Ciasto francuskie na słodko i wytrawnie. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz

Uniwersalność ciasta francuskiego nie zna granic! Od słodkich grzebieni, poprzez rogaliki, tarty pełne kremu, szybkie ślimaki z szynką dojrzewającą i parmezanem czy wytrawne quiche. Ciasto francuskie zawsze uratuje nas, kiedy mamy niespodziewanych gości. Jednocześnie pozwoli wyczarować w kuchni kolejną nowość na nasze stoły, kiedy mamy chwilę na eksperymenty. Najważniejsze, że ciasta nie musimy przygotowywać samodzielnie – dostępne jest w praktycznie każdym sklepie w naprawdę dobrej jakości. Swoimi przepisami dzieli się szefowa kuchni Beata Kartowicz.

Ciasto francuskie z owocami i kremem serowo-budyniowym

Składniki:

  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 500 gram serka śmietankowego typu Philadelphia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 250 g świeżych malin
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła

Ciasto francuskie zapiec w naczyniach ok 15 cm średnicy i ok. 10 cm głębokości przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni.

Budyń połączyć z serkiem i cukrem pudrem i skórką z cytryny. Krem nakładać do wypieczonego ciasta francuskiego i posypać malinami, na górę ułożyć kratkę z pasków ciasta francuskiego. Paski ciasta posmarować jajkiem lub rozpuszczonym masłem.

Całość piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu udekorowac cukrem pudrem, gałązkami mięty oraz malinami.

Dzień Dobry TVN/Beata Kartowicz

Quiche na cieście francuskim z rabarbarem, kozim serem, pieczonymi młodymi burakami i karmelizowaną czerwoną cebulą

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 młode łodygi rabarbaru
  • 150 g koziego sera
  • 150 g upieczonych młodych buraków
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 10 g orzechów włoskich
  • 50 g świeżej rukoli
  • 6 jajek
  • 100 g kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła (DELMA MAŚLANY SMAK)
  • 1 łyżeczka miodu
  • gałązki świeżego tymianku

Masa jajeczna do quishe

Całe jajka ubić z kwaśną oraz słodką śmietanką, dodać sól i pieprz. Dodać listki świeżego tymianku

Ciasto francuskie zapiec w temp. 190 stopni na tortownicy przez 15 minut., zaplatając brzegi ciasta wysoko na tortownicy.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ok 1,5 – 2 cm. Delikatnie przesmażyć go na maśle.

Buraki obrać, pokroić na kostkę ok 1,5 cm, polać oliwą z oliwek i posolić i piec około godziny w tem. 200 stopni.

Cebulę pokroić w pióra, usmażyć na maśle, posolić. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę miodu.

Ser kozi pokroić w kawałki ok 2 cm

Na wypieczone ciasto francuskie wyłożyć wszystkie dodatki: rabarbar, buraki, cebulę oraz kozi ser. Całość zalać masą jajeczną. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 minut.

Na gotową quishe wyłożyć rukolę oraz orzechy włoskie.

Dzień Dobry TVN/Beata Kartowicz

Ciasto na drożdżówki – jak je zmienić w ciasto półfrancuskie w domu

Ciasto na drożdżówki

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki 190 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 120 g cukru
  • 70 g masła

Drożdże, jajka i masło wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do dużej miski. Mleko podgrzać (ma być letnie, ciepłe – musimy uważać na temperaturę mleka by nie zniszczyć drożdży).

Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszone drożdże mieszać przez minutę z łyżką cukru, do rozpuszczenia składników. Dodać 1/3 ilości mleka oraz 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Jajko i żółtka zmiksować z resztą mleka. Połączyć z resztą mąki, pozostałym cukrem, rozczynem z drożdży oraz miękkim masłem.

Całość dokładnie wyrabiać przez ok. 15 minut, aż składniki dokładnie się połączą a ciasto będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścian misy lub rąk jeśli wyrabiamy ręcznie.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

Tak przygotowane ciasto możemy wykorzystać do zrobienia pysznych drożdżówek z serem, serem i owocami, lub samymi owocami.

Możemy je też zmienić w domowej roboty ciasto półfrancuskie.

Potrzebujemy do tego:

  • 150 mąki pszennej (do podsypywania ciasta)
  • 250 gram masła

Ciasto drożdżowe wałkujemy i nakładamy na nie warstwę masła, ciasto składamy i wałkujemy ponownie. Czynność powtarzamy aż do momentu wykorzystania masła. Po zakończeniu składania ciasta z masłem schładzamy je w lodówce przez około godzinę.

Dzień Dobry TVN/Beata Kartowicz

Galette z truskawkami z ciasta francuskiego

składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki grubego cukru
  • jajko
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy z niego krąg. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, a potem mieszamy.

Tak przygotowane truskawki układamy na cieście, zostawiając wolne brzegi, które zawijamy do środka, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Całość posypujemy grubym cukrem i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.

Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

Zobacz też:

Tarty i quiche dla głodomorów i wielbicieli słodkości. Przepisy Darii Ładochy

Kruche ciasto z truskawkami – przepisy

Ciasto musi wyrosnąć! Słodkie wypieki drożdżowe dla cierpliwych od Piotra Kucharskiego

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości