Sałatka z pomidorami i czarną porzeczką - przepis krok po kroku
Składniki:
- kolorowe pomidory - 4 sztuki,
- czarna porzeczka świeża,
- rukiew wodna,
- ser pleśniowy rolada - 400 g,
- cytryna,
- bułka tarta,
- 2 jajka,
- koper,
- olej rzepakowy.
Sposób przygotowania sałatki z pomidorami i czarną porzeczką
- Ser kozi rozgniatamy widelcem i łączymy z czarnym pieprzem, skórka z cytryny i koprem.
- Formujemy kulki i wstawiamy do zamrażarki na godzinę.
- Pomidory kroimy w plastry i układamy dekoracyjnie na talerzu.
- Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy olejem.
- Kulki obtaczamy w jajku, bułce tartej wymieszanej z natką pietruszki i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
- Usmażone osuszamy na ręczniku papierowym i układamy na pomidorach.
- Wszystko posypujemy czarną porzeczką i rukwią.
Zobacz także:
- Sałatka strasburska - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Owocowa sałatka z arbuzem, jagodami i miętą to idealna propozycja na letnie popołudnie
- Oryginalna sałatka Cezar! Zrób ją sam w domu - przepis, składniki, kalorie
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Mint Images/Getty Images
podziel się: