Dereń – najzdrowszy owoc świata
Za jeden z najzdrowszych owoców świat uznano dereń. Jadalny owoc uprawiany jest od 200 lat, jednak nie każdy słyszał o jego istnieniu. Co więcej, krwistoczerwony owoc zdobi wiele polskich ogrodów, co oznacza, że jest na wyciągnięcie ręki. Zamiast wiec przebierać w sklepach egzotyczne produkty, które transportowane są przez pół świata, warto docenić to, co mamy na miejscu.
Dereń bowiem ma nie tylko mało kalorii, ale także mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych. W 70 procentach pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ponadto zawiera witaminę E, polifenole, błonnik, luteinę, żelazo, wapń, fosfor, mangan i miedź. Regularne jedzenie derenia pozytywnie wpływa na kondycje skóry oraz układ trawienny. Ze względu na dużą zawartości witaminy C sprawdzi się także przy infekcjach i przeziębieniach. Poradzi sobie również z anemią oraz stanami zapalnymi. Można go również podawać przy problemach trawiennych i biegunce.
Dereń – jak smakuje?
Owoce derenia to małe kulki koloru czerwonego, bordowego oraz żółtopomarańczowego. Niestety w smaku są nieco cierpkie, zatem nie każdemu mogą przypaść do gustu. Wiele jednak zależy od tego, z czym je połączymy.
Owoc idealnie sprawdza się do przetworów tj. dżemy, marmolady, kompoty czy sosy. Co więcej, pasuje zarówno do deserów, jak i wytrawnych, mięsnych potraw. Po przemrożeniu można je jeść także na surowo.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Domowy syrop z rabarbaru. Idealny jako dodatek do napoi i deserów. Jak go zrobić?
- Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką według przepisu Darii Ładochy
- Co jemy w czerwcu? Jakie sezonowe warzywa i owoce są najpyszniejsze właśnie teraz?
Autor: Nastazja Bloch
Źródło: abczdrowie.pl
Źródło zdjęcia głównego: SimpleImages/GettyImages