Kruche ciasto z truskawkami, które sprawdzi się o każdej porze roku. Sprawdź proste przepisy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Kruche ciasto nie należy do wykwintnych wypieków, ale w połączeniu z owocami smakuje naprawdę dobrze. Jednym z najlepszych dodatków są truskawki.

Kruche ciasto z truskawkami to wyjątkowo smaczny deser. Jest wiele propozycji przyrządzenia tego placka. Może być kruche ciasto z truskawkami i budyniem , galaretką, pianką z białek. Co istotne, każdy poradzi sobie z takim kulinarnym wyzwaniem. Poznaj najsmaczniejsze przepisy na ten wypiek.

Ciasto kruche z truskawkami i kruszonką

To placek, który nie tylko świetnie smakuje, ale również dobrze wygląda. Oto najlepszy przepis na kruche ciasto z truskawkami i kruszonką .

Składniki na kruche ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej,
    • 7 dag brązowego cukru,
      • ½ małej łyżeczki proszku do pieczenia,
        • 1 jajko,
          • 12 dag schłodzonego masła.

            Składniki na kruszonkę:

            • 15 dag mąki pszennej,
              • 10 dag masła,
                • 8 dag brązowego cukru,
                  • 3 łyżeczki cukru waniliowego.

                    Oprócz tego potrzeba:

                    • 3 małe łyżeczki konfitury z pomarańczy,
                      • 45 dag truskawek.

                        Owoce

                        Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
                        Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
                        Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
                        Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
                        Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
                        Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
                        Sok jabłkowy, nie tylko do picia
                        Sok jabłkowy, nie tylko do picia
                        Truskawkowe menu
                        Truskawkowe menu

                        Przygotowanie ciasta kruchego z truskawkami:

                        1. Blachę o wymiarach 21 x 25 centymetrów należy natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw jednak wyjąć dużą miskę i przesiać przez sitko mąkę pszenną. Dodać do niej proszek do pieczenia, brązowy cukier i pokrojone na drobne kawałki zimne masło. Całość rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać jajko i zagnieść jednolite ciasto. Rozłożyć je równomiernie na formie (można spróbować je wcześniej rozwałkować). Podziurkować ciasto widelcem i wstawić do lodówki na około 20 minut.
                          1. Gdy ciasto będzie się chłodzić, można przystąpić do przygotowania truskawek. Oczywiście najpierw należy je umyć i osuszyć, a następnie pokroić na połówki.
                            1. W następnej kolejności nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza i wstawić do niego ciasto. Powinno się wypiekać przez około 25 minut (aż zyska jasnożółtą barwę). W tym czasie można przystąpić do przygotowania kruszonki.
                              1. Aby przygotować kruszonkę, należy wsypać do miski mąkę pszenną, dodać cukier, cukier wanilinowy i pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło. Całość rozetrzeć palcami, by otrzymać efekt kruszonki.
                                1. Po upływie około 25 minut wyjąć ciasto z piekarnika, ale go nie wyłączać. Ciasto posmarować cienką warstwą konfitury z pomarańczy, a następnie rozłożyć na nim truskawki. Posypać ciasto kruszonką i wstawić ponownie do piekarnika. Ciasto powinno się piec przez około 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu, ciasto kruche z truskawkami posypać cukrem pudrem. Jak widać, przepis na kruche ciasto z truskawkami wcale nie jest trudny.

                                  Ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową

                                  Ciasto kruche z truskawkami i pianką to równie prosty, a jeszcze smaczniejszy sposób na udany deser. Dowiedz się, jak go przyrządzić.

                                  Składniki na ciasto:

                                  • 2 ½ szklanki mąki,
                                    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                      • 250 g margaryny,
                                        • 3 łyżki stołowe cukru pudru,
                                          • 5 żółtek.

                                            Składniki na piankę budyniową:

                                            • 5 białek,
                                              • 1 cukier waniliowy,
                                                • 1 szklanka cukru,
                                                  • 2 budynie waniliowe (mogą być także śmietankowe),
                                                    • ½ szklanki oleju.

                                                      Dodatkowo będziesz potrzebować:

                                                      • truskawki,
                                                        • cukier puder do posypania.

                                                          Przygotowanie:

                                                          1. Składniki na ciasto należy wyłożyć na stolnicę i zagnieść w jednolite ciasto. Później trzeba podzielić je na dwie części (⅔ i ⅓). Obie porcje zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na godzinę.
                                                            1. Po upływie godziny trzeba przygotować blachę, natłuścić ją i przykryć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć nad blachą na tarce o dużych oczkach. Ciasto należy lekko przyklepać i wyrównać, następnie piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się lekko złotawe. Wtedy można je wyjąć i zostawić do ostudzenia.
                                                              1. Teraz należy ubić białka na sztywno wraz ze szczyptą soli. Gdy będą ubite, trzeba powoli dodawać do nich cukier, cukier waniliowy i budynie waniliowe. Dopiero pod sam koniec, niezwykle powoli i ostrożnie (po ściance), wlać do całości olej. Pomieszać jeszcze chwilę. Gotową piankę wlać na upieczony wcześniej spód ciasta.
                                                                1. Truskawki umyć i dokładnie wysuszyć. Pokroić na połówki i ułóż na masie budyniowej, delikatnie je wciskając. Teraz przyszła pora na użycie drugiej części ciasta, które również należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Całość ponownie umieścić w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Kruche ciasto z truskawkami i pianką będzie gotowe, gdy jego wierzchnia warstwa zarumieni się. Teraz wystarczy pozostawić ciasto do wystudzenia. Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem. Smacznego!

                                                                  Wypróbuj inne nasze pomysły na ciasta z truskawkami:

                                                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Stephanie Nantel/Getty Images

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości