Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis
Składniki na faworki z ciasta francuskiego:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- cukier puder do oprószenia
- łyżka wody
- żółtko
Sposób przygotowania faworków z ciasta francuskiego:
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na paski o szerokości 2 cm.
- Na środku każdego paska ciasta, zrób nacięcie. Następnie jeden koniec paska przewijaj przez nacięcie, tak, jak zawija się faworki.
- Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C, na blaszce ułóż faworki.
- Faworki posmaruj żółtkiem.
- Piecz 15-20 minut i posyp cukrem pudrem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Babeczki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym i malinami
Składniki na babeczki z ciasta francuskiego:
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie budyniu waniliowego
- 350 ml mleka
- maliny, truskawki, borówki, czerwona porzeczka
- 3 łyżki masła
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Sposób przygotowania babeczek z ciasta francuskiego:
- Budyń gotujemy jak w przepisie, studzimy.
- Ucieramy masło do konsystencji puszystego kremu, dokładamy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy. Dodajemy ubitą kremówkę ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru pudru.
- Formę do babeczek wykładamy ciastem francuskim i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 15-20 minut.
- Po ostudzeniu babeczek dekorujemy kremem świeżymi owocami i listkami mięty.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Sernik z serków homogenizowanych z kaszką manną
Składniki na sernik z serków homogenizowanych:
- 5 serków homogenizowanych
- 8 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek kaszki manny
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżeczki proszku
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 30 dag mrożonej borówki amerykańskiej lub malin
- duże opakowanie herbatników maślanych na spód formy
- masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania sernika z serków homogenizowanych:
- Formę wysmarować masłem i ułożyć na dnie herbatniki maślane.
- Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę.
- Wymieszać budyń z kaszką manną i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce i jednym serku homogenizowanym.
- Masę przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć owoce i piec w temperaturze 160-170 stopni C przez 1 godzinę i 10 minut.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Bardzo czekoladowe ciasto z bananami
Składniki na czekoladowe ciasto z bananami:
- 250 g mąki pszennej
- 45 g kakao
- 140 g cukry trzcinowego
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki sody
- 600 g dojrzałych bananów
- 4 jajka
- 130 g gorzkiej czekolady
- 150 ml oleju rzepakowego
Składniki na polewę czekoladową:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 0,5 łyżeczki masła
Sposób przygotowania ciasta czekoladowego z bananami:
- Wszystkie suche produkty mieszamy ze sobą (przesiana mąka, proszek do pieczenia, cynamon, gałka muszkatołowa, kakao).
- Do miski wkładamy banany, rozgniatamy dodajemy olej, jajka, cukier.
- Dodajemy wszystkie mokre produkty do suchych, mieszamy.
- Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około godzinę.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać śmietankę i masło.
- Polać ciasto i udekorować.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"
Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy
Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Beata Kartowicz
podziel się: