Truskawki nie tylko na słodko. Wypróbuj je w daniach obiadowych z kurczakiem i łososiem

Truskawki
George/Getty Images
W Polsce ruszył już sezon na truskawki i z radością będziemy się mogli nimi zajadać aż do jesieni. Jak jednak umiejętnie wkomponować te owoce w dania obiadowe, a nie tylko desery? Przychodzimy z pomocą! Oto najlepsze przepisy.

Sałatka z truskawkami i kurczakiem

Składni na sałatkę z truskawkami i kurczakiem:

  • około 250 g truskawek
  • mix sałat
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania sałatki z truskawkami i kurczakiem:

  1. Sałatę rozkładamy na półmiski. Następnie filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, doprawiamy solą, pieprzem, polewamy 2 łyżkami oliwy i 4 łyżkami octu balsamicznego.
  2. Mieszamy i odkładamy na około 15 minut.
  3. Potem nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i stawiamy patelnię na ogień.
  4. Wyjmujemy filety z marynaty (marynatę zachowujemy) i kładziemy na patelni.
  5. Smażymy przez 2,5 minuty, przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie przez kolejne 2,5 minuty.
  6. Przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
  7. Na patelnię po kurczaku wlewamy sok z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego oraz miód.
  8. Mieszamy, podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji i zlewamy do sosjerki, by później wykorzystać jako sos balsamiczny do sałatki.
  9. Na końcu wyjmujemy z piekarnika filety z kurczaka i czekamy ok. 1-2 minuty przed pokrojeniem.
  10. Na sałacie układamy połówki truskawek, fetę pokrojoną w kosteczkę oraz pokrojonego na kawałki kurczaka. Warto podawać z sosem balsamicznym.

Chłodnik truskawkowy z awokado

Składniki na chłodnik truskawkowy z awokado:

  • 1 kg truskawek
  • 3 ogórki
  • dojrzałe awokado
  • 5 łodyg selera naciowego
  • czerwona cebula
  • kilka listków mięty
  • sok z cytryny
  • kubek jogurtu naturalnego

Jak przygotować chłodnik truskawkowy z awokado:

  1. Truskawki obieramy z szypułek.
  2. Ogórki i awokado obieramy, kroimy.
  3. Seler naciowy myjemy i kroimy.
  4. Truskawki miksujemy z warzywami na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Wstawiamy na 40 minut do lodówki.
  6. Czerwoną cebulę obieramy, siekamy.
  7. Na końcu siekamy miętę, mieszamy z cebulą i skrapiamy sokiem z cytryny.
  8. Chłodnik podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posypujemy cebulą z miętą.

Klasyczne i najprostsze danie z truskawek, czyli makaron z truskawkami i śmietaną

Składniki na makaron z truskawkami i śmietaną:

  • świeże truskawki
  • makaron świderki lub tagliatelle
  • śmietana 12% lub jogurt grecki
  • cukier
  • listki mięty

Sposób przygotowania makaronu z truskawkami i śmietaną:

  1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
  2. Truskawki myjemy i czyścimy z szypułek, następnie kroimy na małe części i rozgniatamy widelcem.
  3. Miksujemy je ze śmietaną i cukrem do smaku.
  4. Mieszamy z makaronem.
  5. Wierzch dekorujemy paroma listkami świeżej mięty.
  6. Opcjonalnie można dodać również borówki, maliny i kawałki brzoskwini.

Łosoś zapiekany z truskawkami

Składniki na łososia zapiekanego z truskawkami:

  • 400 g fileta z łososia
  • 50 g żółtego sera
  • 200 g truskawek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania łososia zapiekanego z truskawkami:

  1. Filet z łososia myjemy, osuszamy i dzielimy na 4 części.
  2. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i lekko obsmażamy na patelni.
  3. Układamy rybę na natłuszczonej blasze piekarnika.
  4. Na wierzchu układamy truskawki pokrojone w plasterki i posypujemy startym na wiórki serem.
  5. Zapiekamy, aż ser się stopi.
  6. Podajemy z podpieczoną bagietką.

Szparagi z awokado i dressingiem truskawkowym

Składniki na szparagi z awokado i dressingiem truskawkowym:

  • 150 g truskawek
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 dojrzałe awokado (najlepiej odmiany hass)
  • garść listków mięty
  • 100-120 ml oliwy
  • miód do smaku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałów

Jak przygotować szparagi z awokado i dressingiem truskawkowym:

  1. W pierwszej kolejności z truskawek usuwamy szypułki.
  2. Owoce miksujemy z oliwą i 1/4 łyżeczki soli na jednolity, kremowy sos.
  3. Przyprawiamy do smaku miodem i świeżo mielonym pieprzem (dressing powinien być kwaskowo-słodki, lekko pikantny od dobrej wytrawnej oliwy).
  4. Szparagi czyścimy. Łamiemy łodygę tak, by odłamały się zdrewniałe końce.
  5. Szparagi wrzucamy na 2 minuty do osolonego wrzątku, a następnie od razu hartujemy w lodowatej wodzie.
  6. Suszymy, kroimy na kawałki, rozkładamy na talerzach.
  7. Z awokado usuwamy skórkę, kroimy na plasterki.
  8. Układamy obok szparagów, skrapiamy dressingiem truskawkowym, posypujemy miętą i płatkami migdałów.

Sałatka ze szpinaku i truskawek

Składniki na sałatkę ze szpinaku i truskawek:

  • 100 g migdałów
  • 350 g szpinaku
  • 400 g truskawek
  • sos sałatkowy
  • koper włoski
  • sok z połowy cytryny
  • sok z pomarańczy
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Pieprz

Jak przygotować sałatkę ze szpinaku i truskawek:

  1. Prażymy migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru.
  2. Kroimy w kostkę truskawki.
  3. Do salaterki wkładamy liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały.
  4. Bulwę kopru włoskiego kroimy w plastry.
  5. Przygotowujemy sos sałatkowy według przepisu na opakowaniu.
  6. Marynujemy w sosie koper włoski.
  7. Następnie robimy sos do sałatki: mieszamy sok z cytryny i pomarańczy, dodajemy łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz.
  8. Mieszamy wszystkie składniki. Sałatkę dekorujemy kawałkiem truskawki przed podaniem.

Ruszył wytęskniony sezon na truskawki. Dlaczego warto je jeść? Zobacz wideo:

Zobacz też:

Autor: Sabina Zięba

Źródło: Kwestia Smaku, Magazyn "Kuchnia", Garneczki.pl, Przepisy.pl

podziel się:

Pozostałe wiadomości