Mentorka zdrowia ostrzega przed wiosennymi truskawkami: "To bomba chemiczna"

Truskawki
Uważaj na te owoce. "To bomba chemiczna"
Źródło: Jekaterina Gonczarowa/Getty Images
Anna Krasucka - mentorka zdrowia i dietetyk leczniczy medycyny chińskiej - opublikowała w mediach społecznościowych post o wiosennych truskawkach. - To bomba chemiczna zamknięta w czerwonej skórce - ostrzegła autorka. Sprawdź, co może się wydarzyć po zjedzeniu tych owoców.

Dalsza część tekstu pod wideo:

Kornelia Westergaard
Jak skutecznie umyć owoce, by pozbyć się zanieczyszczeń?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wiosenne truskawki szkodliwe dla zdrowia?

Anna Krasucka - jak czytamy na jej profilu - od 17 lat zajmuje się dietetyką leczniczą. W mediach społecznościowych promuje zdrowy styl życia, edukuje, ale - jak zaznacza - bez porad medycznych. Ostatnio post poświęciła truskawkom wiosennym.

- Truskawki wiosną? Uważaj, co wkładasz do ust… Pierwsze truskawki pojawiają się na straganach już wczesną wiosną. Kuszą wyglądem, pachną dzieciństwem. Ale zanim po nie sięgniesz – warto zadać sobie jedno pytanie: Czy to natura, czy chemia? - napisała autorka webinarów o zdrowiu.

Jak dodała, "wiosenne truskawki niemal zawsze pochodzą z upraw szklarniowych, przyspieszanych sztucznie – a to oznacza duże ilości pestycydów, nawozów i substancji konserwujących, które mają pomóc owocom przetrwać... ale twojemu organizmowi już niekoniecznie. I choć wyglądają jak zdrowie, w rzeczywistości mogą być źródłem poważnych problemów zdrowotnych".

Anna Krasucka ostrzega przed jedzeniem truskawek wiosną

W dalszej części postu Anna Krasucka napisała, co może się wydarzyć po zjedzeniu takich owoców:

  • wysypka – często mylona z alergią, a to reakcja na toksyny,
  • bóle brzucha, wzdęcia, gazy – bo jelita próbują bronić się przed obcymi substancjami,
  • atak odporności – organizm rozpoznaje chemię jako zagrożenie,
  • osłabienie, senność – efekt pracy przeciążonej wątroby,
  • drażliwość, mgła umysłowa – toksyny wpływają na układ nerwowy,
  • uczulenia krzyżowe – organizm reaguje potem na inne owoce.

- To nie są truskawki twojego dzieciństwa. To bomba chemiczna zamknięta w czerwonej skórce - podkreśliła autorka postu. Radziła, by poczekać na sezon, który zacznie się w czerwcu, wybierać owoce od zaufanego rolnika i zawsze dokładnie je myć.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości