Ciasto francuskie z owocami i kremem serowo-budyniowym
Składniki:
- 1 budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 gram serka śmietankowego typu Philadelphia
- skórka otarta z jednej cytryny
- 250 g świeżych malin
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 łyżki masła
Ciasto francuskie zapiec w naczyniach ok 15 cm średnicy i ok. 10 cm głębokości przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni.
Budyń połączyć z serkiem i cukrem pudrem i skórką z cytryny. Krem nakładać do wypieczonego ciasta francuskiego i posypać malinami, na górę ułożyć kratkę z pasków ciasta francuskiego. Paski ciasta posmarować jajkiem lub rozpuszczonym masłem.
Całość piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu udekorowac cukrem pudrem, gałązkami mięty oraz malinami.
Dzień Dobry TVN/Beata Kartowicz
Quiche na cieście francuskim z rabarbarem, kozim serem, pieczonymi młodymi burakami i karmelizowaną czerwoną cebulą
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 młode łodygi rabarbaru
- 150 g koziego sera
- 150 g upieczonych młodych buraków
- 1 średnia czerwona cebula
- 10 g orzechów włoskich
- 50 g świeżej rukoli
- 6 jajek
- 100 g kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
- 150 ml słodkiej śmietanki
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła (DELMA MAŚLANY SMAK)
- 1 łyżeczka miodu
- gałązki świeżego tymianku
Masa jajeczna do quishe
Całe jajka ubić z kwaśną oraz słodką śmietanką, dodać sól i pieprz. Dodać listki świeżego tymianku
Ciasto francuskie zapiec w temp. 190 stopni na tortownicy przez 15 minut., zaplatając brzegi ciasta wysoko na tortownicy.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ok 1,5 – 2 cm. Delikatnie przesmażyć go na maśle.
Buraki obrać, pokroić na kostkę ok 1,5 cm, polać oliwą z oliwek i posolić i piec około godziny w tem. 200 stopni.
Cebulę pokroić w pióra, usmażyć na maśle, posolić. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę miodu.
Ser kozi pokroić w kawałki ok 2 cm
Na wypieczone ciasto francuskie wyłożyć wszystkie dodatki: rabarbar, buraki, cebulę oraz kozi ser. Całość zalać masą jajeczną. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 minut.
Na gotową quishe wyłożyć rukolę oraz orzechy włoskie.
Dzień Dobry TVN/Beata Kartowicz
Ciasto na drożdżówki – jak je zmienić w ciasto półfrancuskie w domu
Ciasto na drożdżówki
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki 190 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko + 2 żółtka
- 120 g cukru
- 70 g masła
Drożdże, jajka i masło wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do dużej miski. Mleko podgrzać (ma być letnie, ciepłe – musimy uważać na temperaturę mleka by nie zniszczyć drożdży).
Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszone drożdże mieszać przez minutę z łyżką cukru, do rozpuszczenia składników. Dodać 1/3 ilości mleka oraz 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka zmiksować z resztą mleka. Połączyć z resztą mąki, pozostałym cukrem, rozczynem z drożdży oraz miękkim masłem.
Całość dokładnie wyrabiać przez ok. 15 minut, aż składniki dokładnie się połączą a ciasto będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścian misy lub rąk jeśli wyrabiamy ręcznie.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
Tak przygotowane ciasto możemy wykorzystać do zrobienia pysznych drożdżówek z serem, serem i owocami, lub samymi owocami.
Możemy je też zmienić w domowej roboty ciasto półfrancuskie.
Potrzebujemy do tego:
- 150 mąki pszennej (do podsypywania ciasta)
- 250 gram masła
Ciasto drożdżowe wałkujemy i nakładamy na nie warstwę masła, ciasto składamy i wałkujemy ponownie. Czynność powtarzamy aż do momentu wykorzystania masła. Po zakończeniu składania ciasta z masłem schładzamy je w lodówce przez około godzinę.
Dzień Dobry TVN/Beata Kartowicz
Galette z truskawkami z ciasta francuskiego
składniki:
- płat ciasta francuskiego
- 300 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki grubego cukru
- jajko
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy z niego krąg. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, a potem mieszamy.
Tak przygotowane truskawki układamy na cieście, zostawiając wolne brzegi, które zawijamy do środka, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Całość posypujemy grubym cukrem i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
Zobacz też:
Tarty i quiche dla głodomorów i wielbicieli słodkości. Przepisy Darii Ładochy
Kruche ciasto z truskawkami – przepisy
Ciasto musi wyrosnąć! Słodkie wypieki drożdżowe dla cierpliwych od Piotra Kucharskiego
Autor: Luiza Bebłot