Czy szypułki z truskawek są jadalne? Sprawdź, co można z nich zrobić

Czy szypułki po truskawkach są jadalne? Sprawdź, co można z nich zrobić
Źródło: Dzień Dobry TVN
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Pomysł na truskawkowe risotto
Pomysł na truskawkowe risotto
Słodko i truskawkowo
Słodko i truskawkowo
Pomysł na truskawkowe risotto
Pomysł na truskawkowe risotto
Truskawki na stole - lato za rogiem
Truskawki na stole - lato za rogiem
Sezon na truskawki trwa, a ceny zaczynają być coraz bardziej przystępne. Większość z nas zjada tylko owoc odrzucając listki, które znajdują się na jego wierzchu - szypułkę. Co się stanie kiedy ją zjemy? Czy jest jadalna? Ba! Ma nawet wiele zastosowań. 

Czy szypułki truskawek są jadalne?

Jak już wspomnieliśmy, szypułki z truskawek są jadalne. Nie są niebezpieczne dla zdrowia czy trujące - można je bezpiecznie spożywać. W ten sposób będziemy generować mniej śmieci. Jednak nie każdy lubi specyficzne w smaku listki, które są nieco łykowate i twarde. Jeśli obieracie z nich owoce - jest dla nich świetne zastosowanie. Jakie?

Co zrobić z szypułek po truskawkach

Szypułki i liście, podobnie jak owoce, bogate są w witaminy i składniki mineralne. A to oznacza, że szkoda je wyrzucać. Jak je wykorzystać? Jeśli nie chcemy ich jeść z owocem, można je przemyć i dodać do sałatki. Dzięki czemu przemycimy nieco zdrowego chlorofilu do naszego układu pokarmowego.

Z liści i szypułek truskawek można także robić napary. Zarówno ze świeżych, jak i z suszonych. Takie napoje pomagają w łagodzeniu bóli gardła, stanów zapalnych jamy ustnej, ale także wspomagają leczenie anemii, kamicy żółciowe, szkorbutu, a także infekcji układu moczowego.

Z "resztek" po truskawkach można zrobić także... pesto! Wykonujemy je podobnie do klasycznego sosu, jednak zamiast liści bazylii, głównym składnikiem są listki i szypułki truskawek. Warto jednak najpierw je sparzyć, aby były nieco bardziej miękkie.

Truskawkowe szypułki świetnie się również nadadzą do owocowych i zielonych koktajli. Zwłaszcza do tych, w których używa się szpinaku i jarmużu - tam warto dodać pozostałe szypułki. Zmiksowane smakowo wtopią się w "otoczenie", a do tego nie będzie trzeba ich gryźć.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości