dieta wegańska

    dieta wegańska

    Kuchnia roślinna zyskuje na popularności wraz ze wzrostem liczby wegetarian i wegan, ale nie trzeba być jaroszem, aby rozsmakować się w pysznych daniach bez grama mięsa i nabiału. Nawet jeśli nie wyobrażacie sobie życia bez schabowego, koniecznie sprawdźcie przepisy autorek książki ,,Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz i kochaj”.

    Wegańskie dania na obiad, choć wielu osobom mogą wydawać się niezwykle trudne do wykonania, często okazują się łatwiejsze od tradycyjnych potraw z dodatkiem mięsa. Bez trudu można przygotować zupy oraz drugie dania, np. z makaronem lub ziemniakami.

    Ser wegański zwykle wytwarza się z produktów takich jak ziemniaki, orzechy czy ciecierzyca, choć czasem wykorzystuje się też inne warzywa, np. marchewka. Ser wegański nie odbiega szczególnie smakiem od tego zrobionego z mleka, dlatego może być dobrą alternatywą lub po prostu kulinarną ciekawostką.

    Dieta wegańska budzi wiele emocji i jest powodem niekończących się dyskusji. Tymczasem może stać się świetnym uzupełnieniem zdrowego stylu życia, nawet gdy nie chcemy na zawsze rezygnować z mięsa.

    W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Annę Radowicką, z którą rozmawialiśmy o diecie wegańskiej lub wegetariańskiej dla dzieci. Czy jest to bezpieczne rozwiązanie? Czy wykluczając z diety naszego dziecka mięso, narażamy je na niedobory witamin i minerałów? Jak je uzupełnicć? W jakich produktach znajdziemy wapń, witaminę B12 czy żelazo? Czy produkty strączkowe nie będą dla dziecka zbyt ciężkostrawne?

    Dieta bezglutenowa, wegańska i bezlaktozowa. Czy wyeliminowanie z jadłospisu pewnych produktów jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia? Co się dzieje, gdy w codziennej diecie zabraknie pewnych produktów? Na te i na inne pytania prowadzących Dzień Dobry TVN odpowiedziała dietetyk - Dorota Osóbka. Jaką dietę stosujecie? Czy i, co wyeliminowalibyście ze swojej diety?