Czerwiec to sezon nie tylko na truskawki i szparagi. Są jednak dostępne wyjątkowo krótko, więc warto jeść ich jak najwięcej, zwłaszcza teraz - gdy mają najwięcej wartości i smaku. Inne warzywa i owoce sezonowe również pojawiają się lub oferują najwięcej właśnie w czerwcu, ale są dostępne też w kolejnych miesiącach. Sprawdź, jakie owoce i warzywa sezonowe są aktualnie najpyszniejsze i przepisy na potrawy, które można z nich przygotować.
Sezonowe warzywa w czerwcu
Niektóre z wymienionych na sezonowej liście warzyw i owoców pojawiły się w sklepach i na talerzach już w maju. Znalazły się tu ponownie dlatego, że właśnie teraz smakują najlepiej i mają najwięcej korzystnych dla zdrowia właściwości lub ich sezon właśnie niebawem końca.
Sezon na kalarepę – w pierwszej połowie czerwca
Dostępna jest przez niemal cały rok, ale to w sezonie wiosenno-letnim ma w sobie najwięcej świeżości i właściwości prozdrowotnych. Ma niewiele kalorii, ale sporo witamin i błonnika. Wspiera pracę układu nerwowego i pomaga zapobiec nowotworom.
Sezon na młodą marchew – pod koniec czerwca
Marchew to bogate źródło karotenoidów - związków, które z jednej strony odpowiadają za pomarańczowy kolor marchewki, z drugiej natomiast pełnią funkcję przeciwutleniacza. Jest przede wszystkim źródłem karotenów, zwłaszcza beta-karotenu, z którego organizm człowieka wytwarza witaminę A.
Sezon na młody kalafior – pod koniec czerwca
Substancje znajdujące się w kalafiorze mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz bardzo niski indeks glikemiczny. Kalafior należy do grupy roślin o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. Spożywanie kalafiora może zmniejszyć ryzyko pojawienia się agresywnego raka prostaty.
Sezon na brokuł młody – pod koniec czerwca
Jedną z cennych brokułowych substancji odżywczych jest kaempferol z grupy flawonoidów, który działa przeciwzapalnie i zapobiega występowaniu alergii. Brokuły są bogate również w witaminy K i A, które pomagające organizmowi wchłaniać witaminę D. Witamina A, nazywana też witaminą młodości, ma wpływ na spowalnianie procesu starzenia i wzmacnia kości.
Sezon na botwinkę – pod koniec czerwca
Młode liście i korzenie buraka ćwikłowego są niezwykle bogate w żelazo, wapń i wiele witamin. Botwinka ma właściwości odkwaszające, a jej liście zawierają substancje o działaniu zbliżonym do estrogenów - co powoduje wygładzanie skóry. Poza tym koi nerwy i pobudza apetyt.
Sezon na młodą kapustę: biała i inne – pod koniec czerwca
Kapusta jest warzywem niskokalorycznym o dużej zawartości witamin i minerałów. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i krwionośny. Najbardziej wartościowa jest kapusta spożywana na surowo oraz kiszona. Daje uczucie sytości, nie powodując przy tym skoków poziomu cukru.
Sezon na młody szpinak
Młody szpinak jest czymś zupełnie innym od tego w sklepie, który jest dostępny przez cały rok. Jego liście posiadają właściwości antynowotworowe oraz chronią przed miażdżycą. Wynika to m.in z wysokiej zawartości beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny, czyli przeciwutleniaczy. Szpinak to także skarbnica żelaza, bardzo polecana wegetarianom i anemikom.
Sezon na szczaw
Listki szczawiu, szczególnie te młode, zawierają ogrom witaminy C, potasu i żelaza. Mają działanie przeciwutleniające i opóźniające starzenie się organizmu. Ekstrakt ze szczawiu łagodzi kaszel i katar, pobudza trawienie, działa moczopędnie i krwiotwórczo. Pobudza też apetyt u małych niejadków. Jest nasycony garbnikami, które nadają mu kwaśny smak i możliwość wsparcia układu trawiennego, również w takich sytuacjach jak biegunka.
Wszelkie sałaty
Sałata i jej różne odmiany to warzywo bogate przede wszystkim w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Sałata jest źródłem witamin z grupy B, E i C, żelaza, potasu i magnezu.
Bób w czerwcu
Choć pojawia się w maju, to w czerwcu jest najlepszy. Jak każda roślina strączkowa, jest doskonałym źródłem białka. W dodatku jest bogaty w błonnik, wartościowe tłuszcze i węglowodany. Wspiera pracę układu nerwowego, wspomaga odchudzanie i obniża poziom cukru we krwi.
Szparagi – koniec sezonu
Szparagi, warzywa o najkrótszym sezonie to doskonałe źródło witamin i minerałów, takich jak witamina K, C, E, potas, magnez i fosfor. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego są polecane kobietom w ciąży. Zawierają sporo błonnika, co wspiera układ trawienny - poprawia pracę jelit. Posiadają również właściwości antynowotworowe i spowalniające procesy starzenia się skóry. Poza tym szparagi zjedzone przed spożyciem alkoholu - zmniejszają kaca.
Sezon na rabarbar: kwiecień - czerwiec
To niskokaloryczne warzywo, które polecane jest osobom na diecie. Zawiera sporo potasu, sodu, magnezu, żelaza, beta-karotenu, fosforu oraz witaminy C. Najlepiej spożywać do w formie przetworzonej. Po podgrzaniu uwalnia polifenole - substancje o działaniu antynowotworowym.
Sezonowe owoce w czerwcu
Sezon na truskawki – koniec maja/pierwsza połowa czerwca
Mają więcej witaminy C niż cytrusy, a także wiele innych witamin, w tym z grupy B. Pomagają odkwasić organizm i chronić przed anemią. Wspierają działanie układu nerwowego oraz pokarmowego, wzmacniają kości i mięśnie - ze względu na zawartość wapnia i fosforu. Są bardzo zalecane przy schorzeniach wątroby, nerek, podagrze czy kamieniach moczowych.
Sezon na czereśnie – po drugiej połowie czerwca
Co prawda na rynku są już dostępne czereśnie od maja, ale nadal nie są to te, które wyrosły w polskich sadach. Zawarte w czereśniach witaminy, minerały i przeciwutleniacze mają pozytywny wpływ na zdrowie. Korzystnie wpływają na stawy i tarczycę. Poprawiają także kondycję skóry, spowalniając pojawianie się oznak starzenia.
Sezon na agrest
Jest bogaty w witaminy A, C, E oraz te z grupy B, oraz w magnez, wapń, potas, fosfor i wiele innych minerałów. Wspiera układ odpornościowy, moczowy, wzrok i usprawnia pracę wątroby. Posiada również właściwości przeciwzapalne - wywar z agrestu można stosować m.in. do płukania jamy ustnej. Agrest poprawia przemianę materii i w ten sposób wspiera odchudzanie.
Sezon na porzeczki – od połowy czerwca
Najwięcej wartości ze wszystkich porzeczek mają porzeczki czarne. Są bogate w przeciwutleniacze, antocyjany, polifenole, witaminę C i kwas gamma-linolenowy (GLA). Lekki kwaskowy posmak porzeczek doskonale przełamuje inne smaki w ciastach, sokach, koktajlach czy dżemach i przetworach. Czarna porzeczka wzmacnia m.in. układ odpornościowy.
Sezon na jagody
Jagody są traktowane jako lekarstwo na wiele chorób od wieków. Leczono nimi m.in. tyfus, polio czy gronkowca. Dziś zaleca się je w leczeniu glist i owsików u dzieci. Mają właściwości uspokajające i przeciwbólowe, a także regulują poziom cholesterolu. Stabilizują również poziom cukru, dzięki czemu są nazywane roślinną insuliną.
Źródło zdjęcia głównego: istetiana/Getty Images