Przepisy kulinarne

Sałatka z pomidorami i czarną porzeczką. Fenomenalny przepis na lato

Przepisy kulinarne

Źródło:
Andrzej Polan
Kobieta trzymająca w dłoniach pomidory w różnych rozmiarach.

Sierpień to sezon pomidorowy. Świeże warzywa warto jeść, ponieważ zmniejszają ryzyko zawału serca, wzmacniają odporność i wspomagają trawienie. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował niezwykłą sałatkę z pomidorów i czarnej porzeczki. Sprawdź przepis na to danie. 

Sałatka z pomidorami i czarną porzeczką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kolorowe pomidory - 4 sztuki,
  • czarna porzeczka świeża,
  • rukiew wodna,
  • ser pleśniowy rolada - 400 g,
  • cytryna,
  • bułka tarta,
  • 2 jajka,
  • koper,
  • olej rzepakowy.

Sposób przygotowania sałatki z pomidorami i czarną porzeczką

  1. 1Ser kozi rozgniatamy widelcem i łączymy z czarnym pieprzem, skórka z cytryny i koprem.
  2. 2Formujemy kulki i wstawiamy do zamrażarki na godzinę.
  3. 3Pomidory kroimy w plastry i układamy dekoracyjnie na talerzu. 
  4. 4Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy olejem.
  5. 5Kulki obtaczamy w jajku, bułce tartej wymieszanej z natką pietruszki i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
  6. 6Usmażone osuszamy na ręczniku papierowym i układamy na pomidorach.
  7. 7Wszystko posypujemy czarną porzeczką i rukwią. 

Zobacz także:

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Mint Images/Getty Images

Pozostałe wiadomości