Bułeczki drożdżowe z różą według Bartka Boratyna

Bułeczki drożdżowe
Bułeczki drożdżowe z różą według Bartka Boratyna
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Bartek Boratyn z okazji Dnia Pieczenia przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania. Sprawdź, jak przygotować jego pyszne i miękkie bułeczki drożdżowe z konfiturą różaną i śliwkową. To idealna okazja do zdobycia nowych umiejętności w kuchni. Wypróbuj jego przepis.

Bułeczki drożdżowe z różą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 375 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 100 g drożdży,
  • 800 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 10 żółtek,
  • konfitura śliwkowa,
  • konfitura z płatków róży.

Sposób przygotowania bułeczek drożdżowych z różą

  1. Do rondelka wlewamy mleko, cukier oraz szczyptę soli. Delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Do miski robota kuchennego dajemy mąkę, masło, żółtka oraz cukier. Przelewamy wyrośnięty rozczyn i mieszamy po powstania gładkiego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia
  3. Po wyrośnięciu formujemy bułki, na które nakładamy powidło śliwkowe połączone z konfiturą z płatków róży. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem.
  4. Pieczemy w temp 175 st na złoty kolor
  5. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości