Dalsza część tekstu pod wideo:
Wiosenne truskawki szkodliwe dla zdrowia?
Anna Krasucka - jak czytamy na jej profilu - od 17 lat zajmuje się dietetyką leczniczą. W mediach społecznościowych promuje zdrowy styl życia, edukuje, ale - jak zaznacza - bez porad medycznych. Ostatnio post poświęciła truskawkom wiosennym.
- Truskawki wiosną? Uważaj, co wkładasz do ust… Pierwsze truskawki pojawiają się na straganach już wczesną wiosną. Kuszą wyglądem, pachną dzieciństwem. Ale zanim po nie sięgniesz – warto zadać sobie jedno pytanie: Czy to natura, czy chemia? - napisała autorka webinarów o zdrowiu.
Jak dodała, "wiosenne truskawki niemal zawsze pochodzą z upraw szklarniowych, przyspieszanych sztucznie – a to oznacza duże ilości pestycydów, nawozów i substancji konserwujących, które mają pomóc owocom przetrwać... ale twojemu organizmowi już niekoniecznie. I choć wyglądają jak zdrowie, w rzeczywistości mogą być źródłem poważnych problemów zdrowotnych".
Anna Krasucka ostrzega przed jedzeniem truskawek wiosną
W dalszej części postu Anna Krasucka napisała, co może się wydarzyć po zjedzeniu takich owoców:
- wysypka – często mylona z alergią, a to reakcja na toksyny,
- bóle brzucha, wzdęcia, gazy – bo jelita próbują bronić się przed obcymi substancjami,
- atak odporności – organizm rozpoznaje chemię jako zagrożenie,
- osłabienie, senność – efekt pracy przeciążonej wątroby,
- drażliwość, mgła umysłowa – toksyny wpływają na układ nerwowy,
- uczulenia krzyżowe – organizm reaguje potem na inne owoce.
- To nie są truskawki twojego dzieciństwa. To bomba chemiczna zamknięta w czerwonej skórce - podkreśliła autorka postu. Radziła, by poczekać na sezon, który zacznie się w czerwcu, wybierać owoce od zaufanego rolnika i zawsze dokładnie je myć.
Zobacz także:
- Białe truskawki są pyszne. Dlaczego ich nie jemy? "Mózg robi nas w jajo"
- Jak rozpoznać polskie truskawki? Oto trzy sposoby na to, jak odróżnić je od importowanych
- Ranking najlepszych owoców na świecie. Na drugim miejscu ten z Polski
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: instagram.com/anna.krasucka.piecsmakow
Źródło zdjęcia głównego: Jekaterina Gonczarowa/Getty Images