Płatki drożdżowe wykorzystywane są do zagęszczania zup i sosów. Można też dodać je do jogurtu lub kefiru. Z płatków drożdżowych przygotowuje się również wegański parmezan.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Czym są płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe to produkt spożywczy produkowany z nieaktywnych drożdży (z reguły Saccharomyces cerevisiae). W procesie wytwarzania płatków drożdżowych jako pożywkę wykorzystuje się glukozę pochodzącą z melasy trzcinowej bądź buraczanej. Do dezaktywacji drożdży dochodzi w wysokiej temperaturze. Na skutek tego działania tracą one zdolność do fermentacji. Z wysuszonych drożdży produkuje się płatki, które następnie pakuje się w woreczki. Można je kupić w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością.
Nieaktywne płatki drożdżowe sprzedawane są w czystej formie lub z różnego rodzaju dodatkami. Łączy się je z solą morską, ekstraktem słodu jęczmiennego, a nawet z mąką pszenną. Jednak z takiej mieszanki nie wszyscy mogą korzystać. Nie jest ona odpowiednia dla osób uczulonych na gluten. Dlatego chorzy na celiakię przed zakupem płatków drożdżowych powinni zapoznać się z informacjami znajdującymi się na opakowaniu produktu. Wbrew panującej opinii płatki drożdżowe nie zawsze są bezglutenowe. Osoby zdrowe, niezmagające się z alergią pokarmową na mąkę pszenną mogą bezpiecznie korzystać z płatków drożdżowych. Po spożyciu ich nie występują dolegliwości pojawiające się po zjedzeniu drożdży, które nie utraciły zdolności do fermentacji. Niestety z płatków drożdżowych muszą zrezygnować alergicy uczuleni na drożdże.
Wartość odżywcza płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe to produkt o wartości energetycznej 335 kcal. Polecane są osobom stawiającym na prawidłowo zbilansowaną dietę. Płatki drożdżowe wyróżniają się wysoką wartością odżywczą. Stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego białka (45,2 g / 100 g). Powinno się z nich korzystać również z uwagi na wysoką zawartość aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane przez organizm i są bardzo cenne dla osób stosujących dietę bezmięsną. Kolejnym atutem płatków drożdżowych jest bogactwo witamin, szczególnie z grupy B (m.in. B1 i B2).
W płatkach drożdżowych znaleźć można też składniki mineralne. Zaspokajają one 72% dziennego zapotrzebowania na żelazo i 43% dziennego zalecanego zapotrzebowania na potas. Jest to również kopalnia błonnika – w 100 g produktu znajduje się 21,6 g tego składnika. Dostępne na rynku płatki drożdżowe nie zawierają laktozy i konserwantów.
Właściwości i zastosowanie płatków drożdżowych
Obecne w płatkach drożdżowych składniki pokarmowe (np. beta-1, 3 glukan) stymulują układ odpornościowy i ułatwiają naprawę uszkodzonych komórek. Dzięki wysokiej wartości odżywczej płatki drożdżowe wykazują właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Mają pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego. Obecny w nich błonnik pozwala zapomnieć o zaparciach i wysokim poziomie cholesterolu LDL. Ma on również pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Płatki drożdżowe mogą stymulować apetyt i zwiększają pokłady energii. Pozytywnie oddziałują na kondycję skóry, paznokci, włosów (jest to zasługa obecnej w płatkach biotyny).
Nieaktywne płatki drożdżowe posiadają również właściwości, z których powinny korzystać osoby prowadzące stresujący tryb życia. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B korzystnie działają na układ nerwowy i ułatwiają koncentrację. Polecane są osobom zmagającym się z nietolerancją laktozy, które musiały zrezygnować z wielu wartościowych produktów spożywczych.
Płatki drożdżowe mają delikatny smak, nadają daniom serowego posmaku. Przez wegan traktowane są jako zamiennik sera. Służą też jako zagęszczacz do zup – wystarczy jedna łyżeczka płatków, aby ulubiona pomidorowa nabrała kremowej konsystencji. Ponadto płatki drożdżowe znajdują zastosowanie jako dodatek do pasztetów, past warzywnych, jogurtów, kefiru oraz jako posypka do ziemniaków czy sałatek.
Przepisy z płatkami drożdżowymi
Wegański parmezan z płatkami drożdżowymi
Składniki:
- 180 g nerkowców,
- 18 g płatków drożdżowych,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 2 płaskie łyżeczki granulowanego czosnku.
Sposób przygotowania:
Aby przygotować parmezan z płatkami drożdżowymi, wystarczy zaopatrzyć się w dobry blender. Po dokładnym zmieleniu wszystkich wymienionych produktów powstaje proszek, którym można posypać zapiekankę, gnocchi czy makaron.
Koktajl pomidorowy z płatkami drożdżowymi
Składniki:
- 500 ml soku pomidorowego,
- 500 ml jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki płatków drożdżowych,
- pęczek natki pietruszki,
- ewentualnie sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Natkę pietruszki posiekaj za pomocą ostrego noża.
- Sok pomidorowy wymieszaj z jogurtem, płatkami drożdżowymi i natką pietruszki.
- Zgodnie z własnymi preferencjami dodaj do koktajlu odpowiednią ilość soli i pieprzu.
Zobacz także:
- Ciasto musi wyrosnąć! Słodkie wypieki drożdżowe dla cierpliwych od Piotra Kucharskiego
- Bułeczki drożdżowe z różą według Bartka Boratyna
- Płatki bezglutenowe – wartościowe i bezpieczne śniadanie przy kłopotach trawiennych
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Gema Alvarez Fernandez/Getty Images