepisy wegańskie na obiad: sycące zupy
Jednym z najprostszych wegańskich przepisów na obiad jest treściwa zupa pomidorowa. Można przygotować ją tradycyjnie, z ryżem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wzbogacić ją również o warzywa. Doskonałym wyborem będą zwłaszcza te strączkowe, pełne białka i cennych substancji odżywczych. Ciekawą opcją jest zupa pomidorowa z zieloną soczewicą i białą fasolką.
Składniki (na ok. 2 l zupy):
- 2 puszki pomidorów (ok. 800 g),
- ½ szklanki białej fasoli,
- ⅓ szklanki zielonej soczewicy,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonej kolendry,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Ugotuj soczewicę oraz fasolę i starannie je odsącz.
2. Posiekaj cebulę, po czym podsmaż ją w garnku na oliwie.
3. Zetrzyj czosnek i dodaj go do cebuli. Podsmażaj przez chwilę.
4. Starannie zmiksuj pomidory z puszki i wlej je do garnka, a następnie zalej bulionem.
5. Dodaj wszystkie przyprawy i starannie wymieszaj.
6. Zagotuj całość, po czym zmniejsz ogień.
7. Dodaj fasolę i soczewicę, a następnie gotuj jeszcze przez ok. 30 minut na małym ogniu.
Aby jeszcze bardziej przyspieszyć proces przygotowania tego wegańskiego posiłku, można sięgnąć po gotową soczewicę i fasolę, np. z puszki.
Wegańska zupa grzybowa
Można przygotować ją z różnych gatunków grzybów, w tym np. z prawdziwków lub maślaków.
Składniki (na ok. 1,5 l):
- ½ kg grzybów,
- ½ cebuli,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego,
- 2 gniazda makaronu tagliatelle,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżeczki rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Starannie oczyść i osusz grzyby, po czym pokrój je w paski.
3. Posiekaj cebulę w kostkę, a następnie podsmaż ją na oliwie.
4. Po zeszkleniu cebuli dodaj grzyby i smaż jeszcze przez kilka minut.
5. Umyj i obierz marchewki, po czym zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami.
6. Podgrzej bulion, a następnie dodaj do niego cebulę, grzyby, marchewkę i rozmaryn.
7. Całość zagotuj i dodaj makaron. Gotuj jeszcze przez chwilę na mniejszym ogniu, aż grzyby całkiem zmiękną.
8. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie zabiel mlekiem roślinnym.
9. Posiekaj natkę pietruszki i posyp nią zupę.
Wegański obiad z ziemniakami lub makaronem: drugie danie
Doskonałym pomysłem na szybkie danie wegańskie jest również makaron z fasoli mung z warzywami.
Składniki (porcja na 2 osoby):
- opakowanie makaronu z fasoli mung (ok. 150 g),
- 1 czerwona papryka,
- 1 marchewka,
- ½ szklanki groszku,
- ok. 6-7 różyczek brokułów,
- sos sojowy,
- garść orzeszków ziemnych,
- łyżeczka suszonej natki pietruszki,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Zalej makaron wrzątkiem i pozostaw na kilkanaście minut, aż zmięknie.
2. Jeżeli makaron dalej jest twardy, lekko go podgotuj.
3. Odsącz nitki i pokrój je na mniejsze części.
4. Wrzuć groszek do ok. 1 szklanki posolonego wrzątku i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10–15 minut.
5. Ostudź, opłucz i odsącz groszek.
6. Paprykę umyj i posiekaj w kostkę, a marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
7. Brokuły wrzuć do osolonego wrzątku na ok. 1–2 minuty, po czym opłucz i odsącz.
8. Paprykę i marchewkę podsmaż na oliwie do momentu, aż nieco zmiękną.
9. Dorzuć groszek, brokuły, makaron i orzeszki, jednocześnie polewając je obficie sosem sojowym.
10. Dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.
To proste, wegańskie danie obiadowe można wykonać również z dodatkiem ryżu bądź ziemniaków. Ryż należy ugotować według przepisu, a najlepszym sposobem na przygotowanie ziemniaków jest ich podsmażenie z większą ilością przypraw. Warto do nich dodać m.in. oregano oraz słodką lub ostrą papryczkę. Nie jest też konieczne dodawanie sosu sojowego. Można również użyć innych warzyw do przygotowania ulubionego, wegańskiego obiadu, np. cukinii, selera czy pora.
Obiad wegański jest znacznie łatwiejszy do przyrządzenia, niż się wydaje. Warto spożywać takie potrawy np. 1–2 razy w tygodniu, aby urozmaicić swoją dietę.
Nowe badania pokazują, że roślinna dieta podkręca metabolizm. Zobacz wideo:
Zobacz też:
Pasztet wegański – tradycja w wersji fit
Leczo wegetariańskie - najlepszy przepis
Autor: Adrian Adamczyk