Masz ochotę na pyszny deser z sezonowych owoców? Koniecznie spróbuj tarty z budyniem waniliowym i smażonymi śliwkami według przepisu Sebastiana Olmy. Kucharz zaprezentował, jak przygotować to danie w kuchni Dzień Dobry TVN.
Pierwszy września to dla wielu gwiazd okazja do wspominania czasów szkolnych. Na fali sentymentów popłynęła również Anna Starmach, która zdradziła, z czym kojarzy się jej się 1 września. Przy okazji pochwaliła się słodkim przepisem.
Zaskocz domowników i przygotuj pyszny deser lodowy. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy na wafle, lody crème anglaise, sorbet malinowy i szarlotkę z lodami.
Eklerki są powszechnie znanym i bardzo lubianym deserem. Poznaj przepis na eklerki i ciesz się smakiem samodzielnie wykonanych smakołyków.
Kuchnia włoska to nie tylko pyszne makarony czy pizza. Nie brakuje w niej również wspaniałych deserów. Bazą części z nich, np. Cafe Affogato, jest aromatyczna kawa. Sprawdź prosty przepis na włoski deser idealny na lato.
Upalnie lato to czas poszukiwania chłodzących rozwiązań. Jednym z nich zdecydowanie są wszelkie napoje i desery na zimno. Eton mess to wyjątkowo prosty, przepyszny deser na bazie sezonowych truskawek. Można go zrobić w wersji klasycznej lub wegańskiej. Tym razem stawiamy na ten lżejszy, czyli drugi z wymienionych. Sprawdź przepis na wegański eton mess.
Jagody, które w wysokiej temperaturze puszczają soki, negatywnie wpływają na konsystencję niektórych wypieków. Przepis na muffinki z borówkami to gwarancja wyjątkowego smaku i brak wystąpienia problemu zbyt mokrego, rozpadającego się ciasta. Sprawdź, jak przygotować muffinki z borówkami amerykańskimi.
Upalne lato to idealny czas na nowe pomysły w kuchni. Dostępność sezonowych warzyw i owoców stwarza okazje do pysznych eksperymentów kulinarnych, w tym chłodzących deserów. Sprawdź prosty, szybki przepis na zimny jogurtowiec z owocami i galaretkami.
Większość lodów i sorbetów produkowana jest z proszku lub pasty z dodatkiem emulgatorów i stabilizatorów, które mogą zawierać gluten. Dodatkowym źródłem glutenu są wafelki do lodów, a także wszelkiego rodzaju ciasteczka dodawane do niektórych smaków. Lody z dodatkiem glutenu nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej. W tej sytuacji odpowiednim rozwiązaniem są lody z symbolem Przekreślonego Kłosa, oznaczającego produkt bez glutenu.
Sezon letni obfituje w smaczne i niezwykle soczyste owoce, które stają się głównym elementem naszych wypieków. Przykładem takiego deseru jest tort truskawkowy. Pomimo tego że najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, z powodzeniem możemy wykonywać go również w późniejszym okresie, zamiast świeżych truskawek używając mrożonych. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy upiec biszkopt i przełożyć go kremem śmietanowym z mascarpone. To ciasto nie jest zbyt dużym wyzwaniem nawet dla osób początkujących.
Ciasto metrowiec jest wspaniałe! Dlaczego tak sądzimy? Po prostu uwielbiamy desery, które łączą ze sobą różne struktury. Metrowiec to połączenie dwóch wilgotnych warstw z kremową masą i intensywnie czekoladową polewą. Sprawdź przepis krok po kroku i przekonaj się, że mamy rację.
Ciasto o nazwie na co dzień kojarzonej z czymś zupełnie innym jest naprawdę wyjątkowe i pyszne. Popapraniec ma w sobie wszystko — i chyba stąd ta oryginalna nazwa. Składa się z trzech różnych biszkoptów, masy budyniowej, kwaśnego dżemu i czekoladowej polewy. Takie połączenie to świetny pomysł na deser łączący wiele smaków. Sprawdź przepis i sposób przygotowania popaprańca krok po kroku.
Mazurek kajmakowy z pewnością zachwyci wszystkich przy wielkanocnym stole. Jest prosty w wykonaniu, dlatego może go upiec każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Dzięki masie kajmakowej i bakaliom smakuje wyśmienicie.
Baranek z cista piaskowego na święta. Wielkanoc to jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu chrześcijanina. Zgodnie z tradycją bliscy spotykają się przy jednym stole i wspólnie obchodzą ten wyjątkowy czas. Mimo że w święta wielkanocne królują jajka, podczas rodzinnego spotkania nie może zabraknąć słodkości. Poznaj klasyczny przepis na pysznego baranka wielkanocnego.
Skorzystaj z przepisów cukiernika z pasją na kremówki z malinami, mini torciki bezowe i eklerki z kremem czekoladowym. W naszej kuchni same słodkie przyjemności, które są łatwe do zrobienia, choć ich nazwy na to nie wskazuję. Zaskocz domowników i przygotuj desery jak z cukierni.
Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz nie bez powodu mówią o sobie, że są "Dziewczynami z wypiekami". To prawdziwe cukiernicze czarodziejki, które uwielbiają słodkie wyzwania. W swojej kameralnej pracowni tortów artystycznych przygotują nawet tort w kształcie sukni ślubnej! Z okazji 29. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy wyczarowały tort wiśniowy. Zdradziły, jak przygotować idealny biszkopt.
Nie masz pomysłu na deser? Skorzystaj z prostych przepisów Beaty Kartowicz na pyszne słodkości. Zobacz, jak przygotować faworki i babeczki z ciasta francuskiego, sernik z serków homogenizowanych oraz bardzo czekoladowe ciasto z bananami. Tymi wypiekami zachwycisz babcię, dziadka i całą rodzinę!
W kuchni pełnej aromatów zapraszamy na kawowo-jaglany deser z orzechami włoskimi, wegańskie placki cynamonowe oraz ryżowo - kawowy pudding z orzechami i jabłkiem. Nie zabraknie też akcentów świątecznych - makowca ze skórką kandyzowaną i napoju kawowego z cynamonem, kardamonem i pomarańczami. Zobacz, jak przyrządza je Daria Ładocha.
Zastanawiasz się, co przygotować na deser? Skorzystaj z przepisów Agaty Stankiewicz oraz Małgorzaty Nagat, autorek książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" i zrób sernik dyniowy, ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą lub budyń słony karmel z wiśniami w rumie. To musi być pycha!
Istny raj dla podniebienia, nie tylko do fanów deserów. Owoce pod kruszonką to danie, które może posłużyć nam zarówno jako śniadanie, jak i popołudniową słodkość. Uczestniczka MasterChefa - Gaja Kuroń zdradziła, że to właśnie za ten przepis "dałaby się pokroić". Poznajcie jej sekret na wykonanie perfekcyjnej kruszonki!
Prosty przepis na lody bananowe jest znakomitą propozycją na pyszną, zdrową i niezwykle łatwą w przygotowaniu przekąskę. Taki deser to także doskonałe rozwiązanie dla wegan, alergików lub osób będących na diecie.
Każdy kucharz ma swój ukochany deser, który zawsze mu wychodzi i sprawdza się w każdej sytuacji. Uczestnik VIII edycji MasterChefa - Arek Wróbel zapewnia, że dałby się pokroić za pyszną tartę czekoladową. Poznajcie jego sekretny przepis! Czujemy, że zdobędzie Wasze serca.
Legumina to słodki deser, który współcześnie nie cieszy się dużą popularnością, kiedyś jednak pojawiał się na większości polskich stołów. Dla wielu osób do dziś jest to jedno z najpiękniejszych wspomnień dzieciństwa. Jak przygotować leguminę z kaszy manny, kaszy jaglanej lub galaretki?
Wakacje kojarzą się nie tylko z zimnymi deserami czy lodami, ale też goframi z bitą śmietaną czy ryżem z owocami. Piotr Kucharski pokaże nam, jak zrobić przepyszne belgijskie gofry, sernik z mango oraz smażony ryż w nieco pikantnej odsłonie. Do tego nie może zabraknąć mrożonej herbaty!
Mamy pełnię wiosny, która daje nam mnóstwo świeżych owoców. Co można z nich zrobić? Przepyszne i proste wiosenne desery - semifredo, błyskawiczny sorbet, ucierane z kruszonką oraz clafoutis, czyli najprostsze ciasto świata. Zobacz, jak przyrządza je Ania Starmach.
W ostatnim odcinku Projektu Lady Mikołaj Rey pokazał uczestniczkom programu, jak przygotować przyjęcie dla najbliższych. Podzielił się z nimi kilkoma przepisami. Mikołaja zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry Wakacje, aby podzielił się z nami przepisami na rybę po grecku i piankę z awokado. W kuchni towarzyszyła mu aktorka Aleksandra Domańska.
Jolanta Naklicka-Kleser, uczestniczka programu "MasterChef", w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała bezglutenowe ciasto czekoladowe, sernik, bezę pavlova i lody. Jak udział w programie zmienił jej życie?
Dziś w naszej kuchni zrobiło się patriotycznie. A wszystko za sprawą Mikołaja Reya, który postanowił kulinarnie uczcić Święto Konstytucji 3 maja. Mikołaj przygotował potrawy w kolorze biało-czerwonym. Skorzystajcie z jego przepisów i sami przygotujcie: sałatkę z kopru włoskiego i truskawek, panna cottę z kalafiorem serem korycińskim i sosem pomidorowo-paprykowym, krwawego łososia z grilla oraz deser z ricotty i czereśni. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy finalistkę 2. edycji MasterChefa Dianę Volokhovą. Przygotowała dla nas desery świata: czerwony aksamit z Kanady, wiedeński strudel jabłkowy z ciasta filo oraz truskawkowo-cytrynową napoleonkę.