Nieaktywne płatki drożdżowe mogą być spożywane przy nietolerancji laktozy.
Badania naukowców z Uniwersytetu Medycznego z Poznania obaliły stereotyp.
To idealna alternatywa dla mleka krowiego.
Matka weganka czeka na wyrok.
Kuchnia roślinna zyskuje na popularności wraz ze wzrostem liczby wegetarian i wegan, ale nie trzeba być jaroszem, aby rozsmakować się w pysznych daniach bez grama mięsa i nabiału. Nawet jeśli nie wyobrażacie sobie życia bez schabowego, koniecznie sprawdźcie przepisy autorek książki ,,Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz i kochaj”.
Singapurska firma OsomeFood opracowała i wprowadziła na rynek wyjątkowy przysmak. Mowa o całkowicie roślinnym odpowiedniku jajka na twardo. Produkt jest wegański - nie posiada żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Jak powstał i jak wygląda?
Choć Pamela Anderson w tym roku skończy 54 lata, przez wielu nadal uważana jest za prawdziwą seksbombę. Aktorka zachwyca wyglądem, co jest zasługą nie tylko operacji plastycznych, ale również specjalnej diety.
Coraz więcej osób przechodzi na weganizm. A niektórzy nawet idą o krok dalej i przestawiają swoje psiaki na dietę roślinną. Ostatnio taką decyzję podjął m.in. Jaś Kapela. Zapytaliśmy więc pisarza, dlaczego postanowił to zrobić oraz porozmawialiśmy z Karoliną Hołdą, specjalistką w dziedzinie dietetyki zwierzęcej, czy to dobre rozwiązanie dla czworonoga.
Wegańskie dania na obiad, choć wielu osobom mogą wydawać się niezwykle trudne do wykonania, często okazują się łatwiejsze od tradycyjnych potraw z dodatkiem mięsa. Bez trudu można przygotować zupy oraz drugie dania, np. z makaronem lub ziemniakami.
Ser wegański zwykle wytwarza się z produktów takich jak ziemniaki, orzechy czy ciecierzyca, choć czasem wykorzystuje się też inne warzywa, np. marchewka. Ser wegański nie odbiega szczególnie smakiem od tego zrobionego z mleka, dlatego może być dobrą alternatywą lub po prostu kulinarną ciekawostką.
Dieta wegańska budzi wiele emocji i jest powodem niekończących się dyskusji. Tymczasem może stać się świetnym uzupełnieniem zdrowego stylu życia, nawet gdy nie chcemy na zawsze rezygnować z mięsa.
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Annę Radowicką, z którą rozmawialiśmy o diecie wegańskiej lub wegetariańskiej dla dzieci. Czy jest to bezpieczne rozwiązanie? Czy wykluczając z diety naszego dziecka mięso, narażamy je na niedobory witamin i minerałów? Jak je uzupełnicć? W jakich produktach znajdziemy wapń, witaminę B12 czy żelazo? Czy produkty strączkowe nie będą dla dziecka zbyt ciężkostrawne?
Dieta bezglutenowa, wegańska i bezlaktozowa. Czy wyeliminowanie z jadłospisu pewnych produktów jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia? Co się dzieje, gdy w codziennej diecie zabraknie pewnych produktów? Na te i na inne pytania prowadzących Dzień Dobry TVN odpowiedziała dietetyk - Dorota Osóbka. Jaką dietę stosujecie? Czy i, co wyeliminowalibyście ze swojej diety?