"Czysta piętnastka" 2023. Które warzywa i owoce mają najmniej pestycydów?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
"Czystą piętnastkę", czyli zestawienia najmniej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców w USA, opublikowała organizacja Environmental Working Group (EWG). Jak te badania przekładają się na sytuację w Polsce?

"Czysta piętnastka" warzyw i owoców

Każdego roku organizacja non-profit Environmental Working Group (EWG) wykonuje raport dotyczący zanieczyszczeń owoców i warzyw. Do sporządzenia rankingu wykorzystuje dane amerykańskiego Departamentu Rolnictwa. W ten sposób powstaje lista najbrudniejszych i najczystszych produktów, które miliony ludzi spożywa każdego dnia.

W tym roku do grupy produktów najczystszych zaliczono aż piętnaście różnych warzyw i owoców, a także grzyby. Najmniej zanieczyszczone pestycydami są: awokado, kukurydza cukrowa, ananas, cebula, papaja, groszek cukrowy (mrożony), szparagi, melon miodowy, kiwi oraz kapusta. Na ostatnich miejscach w rankingu najlepszych produktów znalazły się grzyby, mango, bataty, arbuz i marchewka.

Owoce i warzywa w Polsce

Wiele osób zadaje sobie teraz pytanie, jakie owoce najbezpieczniejsze są w Polsce. Tu nie mamy większych zastrzeżeń, bowiem żywności dostępna w Unii Europejskiej podlega innym, zazwyczaj bardziej restrykcyjnym standardom.

- Normy w Europie są bardziej restrykcyjne. W porównaniu z rynkiem amerykańskim, w Europie liczba środków i substancji czynnych, których można używać, jest ograniczona. W Stanach Zjednoczonych panuje w tym zakresie większa dowolność - podkreśla w rozmowie z TVN24 dr inż. Marta Czaplicka, adiunkt Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Co więcej, produkty, które przekraczają normy w Europie, nie zostaną nawet dopuszczone do sprzedaży. Takie owoce i warzywa przekazywane są na kompostownik. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że samo wykrycie pozostałości pestycydów na produktach spożywczych nie jest niczym alarmującym.

Według dr inż. Marty Czaplickiej mogą być to "śladowe ilości, które są zupełnie neutralne dla zdrowia". Jak zauważyła, badania przeprowadzone przez EWG mogą "być niemiarodajne", gdyż nie wszystkie produkty są badane w równym stopniu. Oznacza to, że wykrycie wzrostu ilości pestycydów w danym produkcie może oznaczać jedynie, że akurat on był w danym roku dokładniej badany.

- Zestawienia te mają o tyle szkodliwe działanie, że po ich przeczytaniu konsumenci mogą przestać sięgać po pewne produkty, takie jak warzywa i owoce – zaznacza specjalistka cytowana przez tvn24.pl.

Więcej znajdziesz na stronie tvn24.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

Źródło: tvn24.pl

Źródło zdjęcia głównego: Alexander Palm / EyeEm/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana