przepis na deser

    przepis na deser

    Kuchnia włoska to nie tylko pyszne makarony czy pizza. Nie brakuje w niej również wspaniałych deserów. Bazą części z nich, np. Cafe Affogato, jest aromatyczna kawa. Sprawdź prosty przepis na włoski deser idealny na lato.

    Upalnie lato to czas poszukiwania chłodzących rozwiązań. Jednym z nich zdecydowanie są wszelkie napoje i desery na zimno. Eton mess to wyjątkowo prosty, przepyszny deser na bazie sezonowych truskawek. Można go zrobić w wersji klasycznej lub wegańskiej. Tym razem stawiamy na ten lżejszy, czyli drugi z wymienionych. Sprawdź przepis na wegański eton mess.

    Większość lodów i sorbetów produkowana jest z proszku lub pasty z dodatkiem emulgatorów i stabilizatorów, które mogą zawierać gluten. Dodatkowym źródłem glutenu są wafelki do lodów, a także wszelkiego rodzaju ciasteczka dodawane do niektórych smaków. Lody z dodatkiem glutenu nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej. W tej sytuacji odpowiednim rozwiązaniem są lody z symbolem Przekreślonego Kłosa, oznaczającego produkt bez glutenu.

    Sezon letni obfituje w smaczne i niezwykle soczyste owoce, które stają się głównym elementem naszych wypieków. Przykładem takiego deseru jest tort truskawkowy. Pomimo tego że najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, z powodzeniem możemy wykonywać go również w późniejszym okresie, zamiast świeżych truskawek używając mrożonych. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy upiec biszkopt i przełożyć go kremem śmietanowym z mascarpone. To ciasto nie jest zbyt dużym wyzwaniem nawet dla osób początkujących.

    Ciasto metrowiec jest wspaniałe! Dlaczego tak sądzimy? Po prostu uwielbiamy desery, które łączą ze sobą różne struktury. Metrowiec to połączenie dwóch wilgotnych warstw z kremową masą i intensywnie czekoladową polewą. Sprawdź przepis krok po kroku i przekonaj się, że mamy rację.

    Ciasto o nazwie na co dzień kojarzonej z czymś zupełnie innym jest naprawdę wyjątkowe i pyszne. Popapraniec ma w sobie wszystko — i chyba stąd ta oryginalna nazwa. Składa się z trzech różnych biszkoptów, masy budyniowej, kwaśnego dżemu i czekoladowej polewy. Takie połączenie to świetny pomysł na deser łączący wiele smaków. Sprawdź przepis i sposób przygotowania popaprańca krok po kroku.

    Baranek z cista piaskowego na święta. Wielkanoc to jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu chrześcijanina. Zgodnie z tradycją bliscy spotykają się przy jednym stole i wspólnie obchodzą ten wyjątkowy czas. Mimo że w święta wielkanocne królują jajka, podczas rodzinnego spotkania nie może zabraknąć słodkości. Poznaj klasyczny przepis na pysznego baranka wielkanocnego.

    Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz nie bez powodu mówią o sobie, że są "Dziewczynami z wypiekami". To prawdziwe cukiernicze czarodziejki, które uwielbiają słodkie wyzwania. W swojej kameralnej pracowni tortów artystycznych przygotują nawet tort w kształcie sukni ślubnej! Z okazji 29. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy wyczarowały tort wiśniowy. Zdradziły, jak przygotować idealny biszkopt.

    W kuchni pełnej aromatów zapraszamy na kawowo-jaglany deser z orzechami włoskimi, wegańskie placki cynamonowe oraz ryżowo - kawowy pudding z orzechami i jabłkiem. Nie zabraknie też akcentów świątecznych - makowca ze skórką kandyzowaną i napoju kawowego z cynamonem, kardamonem i pomarańczami. Zobacz, jak przyrządza je Daria Ładocha.

    Zastanawiasz się, co przygotować na deser? Skorzystaj z przepisów Agaty Stankiewicz oraz Małgorzaty Nagat, autorek książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" i zrób sernik dyniowy, ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą lub budyń słony karmel z wiśniami w rumie. To musi być pycha!

    Prosty przepis na lody bananowe jest znakomitą propozycją na pyszną, zdrową i niezwykle łatwą w przygotowaniu przekąskę. Taki deser to także doskonałe rozwiązanie dla wegan, alergików lub osób będących na diecie.

    Legumina to słodki deser, który współcześnie nie cieszy się dużą popularnością, kiedyś jednak pojawiał się na większości polskich stołów. Dla wielu osób do dziś jest to jedno z najpiękniejszych wspomnień dzieciństwa. Jak przygotować leguminę z kaszy manny, kaszy jaglanej lub galaretki?

    W ostatnim odcinku Projektu Lady Mikołaj Rey pokazał uczestniczkom programu, jak przygotować przyjęcie dla najbliższych. Podzielił się z nimi kilkoma przepisami. Mikołaja zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry Wakacje, aby podzielił się z nami przepisami na rybę po grecku i piankę z awokado. W kuchni towarzyszyła mu aktorka Aleksandra Domańska.

    Jolanta Naklicka-Kleser, uczestniczka programu "MasterChef", w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała bezglutenowe ciasto czekoladowe, sernik, bezę pavlova i lody. Jak udział w programie zmienił jej życie?

    Dziś w naszej kuchni zrobiło się patriotycznie. A wszystko za sprawą Mikołaja Reya, który postanowił kulinarnie uczcić Święto Konstytucji 3 maja. Mikołaj przygotował potrawy w kolorze biało-czerwonym. Skorzystajcie z jego przepisów i sami przygotujcie: sałatkę z kopru włoskiego i truskawek, panna cottę z kalafiorem serem korycińskim i sosem pomidorowo-paprykowym, krwawego łososia z grilla oraz deser z ricotty i czereśni. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy finalistkę 2. edycji MasterChefa Dianę Volokhovą. Przygotowała dla nas desery świata: czerwony aksamit z Kanady, wiedeński strudel jabłkowy z ciasta filo oraz truskawkowo-cytrynową napoleonkę.

    Agata Dybowska mieszkała w kilkunastu różnych miejscach na Ziemi, ale zakochała się w Barcelonie. W kuchni Dzień Dobry TVN próbowała nas zarazić miłością do Hiszpanii. I chyba jej się to udało... Skorzystajcie z jej przepisów na: pieczone kulki mięsne z ricottą i ziołami, krewetki w czosnku z chorizo i ciecierzycą oraz babki migdałowe z figami, daktylami i brandy.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Dobrzański przygotował dania dla biegaczy: krem pomidorowy, pesto pietruszkowe, pęczotto z warzywami oraz deser śliwkowo-dyniowy. Smacznego!