Bułeczki drożdżowe z różą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 375 ml mleka,
- 50 g cukru,
- szczypta soli,
- 100 g drożdży,
- 800 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 200 g masła,
- 10 żółtek,
- konfitura śliwkowa,
- konfitura z płatków róży.
Sposób przygotowania bułeczek drożdżowych z różą
- Do rondelka wlewamy mleko, cukier oraz szczyptę soli. Delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
- Do miski robota kuchennego dajemy mąkę, masło, żółtka oraz cukier. Przelewamy wyrośnięty rozczyn i mieszamy po powstania gładkiego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia
- Po wyrośnięciu formujemy bułki, na które nakładamy powidło śliwkowe połączone z konfiturą z płatków róży. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem.
- Pieczemy w temp 175 st na złoty kolor
- Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Pączki na słodko z nadzieniem różanym według przepisu Sebastiana Olmy
- Róże w kuchni - jak je wykorzystać? Przepisy Jaśka Kuronia
- Jak zrobić powidła śliwkowe? Najlepsze przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: