Sałatka z truskawkami i kurczakiem
Składni na sałatkę z truskawkami i kurczakiem:
- około 250 g truskawek
- mix sałat
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 100 g sera feta
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 cytryny
Sposób przygotowania sałatki z truskawkami i kurczakiem:
- Sałatę rozkładamy na półmiski. Następnie filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, doprawiamy solą, pieprzem, polewamy 2 łyżkami oliwy i 4 łyżkami octu balsamicznego.
- Mieszamy i odkładamy na około 15 minut.
- Potem nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i stawiamy patelnię na ogień.
- Wyjmujemy filety z marynaty (marynatę zachowujemy) i kładziemy na patelni.
- Smażymy przez 2,5 minuty, przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie przez kolejne 2,5 minuty.
- Przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
- Na patelnię po kurczaku wlewamy sok z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego oraz miód.
- Mieszamy, podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji i zlewamy do sosjerki, by później wykorzystać jako sos balsamiczny do sałatki.
- Na końcu wyjmujemy z piekarnika filety z kurczaka i czekamy ok. 1-2 minuty przed pokrojeniem.
- Na sałacie układamy połówki truskawek, fetę pokrojoną w kosteczkę oraz pokrojonego na kawałki kurczaka. Warto podawać z sosem balsamicznym.
Chłodnik truskawkowy z awokado
Składniki na chłodnik truskawkowy z awokado:
- 1 kg truskawek
- 3 ogórki
- dojrzałe awokado
- 5 łodyg selera naciowego
- czerwona cebula
- kilka listków mięty
- sok z cytryny
- kubek jogurtu naturalnego
Jak przygotować chłodnik truskawkowy z awokado:
- Truskawki obieramy z szypułek.
- Ogórki i awokado obieramy, kroimy.
- Seler naciowy myjemy i kroimy.
- Truskawki miksujemy z warzywami na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Wstawiamy na 40 minut do lodówki.
- Czerwoną cebulę obieramy, siekamy.
- Na końcu siekamy miętę, mieszamy z cebulą i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Chłodnik podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posypujemy cebulą z miętą.
Klasyczne i najprostsze danie z truskawek, czyli makaron z truskawkami i śmietaną
Składniki na makaron z truskawkami i śmietaną:
- świeże truskawki
- makaron świderki lub tagliatelle
- śmietana 12% lub jogurt grecki
- cukier
- listki mięty
Sposób przygotowania makaronu z truskawkami i śmietaną:
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
- Truskawki myjemy i czyścimy z szypułek, następnie kroimy na małe części i rozgniatamy widelcem.
- Miksujemy je ze śmietaną i cukrem do smaku.
- Mieszamy z makaronem.
- Wierzch dekorujemy paroma listkami świeżej mięty.
- Opcjonalnie można dodać również borówki, maliny i kawałki brzoskwini.
Łosoś zapiekany z truskawkami
Składniki na łososia zapiekanego z truskawkami:
- 400 g fileta z łososia
- 50 g żółtego sera
- 200 g truskawek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania łososia zapiekanego z truskawkami:
- Filet z łososia myjemy, osuszamy i dzielimy na 4 części.
- Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i lekko obsmażamy na patelni.
- Układamy rybę na natłuszczonej blasze piekarnika.
- Na wierzchu układamy truskawki pokrojone w plasterki i posypujemy startym na wiórki serem.
- Zapiekamy, aż ser się stopi.
- Podajemy z podpieczoną bagietką.
Szparagi z awokado i dressingiem truskawkowym
Składniki na szparagi z awokado i dressingiem truskawkowym:
- 150 g truskawek
- pęczek zielonych szparagów
- 2 dojrzałe awokado (najlepiej odmiany hass)
- garść listków mięty
- 100-120 ml oliwy
- miód do smaku
- sól, pieprz
- 2 łyżki prażonych płatków migdałów
Jak przygotować szparagi z awokado i dressingiem truskawkowym:
- W pierwszej kolejności z truskawek usuwamy szypułki.
- Owoce miksujemy z oliwą i 1/4 łyżeczki soli na jednolity, kremowy sos.
- Przyprawiamy do smaku miodem i świeżo mielonym pieprzem (dressing powinien być kwaskowo-słodki, lekko pikantny od dobrej wytrawnej oliwy).
- Szparagi czyścimy. Łamiemy łodygę tak, by odłamały się zdrewniałe końce.
- Szparagi wrzucamy na 2 minuty do osolonego wrzątku, a następnie od razu hartujemy w lodowatej wodzie.
- Suszymy, kroimy na kawałki, rozkładamy na talerzach.
- Z awokado usuwamy skórkę, kroimy na plasterki.
- Układamy obok szparagów, skrapiamy dressingiem truskawkowym, posypujemy miętą i płatkami migdałów.
Sałatka ze szpinaku i truskawek
Składniki na sałatkę ze szpinaku i truskawek:
- 100 g migdałów
- 350 g szpinaku
- 400 g truskawek
- sos sałatkowy
- koper włoski
- sok z połowy cytryny
- sok z pomarańczy
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- Pieprz
Jak przygotować sałatkę ze szpinaku i truskawek:
- Prażymy migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru.
- Kroimy w kostkę truskawki.
- Do salaterki wkładamy liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały.
- Bulwę kopru włoskiego kroimy w plastry.
- Przygotowujemy sos sałatkowy według przepisu na opakowaniu.
- Marynujemy w sosie koper włoski.
- Następnie robimy sos do sałatki: mieszamy sok z cytryny i pomarańczy, dodajemy łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz.
- Mieszamy wszystkie składniki. Sałatkę dekorujemy kawałkiem truskawki przed podaniem.
Ruszył wytęskniony sezon na truskawki. Dlaczego warto je jeść? Zobacz wideo:
Zobacz też:
- Martyna Wojciechowska usłyszała, że nie może mieć dzieci. "Nauczyłam się żyć z tą myślą" Ciąża ją zaskoczyła
- Rockowy styl Beaty Kozidrak. Poprzez ubrania gwiazda podkreśla swoją osobowość
- Magda Lamparska wspomina swoje stylizacje z czerwonego dywanu. "To nie tylko ubrania, a przede wszystkim podkreślenie charakteru"
Autor: Sabina Zięba
Źródło: Kwestia Smaku, Magazyn "Kuchnia", Garneczki.pl, Przepisy.pl
podziel się: