Kremówka z malinami
Składniki na kremówki z malinami:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 budyń śmietankowy (lub 3 żółtka i 2 łyżki mąki kukurydzianej)
- 1,5 szklanki mleka
- opakowanie śmietanki 30 lub 36%
- łyżka żelatyny
- łyżka masła
- garść mrożonych malin
- opakowanie świeżych malin
- cukier puder
- papier do pieczenia
Jak przygotować kremówki z malinami?
- Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na papier do pieczenia, delikatnie rozwałkowujemy, aby było cienkie i nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia równomiernie nam urosło. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.
- Gotujemy budyń, używając do tego 1,5 szklanki mleka. Słodzimy do smaku. Budyń również możemy zrobić sami mieszając żółtka i mąkę kukurydzianą.
- Do gotowego budyniu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody oraz masło. Mieszamy do połączenia składników, odstawiamy.
- Do wystudzonego budyniu dodajemy ubitą słodką śmietankę. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Wystudzone ciasto francuskie kroimy na równe prostokąty, aby na każdą kremówkę przygotować 3 sztuki.
- Szprycujemy kremem waniliowym, w środek dodajemy mrożone maliny. Tak postępujemy z dwiema warstwami.
- Wierzch kremówki posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżymi malinami.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Mini torciki bezowe z owocami
Składniki na mini torciki bezowe z owocami:
- 4 białka
- 240 g drobnego cukru (1 białko = 60 g drobnego cukru)
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 30% lub 36%
- świeże owoce i mięta
- konfitura z płatków róży
Jak przygotować mini torciki bezowe z owocami?
- Do miski wlewamy białka w temperaturze pokojowej i ubijamy. Gdy powstanie nam piana, dodajemy cukier - łyżka po łyżce.
- Ubijamy bezę do rozpuszczenia się cukru.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bezę przekładamy łyżką, zaokrąglając na bokach, w środku zostawiając trochę miejsca na krem.
- Pieczemy 1-1,5 godz. w temp. 100 st. z termoobiegiem, patrząc, by nie straciły białego koloru.
- W międzyczasie przygotowujemy krem. Do miski przekładamy serek mascarpone i wlewamy śmietankę (muszą być dobrze schłodzone). Ubijamy robotem kuchennym na najmniejszych obrotach, do powstania sztywnego kremu. Łączymy krem z łyżką konfitury z płatków róży.
- Na upieczone bezy nakładamy krem śmietanowo - różany, dekorujemy świeżymi owocami i miętą.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Eklerki z kremem czekoladowym z orzechami laskowymi i kremem waniliowym z owocami
Składniki na eklerki z kremem czekoladowym:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 225 g masła
- 275 g mąki pszennej
- 7 g soli
- 5 g cukru
- 8 jajek
- konfitura z czarnej porzeczki
- świeże owoce
- ciemna czekolada
- orzechy laskowe
Jak przygotować eklerki z kremem czekoladowym?
- W rondelku gotujemy mleko, wodę, masło oraz sól. Gdy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy na najmniejszym ogniu do powstania zbitej kuli z ciasta. Odstawiamy do wystudzenia.
- Wystudzone ciasto przekładamy do misy robota kuchennego i mieszamy "łopatą" na najmniejszych obrotach. Do ciasta dodajemy jajka, jedno po drugim. Mieszamy do powstania gładkiego ciasta. Powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
- Przekładamy ciasto do rękawa i szprycujemy na matę lub papier do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor, w temp 180 stopni ok. 35 min, patrząc, aby dopiekły się w środku.
- Eklerki nadziewamy kremem do kremówki (patrz przepis wyżej) dodając do jednej części rozpuszczoną ciemną czekoladę i posiekane orzechy laskowe. Z drugich ścinamy wierzch i dajemy do środka konfiturę z czarnej porzeczki, a na wierzch krem waniliowy i świeże owoce.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Uczta dla wielbicieli egzotycznych owoców: ciasto ananasowe i ananasowo-drobiowe kebaby
Jak zrobić domowy cukier waniliowy?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Bartek Boratyn
podziel się: