Nie wyrzucaj szypułek od truskawek. Naukowcy wyjaśniają dlaczego

Truskawki
Nie wyrzucaj szypułek truskawek. Sprawdź dlaczego
Źródło: Aleksandr Zubkov/GettyImages
Czy wyrzucasz szypułki truskawek do kosza? Naukowcy z SGGW i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego udowadniają, że te pozornie niepotrzebne części owoców kryją w sobie cenne składniki odżywcze i mogą zyskać drugie życie - nie tylko w kuchni, ale i w przemyśle spożywczym. Jakie substancje się w nich kryją? Do czego można je wykorzystać?
Kluczowe fakty:
  • Badania wykazały, że szypułki truskawek zawierają m.in. błonnik, witaminy C i E, polifenole, luteinę, beta-karoten oraz kwasy omega-3.
  • Szypułki mają właściwości przeciwutleniające i wspierające zdrowie oczu, a ich spożywanie wpisuje się w ideę zero waste.
  • Naukowcy widzą potencjał wykorzystania szypułek jako dodatków do żywności i składników nowych produktów spożywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_0250520_Owoce_napisy
Truskawki, maliny, borówki - sezonowe witaminy (napisy)
Źródło: Dzień Dobry TVN

Na SGGW przebadano szypułki truskawek. Jakie substancje w nich znaleziono?

Biuro prasowe SGGW wskazało, że choć sezon na truskawki trwa krótko, ich wartości odżywcze - również te ukryte w szypułkach - zasługują na uwagę przez cały rok. W ramach współpracy SGGW i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego zbadano skład chemiczny i właściwości bioaktywne szypułek. Wyniki pokazały, że te często wyrzucane części owoców są bogate w błonnik, witaminy C i E, polifenole (m.in. kwas elagowy i rutynę), nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz przeciwutleniacze, takie jak luteina i beta-karoten, wspierające wzrok i chroniące siatkówkę oka.

Doktorant SGGW, Radosław Bogusz, podkreślił w rozmowie z PAP, że wykorzystanie szypułek to nie tylko sposób na zdrowie, ale i działanie zgodne z ideą zero waste. Można je dodawać do koktajli, pesto, suszyć na napary lub łączyć z innymi ziołami w kuchni.

- W przyszłości widzę również ich szersze zastosowanie w branży spożywczej - jako ekstrakty lub pojedyncze składniki wyodrębniane z tej niedocenianej części rośliny. Mogą one być używane zarówno w codziennej diecie, jak i w nowych produktach spożywczych - zaznaczył naukowiec.

Truskawki - polski superfood pełen witamin i składników odżywczych

Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców jagodowych na świecie, bogate w witaminę C, polifenole, flawonoidy oraz minerały, takie jak żelazo, fosfor, potas i wapń. Jak podkreśla rozmówca PAP, pod względem zawartości żelaza i fosforu truskawki przewyższają inne owoce, a w witaminie C ustępują jedynie czarnej porzeczce.

Ponadto wykazują liczne właściwości prozdrowotne - działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, wspierają odporność i układ krążenia, a także chronią przed zakrzepami. Zawarte w nich polifenole (np. kwas elagowy, kwercetyna, kemferol) mają silne działanie antyoksydacyjne, co pomaga spowolnić starzenie, wspiera pamięć i zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 oraz chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson.

Dodatkowo truskawki dostarczają błonnika i niewielkich ilości kwasów omega-3 i omega-6, wspomagających pracę jelit i mózgu. Polska, mimo spadku zbiorów w 2024 roku, pozostaje jednym z czołowych producentów truskawek w Europie - zaraz po Hiszpanii.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości