Najzdrowszy owoc świata rośnie w wielu polskich ogrodach. Ma cenne właściwości i mało kalorii

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
W sezonie letnim matka natura rozpieszcza nas smakiem różnorodnych owoców. Truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie, jagody, czy egzotyczne melony i ananasy. Wybór jest naprawdę duży. Który z przysmaków jest najzdrowszy? Ta odpowiedź może was zdziwić. Jak się okazuje, najwięcej korzystnych właściwości ma mały, niepozorny owoc, który, choć rośnie w Polsce, wciąż jest mało znany.

Dereń – najzdrowszy owoc świata

Za jeden z najzdrowszych owoców świat uznano dereń. Jadalny owoc uprawiany jest od 200 lat, jednak nie każdy słyszał o jego istnieniu. Co więcej, krwistoczerwony owoc zdobi wiele polskich ogrodów, co oznacza, że jest na wyciągnięcie ręki. Zamiast wiec przebierać w sklepach egzotyczne produkty, które transportowane są przez pół świata, warto docenić to, co mamy na miejscu.

Dereń bowiem ma nie tylko mało kalorii, ale także mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych. W 70 procentach pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ponadto zawiera witaminę E, polifenole, błonnik, luteinę, żelazo, wapń, fosfor, mangan i miedź. Regularne jedzenie derenia pozytywnie wpływa na kondycje skóry oraz układ trawienny. Ze względu na dużą zawartości witaminy C sprawdzi się także przy infekcjach i przeziębieniach. Poradzi sobie również z anemią oraz stanami zapalnymi. Można go również podawać przy problemach trawiennych i biegunce.

Dereń – jak smakuje?

Owoce derenia to małe kulki koloru czerwonego, bordowego oraz żółtopomarańczowego. Niestety w smaku są nieco cierpkie, zatem nie każdemu mogą przypaść do gustu. Wiele jednak zależy od tego, z czym je połączymy.  

Owoc idealnie sprawdza się do przetworów tj. dżemy, marmolady, kompoty czy sosy. Co więcej, pasuje zarówno do deserów, jak i wytrawnych, mięsnych potraw. Po przemrożeniu można je jeść także na surowo.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

Źródło: abczdrowie.pl

Źródło zdjęcia głównego: SimpleImages/GettyImages

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana