Owocowa sałatka z arbuzem, jagodami i miętą to idealna propozycja na letnie popołudnie

Mateusz Zielonka
Mateusz Zielonka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Pyszna, letnia sałatka pełna owoców, a do tego orzeźwiająca? To właśnie definicja sałatki z arbuza i jagód, którą Mateusz Zielonka przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. Pełna witamin i minerałów sprawdzi się w upalne dni. Sprawdź, jak ją przyrządzić z przepisu zwycięzcy 6. edycji programu MasterChef. 

Sałatka z arbuza i jagód - przepis krok po kroku

Składniki:

  • arbuz cały soczysty (po stuknięciu palcem dźwięk ma być pusty i sprężysty),
  • ogórek gruntowy - 10 szt.,
  • mięta - pęczek,
  • syrop z kwiatów czarnego bzu,
  • sezam - garść,
  • jagody - szklanka .
  • limonka - 3 szt.,
  • wiórki kokosowe (najlepiej takie duża nie tarte),
  • oliwa z oliwek - 40ml,
  • orzechy laskowe - szklanka.

Sposób przygotowania sałatki z arbuza i jagód

  1. Arbuz kroimy na duże kawałki. Ogórka kroimy na podłużne ćwiartki.
  2. Obrywamy listki mięty.
  3. Sezam i orzechy laskowe prażymy na suchej patelni.
  4. Orzechy rozgniatamy w moździerzu.
  5. Mieszamy oliwę, syrop z bzu, sok z limonki, sezam i wiórki kokosowe.
  6. W misce mieszamy delikatnie arbuza z ogórkiem i powstałym winegretem.
  7. Przekładamy całość na półmisek, posypujemy jagodami i miętą. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości