Truskawki nie tylko na słodko. Wypróbuj je w daniach obiadowych z kurczakiem i łososiem

Truskawki
George/Getty Images
W Polsce ruszył już sezon na truskawki i z radością będziemy się mogli nimi zajadać aż do jesieni. Jak jednak umiejętnie wkomponować te owoce w dania obiadowe, a nie tylko desery? Przychodzimy z pomocą! Oto najlepsze przepisy.

Sałatka z truskawkami i kurczakiem

Składni na sałatkę z truskawkami i kurczakiem:

  • około 250 g truskawek
    • mix sałat
      • 2 pojedyncze filety z kurczaka
        • 100 g sera feta
          • 2 łyżki oliwy extra vergine
            • 6 łyżek octu balsamicznego
              • 1 łyżka miodu
                • 1/2 cytryny

                  Sposób przygotowania sałatki z truskawkami i kurczakiem:

                  1. Sałatę rozkładamy na półmiski. Następnie filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, doprawiamy solą, pieprzem, polewamy 2 łyżkami oliwy i 4 łyżkami octu balsamicznego.
                    1. Mieszamy i odkładamy na około 15 minut.
                      1. Potem nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i stawiamy patelnię na ogień.
                        1. Wyjmujemy filety z marynaty (marynatę zachowujemy) i kładziemy na patelni.
                          1. Smażymy przez 2,5 minuty, przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie przez kolejne 2,5 minuty.
                            1. Przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
                              1. Na patelnię po kurczaku wlewamy sok z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego oraz miód.
                                1. Mieszamy, podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji i zlewamy do sosjerki, by później wykorzystać jako sos balsamiczny do sałatki.
                                  1. Na końcu wyjmujemy z piekarnika filety z kurczaka i czekamy ok. 1-2 minuty przed pokrojeniem.
                                    1. Na sałacie układamy połówki truskawek, fetę pokrojoną w kosteczkę oraz pokrojonego na kawałki kurczaka. Warto podawać z sosem balsamicznym.

                                      Chłodnik truskawkowy z awokado

                                      Składniki na chłodnik truskawkowy z awokado:

                                      • 1 kg truskawek
                                        • 3 ogórki
                                          • dojrzałe awokado
                                            • 5 łodyg selera naciowego
                                              • czerwona cebula
                                                • kilka listków mięty
                                                  • sok z cytryny
                                                    • kubek jogurtu naturalnego

                                                      Jak przygotować chłodnik truskawkowy z awokado:

                                                      1. Truskawki obieramy z szypułek.
                                                        1. Ogórki i awokado obieramy, kroimy.
                                                          1. Seler naciowy myjemy i kroimy.
                                                            1. Truskawki miksujemy z warzywami na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem.
                                                              1. Wstawiamy na 40 minut do lodówki.
                                                                1. Czerwoną cebulę obieramy, siekamy.
                                                                  1. Na końcu siekamy miętę, mieszamy z cebulą i skrapiamy sokiem z cytryny.
                                                                    1. Chłodnik podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posypujemy cebulą z miętą.

                                                                      Klasyczne i najprostsze danie z truskawek, czyli makaron z truskawkami i śmietaną

                                                                      Składniki na makaron z truskawkami i śmietaną:

                                                                      • świeże truskawki
                                                                        • makaron świderki lub tagliatelle
                                                                          • śmietana 12% lub jogurt grecki
                                                                            • cukier
                                                                              • listki mięty

                                                                                Sposób przygotowania makaronu z truskawkami i śmietaną:

                                                                                1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
                                                                                  1. Truskawki myjemy i czyścimy z szypułek, następnie kroimy na małe części i rozgniatamy widelcem.
                                                                                    1. Miksujemy je ze śmietaną i cukrem do smaku.
                                                                                      1. Mieszamy z makaronem.
                                                                                        1. Wierzch dekorujemy paroma listkami świeżej mięty.
                                                                                          1. Opcjonalnie można dodać również borówki, maliny i kawałki brzoskwini.

                                                                                            Łosoś zapiekany z truskawkami

                                                                                            Składniki na łososia zapiekanego z truskawkami:

                                                                                            • 400 g fileta z łososia
                                                                                              • 50 g żółtego sera
                                                                                                • 200 g truskawek
                                                                                                  • sól i pieprz

                                                                                                    Sposób przygotowania łososia zapiekanego z truskawkami:

                                                                                                    1. Filet z łososia myjemy, osuszamy i dzielimy na 4 części.
                                                                                                      1. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i lekko obsmażamy na patelni.
                                                                                                        1. Układamy rybę na natłuszczonej blasze piekarnika.
                                                                                                          1. Na wierzchu układamy truskawki pokrojone w plasterki i posypujemy startym na wiórki serem.
                                                                                                            1. Zapiekamy, aż ser się stopi.
                                                                                                              1. Podajemy z podpieczoną bagietką.

                                                                                                                Szparagi z awokado i dressingiem truskawkowym

                                                                                                                Składniki na szparagi z awokado i dressingiem truskawkowym:

                                                                                                                • 150 g truskawek
                                                                                                                  • pęczek zielonych szparagów
                                                                                                                    • 2 dojrzałe awokado (najlepiej odmiany hass)
                                                                                                                      • garść listków mięty
                                                                                                                        • 100-120 ml oliwy
                                                                                                                          • miód do smaku
                                                                                                                            • sól, pieprz
                                                                                                                              • 2 łyżki prażonych płatków migdałów

                                                                                                                                Jak przygotować szparagi z awokado i dressingiem truskawkowym:

                                                                                                                                1. W pierwszej kolejności z truskawek usuwamy szypułki.
                                                                                                                                  1. Owoce miksujemy z oliwą i 1/4 łyżeczki soli na jednolity, kremowy sos.
                                                                                                                                    1. Przyprawiamy do smaku miodem i świeżo mielonym pieprzem (dressing powinien być kwaskowo-słodki, lekko pikantny od dobrej wytrawnej oliwy).
                                                                                                                                      1. Szparagi czyścimy. Łamiemy łodygę tak, by odłamały się zdrewniałe końce.
                                                                                                                                        1. Szparagi wrzucamy na 2 minuty do osolonego wrzątku, a następnie od razu hartujemy w lodowatej wodzie.
                                                                                                                                          1. Suszymy, kroimy na kawałki, rozkładamy na talerzach.
                                                                                                                                            1. Z awokado usuwamy skórkę, kroimy na plasterki.
                                                                                                                                              1. Układamy obok szparagów, skrapiamy dressingiem truskawkowym, posypujemy miętą i płatkami migdałów.

                                                                                                                                                Sałatka ze szpinaku i truskawek

                                                                                                                                                Składniki na sałatkę ze szpinaku i truskawek:

                                                                                                                                                • 100 g migdałów
                                                                                                                                                  • 350 g szpinaku
                                                                                                                                                    • 400 g truskawek
                                                                                                                                                      • sos sałatkowy
                                                                                                                                                        • koper włoski
                                                                                                                                                          • sok z połowy cytryny
                                                                                                                                                            • sok z pomarańczy
                                                                                                                                                              • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                • 2 łyżki octu balsamicznego
                                                                                                                                                                  • 1 łyżeczka musztardy
                                                                                                                                                                    • Pieprz

                                                                                                                                                                      Jak przygotować sałatkę ze szpinaku i truskawek:

                                                                                                                                                                      1. Prażymy migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru.
                                                                                                                                                                        1. Kroimy w kostkę truskawki.
                                                                                                                                                                          1. Do salaterki wkładamy liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały.
                                                                                                                                                                            1. Bulwę kopru włoskiego kroimy w plastry.
                                                                                                                                                                              1. Przygotowujemy sos sałatkowy według przepisu na opakowaniu.
                                                                                                                                                                                1. Marynujemy w sosie koper włoski.
                                                                                                                                                                                  1. Następnie robimy sos do sałatki: mieszamy sok z cytryny i pomarańczy, dodajemy łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz.
                                                                                                                                                                                    1. Mieszamy wszystkie składniki. Sałatkę dekorujemy kawałkiem truskawki przed podaniem.

                                                                                                                                                                                      Ruszył wytęskniony sezon na truskawki. Dlaczego warto je jeść? Zobacz wideo:

                                                                                                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                                                                                                      Autor: Sabina Zięba

                                                                                                                                                                                      Źródło: Kwestia Smaku, Magazyn "Kuchnia", Garneczki.pl, Przepisy.pl

                                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości